Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Η καθαρή Δευτέρα των φτωχών

Ήταν ακόμα το Πανόραμα χωριό και προορισμός σπουδαίος την καθαρή Δευτέρα για τη φτωχολογιά. Ανέβαιναν με τα πόδια απο το χάραμα φορτωμένοι με κουρελούδες, μπάλες, σχοινιά να στήσουν κούνιες αυτοσχέδιες στα Πλατανάκια λίγο έξω απο το χωριό. Εμείς από μικρά παραφυλάγαμε μισοκοιμισμένα να ακούσουμε τα πρώτα τραγούδια που φανερώνανε τον ερχομό των χαρούμενων εισβολέων της Σαλονίκης. Τρέχαμε στη δημοσιά και τους ακολουθούσαμε μαγεμένοι.

New York Times: Οπαδοί του Γκουαϊδό έκαψαν το φορτηγό


New York Times: Οπαδοί του Γκουαϊδό 
έκαψαν το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδήσεις από τη Βενεζουέλα μεταφέρονται από πολλά διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ «ανάποδα», δηλαδή να καταλογίζουν στον Μαδούρο κάτι για το οποίο έχει ευθύνη ο Γκουαϊδό ή οι οπαδοί του. Μιλάμε για τον  Γκουαϊδό, τον δοτό των ΗΠΑ που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας και στη

6η Πλατιά Ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ

Συνέρχεται, 11 Μάρτη 1956, η 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ,στο Βουκουρέστι, καθαιρεί τον γ.γ. του κόμματος, Νίκο Ζαχαριάδη. 
Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. 

Η ζωή των πολιτικών προσφύγων αντικειμενικά διασυνδεόταν με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στις χώρες φιλοξενίας, αλλά και την πορεία του ΚΚΕ που λάμβανε χώρα στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης και πρωτόγνωρης κατάστασης.

«Ξυπόλητο Τάγμα»

Μια ομάδα, λοιπόν, ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους! Οργανώνονται σαν μυστικός «στρατός», με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα. Τα παγιδεύουν και τα κλέβουν! Τα κλεμμένα μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες!