Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Μεταξύ συρμού και αποβάθρας

                                                     Μεταξύ συρμού και αποβάθρας

Μουσική: Νίκος Πιτλόγλου, Στίχοι: Μαρία Λαλιώτη

Βασίλης Λέκκας –  Παντελής Θεοχαρίδης

Με το ΚΚΕ! Είναι το μοναδικό δίχτυ ασφαλείας που διαθέτουν οι εργαζόμενοι


 Τι είναι αυτό που κρίνεται στις επερχόμενες εκλογές; Γιατί δεν είναι λύση η λογική του μικρότερου κακού; Τι σημαίνει να δημιουργεί κανείς σε ένα σύστημα εχθρικό απέναντι στην Τέχνη και τους ανθρώπους της; Η προσφορά του ΚΚΕ στον πολιτισμό μπορεί να γίνει κριτήριο ψήφου;

Για όλα αυτά μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Ερη Ρίτσου, συγγραφέας που μας έχει χαρίσει βιβλία αγαπημένα για μικρούς και μεγάλους, η Ερη του «Πρωινού Αστρου» του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου...

«Μόνοι τους και όλοι μας»: Πιο φανερό από ποτέ!


Υπάρχουν στιγμές που η αλήθεια έρχεται στην επιφάνεια με έναν τρόπο επιβλητικό, πέφτουν οι μάσκες. Με αναγκαία προϋπόθεση ότι κάποιοι παλεύουν σταθερά «να γίνουν τα σκοτάδια φως». Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη είναι ένα τέτοιο γεγονός. Η οργή μετατράπηκε σε ελπιδοφόρα αγωνιστική στάση και όπως είναι λογικό χιλιάδες νέοι αναρωτιούνται, «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;».

Τα ρυπαρά γλυπτά (του Παρθενώνα) και ο συνεχής «καθαρισμός» τους: το Βρετανικό Μουσείο σε νέες επιχειρηματικές περιπέτειες


Πολλοί από μας που παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση από κοντά και χρόνια νιώσαμε γνήσια αμηχανία όταν οι Times σε μία θεαματική κίνηση που πανηγυρίστηκε έξαλλα σε διάφορους κύκλους στην Ελλάδα, άλλαξαν, πέρσι τον Ιανουάριο, τη στάση τους πάνω στο θρυλικό θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Σε ένα βαρετό κείμενο, η εφημερίδα ξαναπροβάρισε όλες τις γνωστές και άδειες επιχειρηματολογίες που επαναλαμβάνονται εδώ (πια) και αιώνες.

Θανάσης Τσιάκας: Αυτός που τίμησε τ’ άρματά του!


Ο Θανάσης Τσιάκας (ή Τσάκας) ήταν ένας από εκείνους τους περήφανους και απροσκύνητους αγωνιστές που ποτέ δεν έγιναν «διάσημοι» μέσα από τα… συνήθη λαμπερά αφιερώματα που συναντάμε στη λεγόμενη επίσημη βιβλιογραφία.

Όταν ο Σπύρος Λούης συνάντησε τον Χίτλερ


Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου 1936. Ο Χίτλερ φορά το προσωπείο του ειρηνοποιού. Από την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρεται για πρώτη φορά η ολυμπιακή φλόγα.

Ονομάζει το ολυμπιακό χωριό “χωριό ειρήνης” (Η σβάστικα κυριαρχεί παντού, σε βάρος της σημαίας με τους πέντε κύκλους) κι απελευθερώνουν στον ουρανό 110.000 περιστέρια.

Οι εγκληματικές πολιτικές και τα κροκοδείλια δάκρυα του αστικού πολιτικού συστήματος


«Οταν ένα άτομο προκαλεί σωματικές βλάβες σε ένα άλλο άτομο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατός του, ονομάζουμε την πράξη αυτή ανθρωποκτονία. Οταν ο δράστης γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο τραυματισμός θα είναι θανάσιμος, ονομάζουμε την πράξη του αυτή δολοφονία.

«Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για το λαό»

Μόνο ένα «ναι» δικό σας θα καθιστούσε ρεαλιστική την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γιατί αρνείστε αυτή την πρόταση;

Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία


Η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya 24», ως απάντηση στην αποστολή πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Δυναμώνουμε το ποτάμι του αγώνα, τη σύγκρουση με την εγκληματική πολιτική

 
Με την ορμή από τις μεγαλειώδεις απεργίες της 8ης και της 16ης Μάρτη, τα συλλαλητήρια και τις άλλες δράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σειρά τώρα παίρνει η προετοιμασία για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Μπροστά στην Πρωτομαγιά, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς «ανεβάζουν στροφές» ώστε όλος ο Απρίλης να είναι μήνας «γεμάτος δράση», για κάθε ζήτημα που «καίει» την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

«Συνθέσιμα» κόμματα κι απέναντι μόνο το ΚΚΕ!


 «Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω - ως κράτος - μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι - να το πω - τα "σαπάκια" ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία» είπε στον «Alpha» ο πρωθυπουργός.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/03/1827

Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Γεννιέται ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν