Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Η επέλαση των Ταρτούφων


Μα το 1664; Τόσο άδικο! Ο «Ταρτούφος» δεν έπρεπε να γραφτεί τόσους αιώνες πριν. Αδικο για τον Μολιέρο να μη ζει σήμερα να περιγράψει τα έργα και τις ημέρες του σύγχρονου «Ταρτούφου», με ονόματα και διευθύνσεις. Θα είχε όχι μόνο πιο πλούσιο υλικό, αλλά και την ευκαιρία να περιγράψει έναν πραγματικά πολυδιάστατο και πολυσύνθετο «ήρωα» και να μη συμβιβαστεί με ένα προϊόν φαντασίας.

Σταμάτα να τους «τιμωρείς» ...Τρομοκράτησέ τους


Σταμάτα να τους «τιμωρείς»

Εκατό χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του από φυματίωση

 
Ενας αποσιωπημένος προοδευτικός ποιητής, ο οποίος έζησε στη φτώχεια και την καταφρόνια όταν η αστική τάξη της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο ευημερούσε

Στις αρχές του 1923, πριν ακριβώς εκατό χρόνια, «σβήνει» νέος - πολύ νέος - ο Νίκος Σαντορινιός, σε ηλικία μόλις 26 ετών. Η φυματίωση από την οποία πάσχει βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο και θα τον οδηγήσει στον πρόωρο θάνατό του.

«Γεννάτε με δική σας ευθύνη»!


«Η κάτωθι υπογεγραμμένη επίτοκος ενημερώθηκα επαρκώς και κατανοητά από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο παρουσία της υπεύθυνης μαίας ότι σήμερα δεν εφημερεύει παιδίατρος και ως εκ τούτου η γέννηση επί απουσίας παιδιάτρου του παιδιού διατρέχει κινδύνους για τη ζωή του σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής και μου συστήθηκε η παραπομπή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Παρά ταύτα επιθυμώ την εισαγωγή στη Μ/Γ κλινική του ΓΝ Αργολίδος ΝΜ Αργους και αναλαμβάνω εγώ προσωπικά τη συνδρομή δικού μου παιδιάτρου». 

Ο Μοροζίνι καταστρέφει την Ακρόπολη


Πέθανε ο Φραντζέσκο Μοροζίνι, Βενετός ναύαρχος και Δόγης, που βομβάρδισε την Ακρόπολη το 1687 και κατέστρεψε τον Παρθενώνα. (Γεν. 26/2/1619)

Νέες υποδομές των ΗΠΑ στη χώρα, «συμβολή» στην εμπλοκή


 Πήλιο, Σούδα, Ανδραβίδα και Αραξος σε ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων για χρήση στο «πεδίο της μάχης» και τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

Πρόσθετες υποδομές στήνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τη δυνατότητα εμπλοκής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για πόλεμο, με βάση τα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα, ενόσω κλιμακώνονται μάλιστα οι κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οι ελλείψεις στα φάρμακα και ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την «ομαλοποίηση» της ζούγκλας


Μ
ε φαρμακευτικά σκευάσματα από τα πιο στοιχειώδη αναλγητικά μέχρι άλλα για εξειδικευμένες θεραπείες να έχουν γίνει δυσεύρετα, με χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους αφού οι ιώσεις θερίζουν και τα φαρμακεία αδειάζουν, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του «φαρμάκου - εμπόρευμα».

Βασιλεία: Το επώδυνο «μόσχευμα»


 Οι ελληνικές βασιλικές δυναστείες, οι δύο από αυτές που γνώρισε η χώρα στους δύο αιώνες της ιστορίας της ως ανεξάρτητου κράτους, δεν προέρχονταν από εσωτερικές, στην ελληνική κοινωνία και πολιτική, διεργασίες. Δεν υπήρχε εδώ κάποια αριστοκρατία με ρίζες στα μεσαιωνικά χρόνια ή στους καιρούς έστω του παλαιού καθεστώτος, που να ανέδειξε από τα σπλάχνα της τη βασιλεία.

Απεργούν για να μπει τέλος στον «φόρο αίματος» στους χώρους δουλειάς

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

 Απεργούν πανελλαδικά την Τρίτη 17 Γενάρη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), δίνοντας αγωνιστική απάντηση στα προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα, τα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς που σκοτώνουν και σακατεύουν εργάτες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/01/1694

 Πέθανε ο Φραντζέσκο Μοροζίνι, Βενετός ναύαρχος και Δόγης, που βομβάρδισε την Ακρόπολη το 1687 και κατέστρεψε τον Παρθενώνα. (Γεν. 26/2/1619)