Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

“Αν μπορούσατε να μου στείλετε το Κεφάλαιο του Μαρξ να διαβάζω λίγο”

Βαλκανικές ιστορίες βιβλιοφάγων
Τι κοινό έχουν τα βιβλία και ο χρυσός; Μας φέρνουν πιο κοντά. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για την περίπτωση δυο ηλικιωμένων στα Βαλκάνια, της Ράινα Ζέκοβα από τη Βουλγαρία και του Σαφέτ Κοβάτσεβιτς, που ζουν πολύ μακριά, αλλά τους ενώνει η κοινή αγάπη για τα βιβλία. Στο κείμενο που αλιεύσαμε από το Our Balkans, συναντάμε μια αιωνόβια

Η κυβέρνηση θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, αλλά τον θωρακίζει προκειμένου να γίνει το νέο αντιασφαλιστικό εργαλείο για τα επόμενα 50 χρόνια, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης, στην εκπομπή του web radio 902.gr «Κλικ στην Ενημέρωση», για το επικείμενο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε σε ξεσηκωμό, προκειμένου να πάρουν απάντηση η κοροϊδία και τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, που αξιοποιούν το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ

Μπράβος παντός καιρού

“Σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες” έλεγε η Τζένη Καρέζη στο “Δεσποινίς Διευθυντής” και η ατάκα μας ήρθε στο μυαλό όταν είδαμε φωτογραφία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, όπου συνοδεύεται από έναν “παλιό γνωστό”.
Πρόκειται για τον μπράβο που όλοι θαυμάσαμε τα ανδραγαθήματά του όταν επιτέθηκε για λογαριασμό της εργοδοσίας στους εργαζόμενους της αλυσίδας Market In στα Γιάννενα, που απολύθηκαν άδικα και ζητούσαν την επαναπρόσληψή τους.

Ανακοίνωση σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο, που μοναδικό στόχο έχει να καθοριστεί από τους ιμπεριαλιστές το μέλλον αυτής της χώρας, με βάση τα δικά τους συμφέροντα κι αφού πρώτα την κατέστρεψαν και τη διαμέλισαν, δεν είναι μια διαδικασία επωφελής για το λιβυκό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τους φιλελέδες


Δύσκολα θα μπορούσε κάποια άλλη φωτογραφία να ερεθίσει τόσο πολύ τον φιλελέ εσμό στα social media, βγάζοντας τον Δαπίτη που (δεν) κρύβουν μέσα τους και μια “φλέβα χιούμορ” βουτηγμένη στη φορμόλη.

-Απολιθώματα, ΚΑΠΗ, χα-χα. Κουτσούμπας ντυμένος σαν κρεμμύδι.

Βρε τους σατανάδες, ακόμα κρατάμε τις κοιλιές μας από τα πολλά γέλια…

Δολοφονούνται ο Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ

Στις 15 Γενάρη 1919 συλλαμβάνονται και δολοφονούνται από τμήματα των Φράικοπς (παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν για το χτύπημα της γερμανικής επανάστασης) οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος ΚΚ Γερμανίας Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Υπεύθυνη για τη δολοφονία είναι η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και προσωπικά ο καγκελάριος Φρίντριχ Εμπερτ και ο υπουργός στρατιωτικών Γκούσταβ Νόσκε, που καθοδήγησαν το πνίξιμο της επανάστασης.

Με απεργιακή προετοιμασία παντού απαντάμε στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, συνεχίζει "επάξια" και την τακτική της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας και κοροϊδίας που συνοδεύει κάθε νέο πλήγμα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Πίσω από τους εξοργιστικούς τίτλους στα site και τις εφημερίδες για "αυξήσεις" και "ισονομία" βρίσκεται η πραγματική αλήθεια.

Παγίδα

Εκείνοι που μέχρι πριν από λίγες μέρες παρουσίαζαν ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τη «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας και την ενεργοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, είναι οι ίδιοι που σήμερα, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη, κλαψουρίζουν επειδή η Τουρκία αναγνωρίζεται ως βασικός «παίκτης» και της αποδίδεται κεντρικός ρόλος στα παζάρια με επίκεντρο τη Λιβύη.

Νέα κρίση χρέους διαβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα


Στους κινδύνους που εγκυμονεί η συσσώρευση χρέους και ιδιαίτερα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης αναφέρεται για μία ακόμη φορά η Παγκόσμια Τράπεζα. Κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας νέας γενικευμένης κρίσης χρέους, καθώς διαπιστώνει πως σε όλον τον κόσμο συσσωρεύεται χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 50 ετών. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (GEP), αναβαθμίζει την πρόβλεψή

Ναζίμ Χικμέτ


Ο Ναζίμ Χικμέτ, αριστοκρατικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 15 Γενάρη 1902 στη Θεσσαλονίκη.
 Το 1912 φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο. 
Ο επόμενος όμως χρόνος τον βρίσκει σε δημόσιο σχολείο.
Το 1917 μπαίνει στη σχολή αξιωματικών του ναυτικού και φοιτά ως δόκιμος.

«Άγια» λόγια: «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»!


«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες».

Η φράση αυτή δεν ανήκει σε κάποιο «άξιο» στέλεχος της «αγοράς» αλλά στον εκλεκτό της εκκλησίας της χώρας, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείο Παιδείας σχετικά με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

«115-ΣΕΟ»


Πραγματοποιείται, 15/1/1962, σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

Ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλισμού πήρε σημαντικές διαστάσεις την περίοδο ανάμεσα στο 14ο και 15ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Πέτρος Κόκκαλης


Πεθαίνει, 15/1/1962, στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

Ήταν Τρίτη 16 Γενάρη του 1962, ( 15/1/1962 πέθανε )    όταν από το ραδιοσταθμό του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας», που έδρευε στη Ρουμανία, οι Ελληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πληροφορούνταν μια άκρως δυσάρεστη είδηση:

Το τρίτο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη


Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, 15/1/1941, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

Σε αυτό ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και στο στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει ως «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ