Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Συνέντευξη Α. Τσίπρα


Ένα μικρό έπος!

Δεν μας κάνει εντύπωση που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «βαράνε προσοχή» στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες…


Διαβάσαμε χθες το σχόλιο του Ηλία Κωνσταντάτου, μέλους του Συντονιστικού της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας «Ώρα Πατρών». Φυσικά και δεν τον ενόχλησαν τα ΝΑΤΟικά πλοία που ήταν αραγμένα στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά τον ενόχλησαν τα τρικάκια του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ!

Οι υποθέσεις Χρυσοχόου-Μπογιόπουλου αναβιώνουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα


 Ο στρατιωτικός μηχανισμός και, ως εκ τούτου, το σώμα των αξιωματικών, είναι μέρος του κρατικού μηχανισμού, του Κράτους, και φυσικά του αστικού αντίστοιχου. Ο μηχανισμός αυτός έχει συγκεκριμένο ρόλο σε περιόδους πολέμων, προωθεί τα συμφέροντα και τους στόχους της άρχουσας τάξης με τον γνωστό δυναμικό τρόπο που εμπεριέχει η έννοια του πολέμου.

Ο Παντελής Λάσκας (Καπετάν Πελοπίδας)

 
Πέρασαν πολλά χρόνια από τα χαράματα της 21 Οκτώβρη του 1948, όπου έπεφτε νεκρός σε ενέδρα χιτών και χωροφυλάκων του χωριού Δαύλεια Βοιωτίας, ο Παντελής Λάσκας, ο καπετάνιος Πελοπίδας, μία απ τις ηρωικότερες και θρυλικές μορφές των δύο ένοπλων αγώνων (ΕΛΑΣ -ΔΣΕ).

Α΄ Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο


 Στις 21 Οκτωβρίου/3 Νοεμβρίου του 1918, στην αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα ξεκίνησε τις εργασίες του το Α΄ Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο. Μετά την πέμπτη ημέρα εργασιών το Συνέδριο συνεχίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου και ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 28 Οκτωβρίου/10 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, έχοντας καταλήξει σε μία πολύ σημαντική απόφαση, τη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης σε πανελλαδικό επίπεδο με την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)1. Επρόκειτο για ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, που όμως δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες. Ας τις παρακολουθήσουμε εν συντομία.

Απεργιακή σκυτάλη


Από χώρους δουλειάς και κλάδους περνάει αυτές τις μέρες η «απεργιακή σκυτάλη» για τις 9 Νοέμβρη, με χιλιάδες εργαζόμενους να δίνουν τον τόνο, πρωτοστατώντας στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας από τα εργατικά «ατυχήματα» κ.ο.κ.

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

 
Περίπου 15.000 κάτοικοι εκκένωσαν τη Χερσώνα ενόψει ουκρανικής επίθεση

Περίπου 15.000 κάτοικοι της περιοχής Χερσώνας μεταφέρθηκαν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της προσαρτηθείσας περιοχής, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιοχή.

Και νέα εξοπλιστικά στο «μενού» της επίσκεψης Σολτς την ερχόμενη Πέμπτη


 Συνεχίζεται η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο αλλά και τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ξεκίνησε η αποστολή των ελληνικών τεθωρακισμένων BMP-1.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
21/10/1805

Ο βρετανικός στόλος υπό το ναύαρχο Ο. Νέλσον επικρατεί επί του γαλλικού και ισπανικού στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.