Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Τίνος είναι το καλοκαίρι;

Η Ιθάκη σ’ έδωσε το ωραίο ταξίδι, λέει ο ποιητής. Και είναι βέβαιο ότι εννοούσε πάμπολλα, και πάντως όχι τον τουρισμό επί κορονοϊού. Γιατί και σ’ αυτήν τη «μονοκαλλιέργεια» θέλει απομυθοποίηση το όλο σκηνικό που εμπορεύεται έναν φυσικό παράδεισο όπως ο δικός μας, αλλά και άλλοι πανέμορφοι τόποι όπου Γης, που τους

Το κυβερνητικό πρόγραμμα στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε τουρισμό και μεταφορές

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό αρχίζει και τελειώνει με την στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό και τις μεταφορές, διασφαλίζοντας αδρές επιχορηγήσεις, τσακισμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε δήλωσή του στην πρωϊνή εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.             

Τραβάμε μπροστά για να φέρουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Πάνω στα αγραφιώτικα βουνά, στο Παλιοζωγλόπι, το χωριό που γεννήθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης, στο αγνάντιό του, ψηλά στον Αϊ-Λια, όπου ο ίδιος διάλεξε να ταφεί, εκεί οπού η λαϊκή μνήμη κρατά ζωντανό το τραγούδι και το τουφέκι της λαϊκής πάλης, βρέθηκαν την Κυριακή δεκάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, για το πολιτικό μνημόσυνο

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

1. «Η υγειονομική κρίση δείχνει να υποχωρεί και να παραχωρεί τη θέση της στην οικονομική κρίση. Τι αναδιατάξεις εκτιμάτε ότι θα επιφέρει στην δομή και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας Γραμματέα;

Η υγειονομική κρίση, όπως ονομάζεται η περιπέτεια δημόσιας υγείας που ζούμε δεν προκάλεσε αλλά επιτάχυνε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, λειτουργώντας ως καταλύτης.

Το... υγειονομικό πρωτόκολλο της «παστωμένης σαρδέλας»

Οι συνθήκες συνωστισμού που βιώνουν κάθε μέρα και πιο έντονα οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες, το «πάστωμα» των εργαζομένων που αναγκάζονται καθημερινά να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία και τα άλλα μέσα για να μετακινηθούν προς και από τη δουλειά τους, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία στη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Από τον Απρίλη στον Οκτώβρη

«Η τακτική μας: Πλήρης δυσπιστία, καμία υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα υποπτευόμαστε τον Κερένσκι, εξοπλισμός του προλεταριάτου - μοναδική εγγύηση».1

Το τηλεγράφημα αυτό, το οποίο επιλέχθηκε ως εναρκτήριο κείμενο της παρούσας συλλογής, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κείμενα άμεσων κατευθύνσεων του Λένιν σχετικά με τη στάση των μπολσεβίκων μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, που

Άλλοι πεινούν κι άλλοι θησαυρίζουν

Στις ΗΠΑ οι άνεργοι μετρώνται σε εκατομμύρια και οι μεγιστάνες μετρούν δισεκατομμύρια στην πανδημία.

Κατά 434 δισεκατομμύρια δολάρια αύξησαν στα θησαυροφυλάκιά τους μόλις 600 Αμερικανοί μεγιστάνες μέσα σε δύο μήνες όταν μόνο για τον Μάρτη οι άνεργοι έφτασαν τα 38,6 εκατομμύρια.

Το πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των συνταξιούχων για το επόμενο διάστημα.


Αθήνα 21.5.2020

Το πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των συνταξιούχων για το επόμενο διάστημα.
Στις 19.5.20 συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων μετά τα προβλήματα και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας που μας υποχρέωσαν στην δίμηνη καραντίνα.

Η ΣΕΑ συζήτησε και εκτίμησε τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία και αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις: 

Εκτεθειμένοι για τις κάμερες στις τάξεις

Παρά τη σχετική αναδίπλωση στο θέμα της τηλεμετάδοσης των μαθημάτων μέσα από τις αίθουσες, για τους μαθητές που εξακολουθούν να μένουν σπίτι και δεν παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα, η επιμονή της κυβέρνησης σε τέτοια αντιπαιδαγωγικά μέτρα υπηρετεί βαθύτερους σχεδιασμούς, που δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την ατζέντα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση, ακόμα και όταν εκλείψει η άμεση απειλή του κορονοϊού. Όσο κι αν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν επιβεβλημένη την περίοδο της καραντίνας, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί και σ' αυτήν την περίπτωση για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, το επικίνδυνο μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή σ' αυτήν τη νέα φάση «επανεκκίνησης» της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, πέρα από το ότι μετατρέπει το μάθημα σε τηλεριάλιτι και παραβιάζει κάθε παιδαγωγική λογική.

Ο Κ. Λάσκαρης θέλει να καταργήσει την «πάλην των τάξεων»

Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν, 24/5/1976, 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν.330).

Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο

Μπομπ Ντίλαν


Γεννιέται, 24/5/1941, στο Ντουλούθ της Μινεσότα, ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός,  βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 13 Οκτώβρη 2016, «επειδή δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο.

Καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο


Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια, 24/5/1933, αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν.

Ο Γκεόργκι Δημητρόφ (ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς) και ο Ερνστ Τέλμαν (ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) είχαν συλληφθεί από τους Ναζί στις 9 και 3 του Μάρτη αντίστοιχα.