Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Μέγας Αλέξανδρος, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

20/7/356 π.Χ.  Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων.

Στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος; Ποιος ήταν;; Φορέας πολιτισμού ή ένας μεγαλομανής, κατακτητής, άπληστος για πλούτη και δόξα που υιοθέτησε τα ήθη των βαρβάρων; Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Συλλαλητήριο


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

Στόχος να αναζωπυρωθεί το αντιλαϊκό παζάρι για όλη τη γύρω περιοχή


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων και με καταδίωξη σκάφους του κυπριακού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Ορμή στις αντιλαϊκές διεργασίες και στα παζάρια που «τρέχουν» τόσο στο Κυπριακό, στο φόντο των διχοτομικών σχεδίων που προωθούνται, όσο και σε πολλά κρίσιμα μέτωπα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δίνει η προκλητική επίσκεψη που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα (επέτειο της πρώτης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974) στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία του κυβερνητικού συμβουλίου και άλλων τουρκικών κομμάτων.

Ο μεγάλος «αρνητής»


Το πόσο βολικές είναι για την κυβέρνηση κινητοποιήσεις όπως αυτές της περασμένης βδομάδας, στις οποίες τον τόνο έδιναν διάφοροι «αρνητές», φάνηκε και από δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. 

Εκτός από την υπερπροβολή που απολαμβάνουν οι διοργανωτές αυτών των κινητοποιήσεων, βγάζει μάτι η προσπάθεια να τσουβαλιαστεί κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση με το «κίνημα των αρνητών». 

20/7/1980: ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ, Πικρό το χαμόγελο


- Μέσα στον πλούτο, με την πλουτοκρατία μας κάνουν πτώματα και σκουπίδια. Στο ΧΙΛΤΟΝ είναι πολυτέλεια τα εργατικά δικαιώματα...

ΠΡΩΤΟΣ λόγος κάθε εργαζόμενου στο «ΑΘΕΝΣ ΧΙΛΤΟΝ», σ' αυτό το εξοργιστικά πολυτελές κέντρο της υψηλής «κοινωνίας» της Δύσης, στην καρδιά της Αθήνας.

Ο Λένιν απαντά στο πρακτορείο «Unite Press»


ΛΕΝΙΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

(Άπαντα, τόμος 39, σελ. 113 – 117)

Το άρθρο αυτό είναι απάντηση στα παρακάτω πέντε ερωτήματα που έβαλε το πρακτορείο «Unite Press» στον Λένιν :

Ρηνανία... όπως Μάνδρα


Η τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, χιλιάδες ανθρώπους ξεσπιτωμένους και άλλους τόσους χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό, με κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκινητοδρόμους και άλλες υποδομές, επιβεβαιώνει ότι οι λαοί και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες μένουν εκτεθειμένοι, αφού τα μέτρα για την προστασία της ζωής τους δεν χωράνε στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Κινητοποιήσεις σήμερα για μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία


Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων διεκδικούν Σωματεία και Συνδικάτα, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σήμερα Τρίτη 20 Ιούλη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σωματεία της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. 

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο


Σαράντα επτά χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, που εξυφαίνονται με τις έντονες παρεμβάσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα και τα οποία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Λήψη άμεσων μέτρων τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά


Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό, καταδεικνύει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς.

Προοδευτική συμμαχία ή προοδευτική ευρυχωρία;

 


Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το περιβόητο “αντιδεξιό προοδευτικό μέτωπο” του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει σαν τις επαναλήψεις του “Κωνσταντίνου και Ελένης”! Το βλέπουμε και το ακούμε από τα ΣΥΡΙΖΑίικα χείλη συνέχεια, αλλά έχει μπαγιατέψει.

Να αποδοθεί το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στο λαό της περιοχής, χωρίς άλλη καθυστέρηση


Η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο στο πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις διαχρονικές, εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, με το ανάλογο μερίδιο ευθυνών να βαραίνει και τις διοικήσεις σε Περιφέρεια και δήμο. Ανέδειξε ότι κριτήριο για τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Διοίκησης δεν είναι η προστασία και συντήρηση εκτάσεων πρασίνου, όπως οι πρώην στρατοπεδικές εγκαταστάσεις, η αξιοποίηση και η αναβάθμισή τους σε οργανωμένους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους με ορισμό χρήσεων γης με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών σε πράσινο, Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.ά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/7/356 π.Χ.

 Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)

20/07/1810

Η Κολομβία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.