Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Η απελευθέρωση της Αθήνας και η «αποκαθήλωση» της σβάστικας στην Ακρόπολη


H απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί στις 12 Οκτωβρίου 1944. Παραγωγή Φίνος Φιλμ

Ανάμεσα στους χιλιάδες Αθηναίους που πανηγύριζαν για την αποχώρηση των ναζί στς 12 Οκτωβρίου 1944 βρισκόταν και Φίνος με τους συνεργάτες του. Έτσι κινηματογραφούσαν τις εικόνες που έβλεπαν μπροστά τους. Ανάμεσα στις ιστορικές στιγμές βρίσκεται και η υποστολή της σβάστικες.

Η Μάχη της Κοπής στον Πειραιά


Η 12η Οκτωβρίου του 1944 μπορεί να είναι η ημέρα απελευθέρωσης για την Αθήνα, για τον Πειραιά όμως, είναι μια ημέρα πένθους και υπέρτατης θυσίας καθώς τότε διεξήχθησαν οι πιο φονικές μάχες σε πολλά σημεία της πόλης.

«Δάσκαλε σ’ ευχαριστώ...»


Δάσκαλε σ’ ευχαριστώ,

Για το σημερινό μάθημα που έδωσες στα παιδιά μου κι ας μην ήταν στη σχολική τάξη!

Γιατί σήμερα σε είδαν με άλλο μάτι. Μ’ αυτό που άστραψε από χαρά και υπερηφάνεια που σήμερα ήσουν μαζί τους, από την ίδια πλευρά του δρόμου.

Η ζωή στα στρατόπεδα

 


Το να υπηρετείς στην παραμεθόριο αποτελεί πρόκληση αλλά και προσφορά από κάθε νέο στρατευμένο που βρίσκεται δεκάδες μίλια ή χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, την οικογένειά του, τους φίλους του.

Οπως λέει και το γνωστό τραγούδι, τα σύνορα είναι τιμή, δεν είναι τιμωρία... Ομως πέρα από τα ρομαντικά που ακούμε κατά τη μετάβαση στις συγκεκριμένες Μονάδες, η πραγματικότητα δεν μπορεί να γυρίσει ανάποδα.

Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση

 


Στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do) θα πραγματοποιηθεί το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. «Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»:

Ο «λωποδύτης φιλάνθρωπος» Ανδρέας Συγγρός


 Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 1899 πέθανε ο Ανδρέας Στγγρός.

Κλασική περίπτωση εθνικού ευεργέτη του 19ου αιώνα ο Ανδρέας Συγγρός ο οποίος ξεκίνησε ως υπάλληλος στην Ερμούπολη, έγινε δανειστής δανειστής και χρηματιστής της οθωμανικής κυβέρνησης και οδήγησε σε χρεοκοπία το ελληνικό κράτος.

Δεν φταίει η «κακιά η ώρα»

 


Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια, εκείνο που αναδείχτηκε ως ζήτημα αιχμής από τους πυρόπληκτους και τις Επιτροπές Αγώνα ήταν να γίνουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, για να μην πνιγούν με τις πρώτες βροχές. Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση παρουσίασε τα «ολιστικά» της σχέδια για την περιοχή, διαφημίζοντας μεταξύ άλλων και τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα που «θα ξεκινούσαν άμεσα».

Η Κλαν


 Βγήκαν με σουγιάδες, λοστάρια και κουκούλες. Χτύπησαν μετανάστες κι αντιφασίστες. Φόρεσαν κουστούμια και γραβάτες, ξύρισαν κεφάλια ή άφησαν μαλλιά μέχρι τη μέση και μπήκαν στη Βουλή. Πούλησαν την πραμάτεια τους ως εθνοκάπηλοι, πατριδοκάπηλοι, μισάνθρωποι και παθολογικά αντικοινωνικοί. Πάτησαν στην κουλτούρα της εύλογης ανέχειας των μαζών που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη από το Μάαστριχτ και μετά και στην Ελλάδα οξύνθηκε και κορυφώθηκε μετά τα τρία μνημόνια, δεξιά κι αριστερά. Είναι η Κλαν (όπως λέμε Κου Κλουξ Κλαν) των νεοναζί, των ακροδεξιών, των εθνικιστών, των όπως διάολε αυτοαποκαλούνται.

Στην τελική ευθεία για τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ


 Στην τελική ευθεία έχουν μπει πλέον οι εργασίες για την κατασκευή του Μνημείου - Μουσείου για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς.

Η αποκάλυψη του Μνημείου και τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν στις 31 Οκτώβρη, με ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο διασπαστικός ρόλος της ηγεσίας της ΕΑΑΣ στους απόστρατους

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Μπογδάνος, Κρανιδιώτης, Τζήμερος, χρυσαυγίτες κι άλλα φασιστοειδή μαζί στο Βίτσι

Για μια ακόμη φορά, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), μετατρέπει την «Εθνική Ηχώ», από ενημερωτική εφημερίδα των πεπραγμένων της ΕΑΑΣ, σε μια αισχρή προπαγανδιστική «φυλλάδα» φασιστικών απόψεων, σε εργαλείο διάσπασης των αποστράτων, σε μοχλό προβολής ενός απολύτως ανιστόρητου αντικομμουνισμού.

Μια όμορφη βραδιά με τους καλλιτέχνες που συνέβαλλαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ


Μια όμορφη και ζεστή βραδιά μοιράστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, στο Αιθριο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και συνέβαλλαν με την τέχνη τους στη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και συνωστισμός στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ


Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρούνται στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, καθώς το απαραίτητο άνοιγμα των ιδρυμάτων -όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα- έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα προστασίας. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/10/1492

Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις ακτές του «Νέου Κόσμου». Η μέρα αυτή θεωρείται - και εορτάζεται - ως η μέρα ανακάλυψης της Αμερικής. 

Ο Κολόμβος ξεκινάει για την ανακάλυψη της Αμερικής