Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Οταν η αστική προπαγάνδα «νοιάζεται» για την εργατική τάξη και το κίνημά της

Οργίασαν τα αστικά ΜΜΕ με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με αρθρογραφία, σχόλια, «έριξαν μαύρο κλάμα» τάχα, για την «κατάντια» στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού «η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση δεν μπορεί να κάνει συνέδριο, εμποδίζεται από το ΠΑΜΕ» (το λένε ψευδώς «μετωπική οργάνωση» ή «παράταξη του ΚΚΕ»), ότι διεξάγεται «διαμάχη» μεταξύ ΠΑΜΕ - ΓΣΕΕ για ένα «πτώμα», το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που έχει «φάει τα ψωμιά του».

Πάσχα 1947


Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης


Το χρονικό μιας εποποιίας

 Πάσχα ...1947! Στη Νιάλα, των Αγράφων. Με εκατοντάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ από την Καρδίτσα να δίνουν μια από τις πλέον σκληρές μάχες τους, ώσπου βγήκαν από τον κλοιό του αστικού στρατού, νικητές μεν, με βαριές απώλειες δε.


Η πραγματική Ανάσταση για τον λαό θα έρθει όταν αποφασίσει να βαδίσει στο δρόμο της ελπίδας, στο δρόμο του αγώνα

Χρόνια πολλά, καλή δύναμη και υγεία.

Η πραγματική Ανάσταση για τον λαό μας θα έρθει, όταν αυτός αποφασίσει να βαδίσει στο δρόμο της ελπίδας, στο δρόμο του αγώνα, για να απαλλαγεί από τον Γολγοθά που του επιβάλλουν η ΕΕ, το κεφάλαιο, τα κόμματά τους

Γιάννης Κορδάτος


Πεθαίνει, στην Αθήνα στις 28/4/1961, ο Γιάννης Κορδάτος, γεννήθηκε το 1891 στη Ζαγορά Πηλίου, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα).

Παρά την ενεργό στράτευσή του στην ιδεολογία του σοσιαλισμού, το Νοέμβριο του 1918 δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ) γιατί απουσίαζε από την Αθήνα, αλλά λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1919, προσχώρησε σε αυτό.

Στρατηγός Εμμανουήλ Μ. Μάντακας


Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται, 28/4/1947, στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας.

Ο Στρατηγός Εμμανουήλ Μ. Μάντακας (1891-1968) γεννήθηκε στους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων Κρήτης. Ανήκε στην πολεμική οικογένεια αγωνιστών των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης (1866 - 1879 - 1886 - 1897). Φοιτητής Νομικής κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό στρατό το 1910. Πολέμησε στον Ελληνοτουρκικό και Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 1912 - 1913.

Το «κάστρο» του Υμηττού


Η μάχη, 28/4/1944, στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τρεις νεολαίοι ΕΛΑΣίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες, με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

Στην Ανάσταση των λαών

Χρόνια πολλά 
Στην Ανάσταση του Λαού μας
Κι όμως, σ' αυτή την καταχνιά υπάρχει χώρος για ελπίδα, για να γραφτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης των λαών. 
Η πραγμάτωση των προσδοκιών και οραμάτων τους είναι στα δικά τους χέρια. Στα χέρια και του ελληνικού λαού. 
Αρκεί η παραδοχή, η πίστη και η δράση.