Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

"Δεν είναι αυτό που νομίζετε"...

Τις "ανθρωπιστικές ευαισθησίες" της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες τις ξέρουμε καλά. Τις ξαναείδαμε όμως "ζωντανά" πριν από λίγες μέρες στη Θέουτα, τον έναν από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στη Βόρεια Αφρική: Χιλιάδες "επαναπροωθήσεις" μεταναστών που πέρασαν από τα σύνορα με το Μαρόκο, "επαναπροωθήσεις" ανηλίκων που ξεσπούσαν σε λυγμούς, τεθωρακισμένα και πάνοπλοι Ισπανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κυνήγι με γκλομπ εναντίον εξουθενωμένων μεταναστών, που έγιναν "μπαλάκι" άλλης μιας αντιπαράθεσης μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, για θέματα σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα... Ας είναι καλά τα "πλυντήρια" όμως!

«Στην απεργία θα νεκρώσουν όλα τα γιαπιά»


«Σκόνη, πέτρες, λάσπη, όλη μέρα στο γιαπί - Ποτέ δουλειά την Κυριακή»
: Με το σύνθημα αυτό συγκεντρώθηκαν  το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στις Κατασκευές μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα απόρριψης του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Στη μάχη για ισχυρό απεργιακό μέτωπο ώστε να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα


Ούτε λεπτό χαμένο! Τα συνδικάτα δυναμώνουν και κλιμακώνουν της προσπάθειές τους για να διαμορφώσουν ισχυρό μαζικό απεργιακό μέτωπο, να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Απαιτούν να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα και μαζί όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις που ισχύουν σήμερα. Ακυρώνουν στην πράξη το σχέδιο κυβέρνησης και ηγεσίας της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλου - Χατζηδάκη να αποσυντονίσουν, να αποδιοργανώσουν τα συνδικάτα.

Μαζικός ξεσηκωμός στις 3 Ιούνη στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694 www.syntaxio.blogspot.com       -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργού εργασίας κ. Χατζηδάκη, που φέρνει σε λίγες μέρες για ψήφιση στη Βουλή, οργανώνει την τελική «επιχείρηση εκκαθάρισης», σε ότι έχει απομείνει από εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αναγνωρίζοντάς τα ως «βαρίδια», για την ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Αναβάθμιση του παζαριού για απαράδεκτους συμβιβασμούς υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ


Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν προδιαγράφουν αναβάθμιση του "παζαριού" ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών υπό "την υψηλή εποπτεία" του ΝΑΤΟ, στη Συνόδου του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η παραπάνω συνάντηση.

Βήμα βήμα προωθούνται διευθετήσεις για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Βήμα βήμα και υπό την λογική μιας «θετικής ατζέντας» προχωρά η διαδικασία με στόχο να οδηγήσει σε διευθετήσεις μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στην μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής όπως επιδιώκουν ΗΠΑ και ΕΕ που στρώνουν το έδαφος για «διάλογο» και για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που ενδιαφέρονται για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή οξυμένων ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα. 

«Εργοδόται εκβιάζουν διά εργασίαν όλας τας ημέρας της εβδομάδος»


H συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από δημοσίευμα της αστικής εφημερίδας «Αθήναι» της 1/1/1926. «Εις τα γραφεία της  Ομοσπονδίας Επισιτισμού ελήφθη τηλεγράφημα εκ Κέρκυρας, δι' ου γνωρίζεται ότι οι εκεί εργοδόται κατόπιν εφαρμογής του νόμου περί εβδομαδιαίας αναπαύσεως απολύουν αυθαιρέτως από τας επιχειρήσεις των εργάτας επισιτισμού με σκοπό να εκβιάσουν τούτους να εργάζωνται όλας τας ημέρας της εβδομάδος». 

Με αποστολή τον αποπροσανατολισμό, με σημαία τον ανορθολογισμό


ΘΕΩΡΙΕΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ»
 
Στην τελική ευθεία για το 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας, αναπτύσσεται γόνιμος προβληματισμός και συζήτηση πάνω στις Θέσεις, ιδιαίτερα για την ανάγκη ιδεολογικής - πολιτικής στήριξης στις δυνάμεις της ΚΝΕ ώστε να διαμορφώνεται κριτήριο διαλεκτικής - υλιστικής αντίληψης για την κατανόηση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων.

«Σφίγγει» ο «κλοιός» των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών


ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ενας ακόμη «κρίκος» σε μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας από την Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία

Το 2011 είχε αποτραπεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών

 


Το γεγονός ότι η πυρκαγιά ήρθε να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο εκείνης τρία χρόνια πριν, η οποία κατέστρεψε τα Γεράνεια Ορη από την πλευρά της Κινέτας, προκάλεσε υποψίες στους κατοίκους για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβονται σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξιοποίηση του βουνού. Αλλωστε, με το γνωστό πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, τέτοιες καταστροφές γίνονται προπομπός για αλλαγή χρήσης προς όφελος διαφόρων συμφερόντων.

Με ... υλικά κατεδάφισης των λαϊκών αναγκών το «χτίσιμο» του «νέου ΕΣΥ»


 Παρουσιάζουν ως «λύση» και «αναβάθμιση» τα ίδια εργαλεία που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι της Υγείας. Αυτό που πλήρωσε ο λαός ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία

Την πανδημία ως «ευκαιρία» για να επιταχύνει προαποφασισμένες και προδιαγεγραμμένες αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσιάζοντας αντεστραμμένες τις αιτίες για το σημερινό χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που η γύμνια του φάνηκε ακόμα περισσότερο τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο


Την πρώτη θέση με 27,77% (ή 99.332 ψήφους), έλαβε το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσαν των εκλογών που διεξήχθησαν στην Κύπρο για την ανάδειξη της επόμενης 56μελούς Βουλής, σε μια χρονική περίοδο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αλληλεπιδρούν ασφαλώς και με την Κύπρο, τις συζητήσεις για το Κυπριακό, οικονομικές συμφωνίες και σχεδιασμούς κ.ο.κ.

Έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη


Mε την Τουρκική κυβέρνηση να θέτει εμφατικά στο «τραπέζι» το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεων της, βήμα το βήμα προχωράει ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», υπό τις «ευλογίες» και τις προτροπές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που θέλουν να διασφαλίσουν τη συνοχή του ευρωατλαντικού άξονα, μπροστά στην όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


31/05/1809

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

31/05/1819

Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.