Σάββατο, 4 Μαΐου 2019

Κατέθεσε τροπολογία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και

Το ζήτημα της κατοικίας στην ΕΕ του κεφαλαίου

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για τα υψηλά ενοίκια στο Βερολίνο, όπως και σε άλλα αστικά κέντρα της Γερμανίας, έφεραν στην επιφάνεια τη συσσωρευμένη αγανάκτηση χιλιάδων λαϊκών οικογενειών. 
 
Αγανάκτηση που πηγάζει από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βλέπουν κάθε μήνα να εξανεμίζεται μέχρι και το μισό του εισοδήματός τους για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η κατάσταση έχει γίνει τόσο εκρηκτική, που έφερε χιλιάδες εργαζόμενους μπροστά ακόμα και στην έξωση (10 εξώσεις/μέρα με δικαστικές αποφάσεις στο Βερολίνο), αφού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλέον στα συνεχώς

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 4 - 5 Μάη 2019:
  • Εκλογές Μάη 2019: Ισχυρό ΚΚΕ παντού! Δύναμη στα χέρια του λαού. Πλούσια ύλη και αρθρογραφία για τις εκλογές.
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: Απλώνουμε το χέρι σε όλους όσοι βλέπουν το ΚΚΕ τη μοναδική δύναμη αντίστασης, οργάνωσης του λαού για ριζικές αλλαγές. Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Τρίκαλα την Παρασκευή.
  • ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ: Μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Θησείο την Πέμπτη 9 Μάη

Οπλο για τη λαϊκή αντεπίθεση!

Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ

Κάθε δίλημμα που θέτουν στο λαό είναι και μια ακόμα παγίδα για τον εγκλωβισμό του. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών, που σαν με μια φωνή προσπαθούν να κρατήσουν υποταγμένη τη σκέψη των εργαζομένων στις χρεοκοπημένες λογικές του «μικρότερου κακού».

Κάλπικα διλήμματα...

Ποιός είναι ο πραξικοπηματίας Λεοπόλντο Λόπεζ στην Βενεζουέλα;

Την Τρίτη 30 Απριλίου στρατιώτες συνεργάτες της μαριονέτας των ΗΠΑ Γκουαιντό απελευθέρωσαν τον Λεοπόλντο Λόπεζ από το σπίτι του που βρισκόταν σε κράτηση. Έσπευσε αμέσως να βρεθεί δίπλα στον Γκουαιντό στην προσπάθεια πραξικοπήματος που ξεκίνησε στην στρατιωτική βάση “La Carlota”.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, όλα όσα μπορούμε να έχουμε

«Το πραγματικό ερώτημα, που μπαίνει μπροστά στον κάθε εργάτη, μπροστά στον άνεργο, τον αυτοαπασχολούμενο, το φτωχό αγρότη, είναι: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;  Εμείς έχουμε ήδη απαντήσει αντεπίθεση! Αντεπίθεση με το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις ευρωεκλογές.

Έπεσε περονόσπορος στα παρτέρια της Κλαυθμώνος…

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο είχα κατά νου να τιμήσω την Εργατική Πρωτομαγιά, την ημέρα σύμβολο των αγώνων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκόπευα να αναφερθώ στον Καναδά του 1872, στο Σικάγο του 1886, στη Δράμα του 1888, στη Θεσσαλονίκη του 1936, στην Καισαριανή του 1944 με την εκτέλεση των 200 Κομμουνιστών και σε όλες τις Πρωτομαγιάτικες

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

H κατάντια της συνδικαλιστικής μαφίας


 
Χωρίς σχόλια η κατάντια του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής μαφίας

«Γλέντι» με το Παράρτημα της συνδικαλιστικής μαφίαςΟι ακομμάτιστες συγκεντρώσεις του ΕΚΘ


Ενώ στον ταξικό πόλο την 1η ΜΑΗ γίνεται επιθεώρηση δυνάμεων για την οργάνωση της ταξικής πάλης …………… 

Η νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Το πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση ψηφίστηκε τελικά τη Μεγάλη Τρίτη, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τον βαθύ αντιδραστικό χαρακτήρα της επιδίωξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ξεμπερδεύει με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση, που ακριβαίνουν το αγαθό της μόρφωσης, φτωχαίνουν και διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό της.

Αποκαλυπτική η γύμνια των εργατοπατέρων και στη Θεσσαλονίκη


Σχόλιο, της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την γύμνια των εργατοπατέρων στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως αυτή αναδείχθηκε και μέσα από τη συγκέντρωσή τους.

 Εκεί, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, μαζεύτηκαν καμιά εκατοσταριά τάχα «ακομμάτιστοι», δηλαδή όλη η αφρόκρεμα της αντιλαϊκής πολιτικής (Νοτοπούλου, Καϊλή κ.ά.) με τους παρατρεχάμενούς τους, αλλά απουσίαζαν οι εργάτες.

Οι πρώτες γυναίκες εκτελούνται στην Καισαριανή

Για πρώτη φορά, στην Αθήνα, γυναίκες οδηγούνται μπροστά στο Γερμανικό απόσπασμα, 3 Μάη 1944. Πέντε αγωνίστριες ανάμεσά τους μια μάνα με την κόρη της

Μετά την ανθρωποσφαγή στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής, της 1ης του Μάη 1944, οι εκτελέσεις και η τρομοκρατία συνεχίστηκαν και τις υπόλοιπες μέρες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λένε ότι οι ευρωεκλογές είναι πρόκριμα για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Γιατί να στηρίξει κανείς το ΚΚΕ;


-- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λένε ότι οι ευρωεκλογές είναι πρόκριμα για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και με αυτό το κριτήριο καλούν το λαό να ψηφίσει. Το ΚΚΕ, αντίθετα, καλεί σε ψήφο για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση. Γιατί να το στηρίξει κανείς;

Eιδική έκδοση του «Οδηγητή» για τις εκλογές!

Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες της 26ης Μάη, ο «Οδηγητής» κυκλοφορεί σε μια ειδική προεκλογική έκδοση 16 σελίδων, που θα διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στη μειωμένη τιμή του 1 ευρώ.

Το εξώφυλλο του «Οδηγητή» στέλνει το μήνυμα για: «Δυνατό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση της φτώχειας και των πολέμων - Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

Η ύλη της ειδικής έκδοσης του «Οδηγητή» περιλαμβάνει:

Οι ματωμένοι Μάηδες

«Από το Σικάγο στην Καισαριανή - Ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική». Μέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο του αγώνα της για κοινωνική απελευθέρωση, η Πρωτομαγιά είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Από τις ιστορικές Πρωτομαγιές ξεχωρίζουμε την «αφετηρία» της 1ης Μάη το 1886 στο Σικάγο, το «ματωμένο Μάη» του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τη θυσία 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019

To ΠΑΜΕ τιμά την 9 Μάη

Όλοι την Πέμπτη 9 Μάη, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

H Αντιφασιστική Νίκη των λαών, ο ηρωικός ξεσηκωμός των εργατών το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες σήμερα, αποτελούν ένα τεράστιο ιστορικό δίδαγμα για το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος.

Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι...

Η εκκωφαντική σιωπή των πρώτων ωρών της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα αντικαταστάθηκε από μια εύγλωττη απόπειρα «ωραιοποίησης» της εξόφθαλμης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αντικαθιστώντας τον όρο πραξικόπημα με αυτόν της «αντιδημοκρατικής παρέμβασης». Ο λόγος βέβαια γίνεται για το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του.

Οι Τρεις Σωματοφύλακες του Αφορολόγητου!

ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ- ΚΙΝ.ΑΛ, αφού ψήφισαν μαζί το 3ο Μνημόνιο και τα υπερπλεονάσματα, τώρα τσακώνονται ποιος θα καταθέσει πρώτος τροπολογία!

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 ψήφισαν μαζί, με 222 «ναι», την συμφωνία με τους δανειστές, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που θεσμοθέτησαν τα υπερπλεονάσματα στους τακτικούς προϋπολογισμούς από τα οποία

Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Λένιν


Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμάται στη Μόσχα με το Διεθνές Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, 2 Μάη 1977.

Ο Γιάννης Ρίτσος,
  • που όταν το 1972 ο Πάμπλο Νερούδα παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας δήλωσε: «Ξέρω κάποιον άλλο με περισσότερα προσόντα γι' αυτή την τιμή: τον Γιάννη Ρίτσο»,

«Stop στον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας»

Η εξέλιξη αυτή στη Βενεζουέλα έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζ. Μπόλτον ενάντια στους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, που χαρακτήριζε αυτές τις χώρες ως "τρόικα της τυραννίας" και "απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή".

Ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ

Με κοινή απόφαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και τουΕΛΑΣ, ιδρύθηκε, στις 2 του Μάη 1943, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.  

Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ αποτελούνταν από τον συνταγματάρχη Στέφανο Σαράφη, στρατιωτικό διοικητή, τον Άρη Βελουχιώτη, καπετάνιο και τον Ανδρέα Τζήμα, αντιπρόσωπο του ΕΑΜ.

8ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2-8/5/1961). Η σύγκλησή του έγινε σε συνθήκες που είχαν διαμορφώσει η δεξιά οπορτουνιστική στροφή, η εσωκομματική διαπάλη και οι Αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας (το 1956 και 1957 αντίστοιχα), καθώς επίσης και η Απόφαση για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και την ένταξη των κομμουνιστών στην ΕΔΑ (8η Ολομέλεια 1958).

Οι ίδιες οι διαδικασίες σύγκλησης και διεξαγωγής του Συνεδρίου συνιστούσαν σοβαρό κομματικό πρόβλημα. Οι διαδικασίες αντιπροσώπευσης ήταν ευάλωτες ως προς την τυπική, καταστατική νομιμότητά τους, αφού Κ.Ο. δεν υπήρχαν στις περισσότερες σοσιαλιστικές χώρες και ούτε βεβαίως στην Ελλάδα μετά από το 1958.

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

Η ξεφτίλα της συνδικαλιστικής μαφία


Η ξεφτίλα του παραρτήματος  της συνδικαλιστικής μαφία στην Θεσσαλονίκη

Τόσα έξοδα, αφίσες, προκήρυξη, πανό για 80 άτομα* που η πλειοψηφία τους ήταν οι υποψήφιοι, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


1 Μάη: Απεργιακή συγκέντρωση

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί το Μάη του '36 ολοκληρώθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και γενικά άνθρωποι όλων

Πρωτομαγιά του 1924

Η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 1924 δέχτηκε την άγρια καταστολή της κυβέρνησης Παπαναστασίου, με αποτέλεσμα ένας νέος εργάτης, ο Σωτήρης Παρασκευαΐδης, μέλος της ΟΚΝΕ, να πέσει νεκρός.

Ηταν η πρώτη φορά στη χώρα μας που η Πρωτομαγιά βάφτηκε στο αίμα. 
Δώδεκα ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν.

Οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές στην Καισαριανή

«...Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα, / μόν' ήρθαν μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι. Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ' όλους / κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος...»1
Οι 200 της Καισαριανής ζουν. Η Πρωτομαγιά του 1944 ήταν κόκκινη, κόκκινη σαν το αίμα τους που πότισε το Σκοπευτήριο, κόκκινη σαν τα υψηλά ιδανικά των κομμουνιστών.

Γιάννης Ρίτσος

Γεννιέται, 1 /5/1909, ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τον τίτλο «Τρακτέρ.» Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, ενώ συνεργάστηκε και με τον Ριζοσπάστη, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Γ. Σοστίρ, από αναγραμματισμό του ονόματός του.
 Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη συγκλονίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας και τον ίδιο: στις 11 Μάη στέλνει τρία από τα δεκατέσσερα θρηνητικά ποιήματά του στον Ριζοσπάστη και την επόμενη μέρα η εφημερίδα τα δημοσιεύει, με γενικό τίτλο «Μοιρολόι». Ολόκληρο το έργο θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα, στις 8/6/1936, με τον τίτλο «Επιτάφιος».

Εργατική Πρωτομαγιά

Στις 20 Ιουλίου 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πήρε την εξής απόφαση: «Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν' απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού.

Ενόψει του ότι μια τέτοια εκδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας στο συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 1888

Πρωτομαγιά: Μέρα διεθνιστικής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό

 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

 20 χρόνια ακριβώς ως ανάγκη των καιρών το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, άνοιξε μια νέα σελίδα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πήρε με συνέπεια τη σκυτάλη των πλούσιων παραδόσεων και των αξιών της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Παραδόσεις της εργατικής τάξης που τιμάμε σε κάθε βήμα, σε κάθε σκέψη. Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας. Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886, τη Θεσσαλονίκη του 1936, από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, από τις χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές μέχρι τις μέρες μας!

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την απόπειρα πραξικοπήματος - Αντιδρούν Κούβα, Βολιβία

Τη σφοδρή αντίδρασή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, εξέφρασαν η Βολιβία και η Κούβα. Από την πλευρά της η Ισπανία δηλώνει ότι δεν στηρίζει την απόπειρα, αλλά μόνο τον Γκουαϊδό, ενώ η Ουάσιγκτον, αφού δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «ενήμερος», έσπευσε να στηρίξει την «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως ονόμασε την απόπειρα πραξικοπήματος.'

Να μη λείψει κανείς!


Εργαζόμενοι και άνεργοι σε όλη τη χώρα, μαζί με αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, γυναίκες, νέους και συνταξιούχους, δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε την 1η Μάη, με τις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα, να στείλουμε με χιλιάδες στόματα, με χιλιάδες σφιγμένες γροθιές, ένα δυνατό, μαζικό μήνυμα:

Η Κόκκινη Σημαία της Νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ

Ηταν 30 Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!»1.

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019

Αν ο Χριστός ήταν ο πρώτος κομμουνιστής, μήπως ήταν και ο πρώτος αναρχικός;

Οι σκηνές που ακολουθούν δεν προέρχονται από οδομαχίες στη Φαλούτζα, ούτε από συγκρούσεις ΜΑΤ – γνωστών αγνώστων στα στενά πέριξ του Πολυτεχνείου, αλλά από την υπεράνω αντιεξουσιαστικής υποψίας συνοικίας του νέου κόσμου.

Χρυσή Αυγή: Ο Χριστός ήταν…«μπάσταρδος» και «υπάνθρωπος του σταυρού»


Εξηγούμαστε: Σε αυτό το διαδικτυακό μετερίζι δεν καμωνόμαστε τους πιστούς, τους θεοσεβούμενους, ούτε πολύ περισσότερο τους υπέρμαχους της οποιασδήποτε θρησκείας. Απέναντι σε θεούς και μεταφυσικές δοξασίες, δεν προσδοκούμε καμία μετά θάνατον «βασιλεία των ουρανών». 

Στη φόρα τα «άπλυτα» της «φαμίλιας» των ναζί


Ο πρώην δικός τους, ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός μίλησε για
«τα “μαύρα λεφτά” στα ταμεία της Χρυσής Αυγής, την οικονομική εκμετάλλευση του θανάτου του Γ. Φουντούλη από τον Μιχαλολιάκο, το 1 εκατομμύριο ευρώ που πέρασαν παρανόμως στην οργάνωση από τους ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους, την απόλυτη οικογενειοκρατία με τους διορισμούς στενών συγγενών της φαμίλιας Μιχαλολιάκου».

Πάσχα στη Σοβιετική Ένωση

Μαρτυρίες Ελλήνων που έζησαν στην ΕΣΣΔ 

Πώς γιορταζόταν το Πάσχα στη Σοβιετική Ένωση; Μια όψη του εορτασμού της χριστιανικής γιορτής σε μια άθρησκη κοινωνία μεταφέρει, υπό συγκεκριμένο βέβαια, μη φιλικό ιδεολογικό πρίσμα το Sputnik, συνομιλώντας με δυο Έλληνες που έζησαν στην ΕΣΣΔ. Προκύπτει ότι τα έθιμα του Πάσχα είχαν μεγάλη ζωτικότητα, ακόμα και μεταξύ των πολλών μη θρησκευόμενων Σοβιετικών πολιτών, ενώ και οι

Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε μπροστά στην αστική τάξη ήταν η δημιουργία κυβέρνησης. 
Υπήρξε σχεδόν πλήρης ομοφωνία ότι έπρεπε να σχηματιστεί.

 Κι έτσι συγκροτήθηκε, 29/4/1941, η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Ο ίδιος έγραψε:
«... τρανωτάτην απόδειξιν του ότι πάντες ήθελον την ύπαρξιν Κυβερνήσεως αποτελεί η γνώμη των αρχηγών πολιτικών κομμάτων της Χώρας (...)

H απόπειρα εκκαθάρισης του ΕΛΑΣ στο Βέρμιο


Κατά τους θερινούς πρώτους εαρινούς μήνες του 1944, η Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση της Μακεδονίας αποφάσισε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ενάντια στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στο Βέρμιο. Στη Θεσσαλονίκη οι οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ έλαβαν από τα δίκτυά τους την πληροφορία ότι οι Γερμανοί θα κινητοποιούσαν σύντομα περίπου 3000

Κυριακή, 28 Απριλίου 2019

Οταν η αστική προπαγάνδα «νοιάζεται» για την εργατική τάξη και το κίνημά της

Οργίασαν τα αστικά ΜΜΕ με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με αρθρογραφία, σχόλια, «έριξαν μαύρο κλάμα» τάχα, για την «κατάντια» στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού «η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση δεν μπορεί να κάνει συνέδριο, εμποδίζεται από το ΠΑΜΕ» (το λένε ψευδώς «μετωπική οργάνωση» ή «παράταξη του ΚΚΕ»), ότι διεξάγεται «διαμάχη» μεταξύ ΠΑΜΕ - ΓΣΕΕ για ένα «πτώμα», το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που έχει «φάει τα ψωμιά του».

Πάσχα 1947


Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης


Το χρονικό μιας εποποιίας

 Πάσχα ...1947! Στη Νιάλα, των Αγράφων. Με εκατοντάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ από την Καρδίτσα να δίνουν μια από τις πλέον σκληρές μάχες τους, ώσπου βγήκαν από τον κλοιό του αστικού στρατού, νικητές μεν, με βαριές απώλειες δε.


Η πραγματική Ανάσταση για τον λαό θα έρθει όταν αποφασίσει να βαδίσει στο δρόμο της ελπίδας, στο δρόμο του αγώνα

Χρόνια πολλά, καλή δύναμη και υγεία.

Η πραγματική Ανάσταση για τον λαό μας θα έρθει, όταν αυτός αποφασίσει να βαδίσει στο δρόμο της ελπίδας, στο δρόμο του αγώνα, για να απαλλαγεί από τον Γολγοθά που του επιβάλλουν η ΕΕ, το κεφάλαιο, τα κόμματά τους

Γιάννης Κορδάτος


Πεθαίνει, στην Αθήνα στις 28/4/1961, ο Γιάννης Κορδάτος, γεννήθηκε το 1891 στη Ζαγορά Πηλίου, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα).

Παρά την ενεργό στράτευσή του στην ιδεολογία του σοσιαλισμού, το Νοέμβριο του 1918 δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ) γιατί απουσίαζε από την Αθήνα, αλλά λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1919, προσχώρησε σε αυτό.

Στρατηγός Εμμανουήλ Μ. Μάντακας


Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται, 28/4/1947, στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας.

Ο Στρατηγός Εμμανουήλ Μ. Μάντακας (1891-1968) γεννήθηκε στους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων Κρήτης. Ανήκε στην πολεμική οικογένεια αγωνιστών των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης (1866 - 1879 - 1886 - 1897). Φοιτητής Νομικής κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό στρατό το 1910. Πολέμησε στον Ελληνοτουρκικό και Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 1912 - 1913.

Το «κάστρο» του Υμηττού


Η μάχη, 28/4/1944, στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τρεις νεολαίοι ΕΛΑΣίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες, με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

Στην Ανάσταση των λαών

Χρόνια πολλά 
Στην Ανάσταση του Λαού μας
Κι όμως, σ' αυτή την καταχνιά υπάρχει χώρος για ελπίδα, για να γραφτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης των λαών. 
Η πραγμάτωση των προσδοκιών και οραμάτων τους είναι στα δικά τους χέρια. Στα χέρια και του ελληνικού λαού. 
Αρκεί η παραδοχή, η πίστη και η δράση.