Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Μια εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από τον αγώνα των υγειονομικών


Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» εγκαινίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει στο κοινό της πόλης, στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ασθενείς και συνοδούς, την εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Πάνδημες συνARTήσεις» στους χώρους των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ (κεντρικός διάδρομος) και «Γ. Παπανικολάου» (κοινόχρηστοι χώροι Α' Παθολογικής Κλινικής και Κλινικής Τεχνητού Νεφρού) ως τις 30 Απρίλη 2021.

«Αυτοδιάγνωση» και «ατομική ευθύνη» αντί για μέτρα προστασίας


Ως υποκατάστατο των απαραίτητων μέτρων προστασίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ληφθεί στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους και αλλού, σχεδιάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την «αυτοδιάγνωση».

Οι μαθητές του Λυκείου θα επιστρέψουν από την Δευτέρα στις τάξεις, με μοναδικό «όπλο» τα self tests, χωρίς καμία μέριμνα για αραίωση των παιδιών ανά τάξη, με το ίδιο προσωπικό που καλείται να αναλάβει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας, χωρίς οργανωμένα τεστ με ευθύνη του κράτους.

Η προσπάθεια διάλυσης του Συνδικάτου δεν πέρασε


Συνάδελφοι μεταλλωρύχοι,

Σήμερα (10 Απρίλη 2021) ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συνδικάτου μας επιστρέφουν κανονικά στη δουλειά τους ως νικητές.

15 μέρες μετά, η "οριστική απαγόρευση εισόδου και η άμεση παράδοση των καρτών εισόδου" τσακίστηκε στην πράξη».

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, υπογραμμίζει, «που ενωμένοι σαν μια γροθιά, δεν σκύψαμε το κεφάλι και αναγκάσαμε την εργοδοσία να πάρει πίσω τα απαράδεκτα σχέδια της.

Στους δρόμους του αγώνα οι κομμουνιστές μπορούμε να συναντηθούμε με όλους ανεξάρτητα τι έχουν ψηφίσει


Η πανδημία συνεχίζει να "χτυπά" και τη χώρα μας και το ΕΣΥ βρίσκεται για μία ακόμη φορά να ασφυκτιά. Θεωρείτε πως οι όποιες κινήσεις ενίσχυσης που έγιναν ήταν αρκετές; Και αν όχι, γιατί πιστεύετε πως δεν προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση;

Με την κάμερά μας στις «εφημερίες πολέμου» των νοσοκομείων


Επί ένα χρόνο πανδημίας οι υγειονομικοί ζητούν: Μαζικές προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Τα αιτήματά τους δεν εισακούονται από την κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα:

Ρήγα Βελεστινλή: «Σχολείον των ντελικάτων εραστών»


Με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση σειράς άρθρων που επιμελήθηκε το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την πνευματική δημιουργία της περιόδου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Επανάστασης.

***

Πτωχεύσεις, ανεργία και «ευελιξία» για να ανακάμψει το κεφάλαιο


ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
Στα «κορυφαία ζητήματα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα στη μεταπανδημική περίοδο» εστιάζει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη.

Οι μορφωτικές ανάγκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα


Εναν χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πολλά δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Χιλιάδες μαθητές ξεροσταλιάζουν πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών. Οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και συνολικά οι εκπαιδευτικές δομές είναι σε διαρκή αναστολή λειτουργίας.

«Διαβάζοντας» τις εξελίξεις με βάση τις Θέσεις


«Στιγμιότυπα» της επικαιρότητας, υπό το φως των εκτιμήσεων των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
 
Οσο περνάει ο καιρός, και παρά το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζεται ακάθεκτη, τόσο τα ζητήματα της οικονομίας έρχονται στο προσκήνιο. Το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, η πρόθεσή της να φέρει νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων, οι δυσοίωνες προβλέψεις για εκτίναξη της φτώχειας, της ανεργίας, της «ευελιξίας» και των πτωχεύσεων την «επόμενη μέρα» (βλέπε εκτιμήσεις Τράπεζας της Ελλάδας) είναι χαρακτηριστικά δείγματα. Από την άλλη, την ίδια ώρα που ακούμε για τα «τεράστια πακέτα» που «θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα», για τη «λαμπρή επόμενη μέρα» και τη «μοναδική ευκαιρία», κόσμος πεθαίνει έξω από τις ΜΕΘ επειδή όπως λένε «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα».

Απολύτως λογική και αυτονόητη η αγανάκτηση που νιώθουν οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ


Σήμερα πραγματοποιήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτημα την κατάργηση της απαράδεκτης υποβάθμισης των πτυχίων τους στα μισά της χρονιάς και μάλιστα με τις περισσότερες σχολές κλειστές από την κυβέρνηση.

«Οι νεκροί μας - τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!»


Συναγερμό απεργιακού ξεσηκωμού σημαίνουν σωματεία και συνδικάτα της Αθήνας, με την πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, με θέμα την οργάνωση του ταξικού εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς και της πάλης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους μετέφεραν στη σύσκεψη την οργή των εργαζομένων για την πραγματικότητα που ζουν στους χώρους δουλειάς, αλλά και την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να μετατρέψουν τις επόμενες βδομάδες σε μέρες σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 10 - 11 Απρίλη:

  • Ασφυξία στα νοσοκομεία - «Ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά: «Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση οργάνωσης του αγώνα». Το μήνυμα πλατιάς σύσκεψης συνδικάτων και σωματείων που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα. Συντονίζουν τη δράση τους μπροστά σε νέους αγωνιστικούς σταθμούς και ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/04/1821

Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Οθωμανικές αρχές αναγκάζονται να παραδοθούν.

10/04/1821

Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'. Την ίδια μέρα στα Ψαρά, υψωνόταν η σημαία της Επανάστασης.

Το Πατριαρχείο αφορίζει την επανάσταση του 1821