Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ντενίς Ντιντερό


Ντενίς Ντιντερό
, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών

Στις 5 Οκτωβρίου 1713 γεννιέται ο Ντενίς Ντιντερό. Γάλλος φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός της λογοτεχνίας και της τέχνης, ο δημιουργός της περίφημης «Εγκυκλοπαίδειας» (1751-72), που συνοψίζει και εκφράζει το πνεύμα του Διαφωτισμού και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών.

Ναζιστικές μέθοδοι!

«δεν ανήκω πουθενά»

Στις 19 Οκτώβρη θα δικαστεί το φασιστοειδές που συνελήφθη κατηγορούμενο για την επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείου, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε να δικαστεί, ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας μαρτύρων και ήρε την κράτησή του.

Κινητοποίηση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» για την υποστελέχωση

 


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» αναδεικνύοντας την τραγική υποστελέχωση των τμημάτων και υπηρεσιών του που έχει επιπτώσεις στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών.

Με αφορμή την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...


Την τιμητική τους έχουν αυτές τις μέρες αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού για μια ακόμα φορά «σφάζονται στην ποδιά τους» τα αστικά κόμματα, διεκδικώντας τον τίτλο του «σωτήρα». Πρώτοι και καλύτεροι, φυσικά, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκέντρωση και αντιφασιστική συναυλία στις 7 Οκτώβρη


Δείτε το spot για τη συγκέντρωση και αντιφασιστική συναυλία στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνουν την Πέμπτη 7 Οκτώβρη Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Παράνομη τσιπουροποσία (με άρωμα μιας άλλης εποχής)

 
"Το πίνουν για θερμαντικό, για την όρεξη, για να κρατιούνται στα πόδια τους όταν παίρνουν δρόμο, όταν συναντάνε φίλο, όταν πρόκειται να γιορτάσουν οποιοδήποτε ευχάριστο γεγονός κι όταν πρέπει να παρηγορήσουν όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Πίνουν όταν οι δουλειές πηγαίνουν καλά κι όταν δεν πηγαίνουν. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πω πως όλος ο τόπος μυρίζει οινόπνευμα." (...)

5/10/1932: Για τον κάθε εργάτη ανταποκριτή


Αγαπητέ σύντροφε εργάτη!

Εγινες ή θέλεις να γίνεις ανταποκριτής της μοναδικής εφημερίδας των φτωχών, του «Ριζοσπάστη». Πήρες ή θα πάρεις την κάρτα σου. Και τώρα; Διστάζεις να γράψεις στην εφημερίδα δυο λόγια. - Αραγε θα τα καταφέρω; Σκέφτεσαι. - Αραγε θα τα περάσουν; Απορείς.

Μέτρα τώρα για την ακρίβεια!


Συνεχίζει η κυβέρνηση να καλλιεργεί εφησυχασμό και να κοροϊδεύει τον λαό για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, συνολικά στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαβεβαιώνοντας ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό», ότι «σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί η αγορά και οι τιμές» και ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πάρει μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της Ενέργειας».

Το άλλο βιτριόλι, το ναζί


Μωρέ καλά το ψυλλιάστηκα κι εγώ, κι ευτυχώς πολλοί άλλοι, πως μετά την τρομακτική επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εκείνο το χάσταγκ «#ΚΚΕ εκτός νόμου», που κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως μετά, ήταν εναρκτήριος συριγμός προς τα φίδια τα ναζιστικά να βγουν και να έρπουν ανάμεσα στα παιδιά. Κι ενώ μια φρικτή βιτριολίστρια μονοπωλεί δυο εικοσιτετράωρα τις οθόνες και τα πρωτοσέλιδα στη δίκη της που άρχισε, το άλλο βιτριόλι το χρυσαυγίτικο άρχισε να πιτσιλάει την κοινωνία ολάκερη ξανά.

Ανεβαίνουν οι τόνοι δύο μέρες πριν τις διερευνητικές επαφές


Αλληλοκατηγορίες για «προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις» που «δυναμιτίζουν το κλίμα» εξαπολύουν ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δύο μέρες πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι δύο πλευρές για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με ζητούμενο τις απαραίτητες «διευθετήσεις» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

“Αναλώσιμοι εργαζόμενοι ψυχορραγούσας αμυντικής βιομηχανίας”


Τις τελευταίες ημέρες η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), αποφάσισε αιφνιδιαστικά την απόλυση τριάντα έξι (36) συμβασιούχων, των γνωστών και ως εργολαβικών, της εταιρείας ΟΝΕΧ από το εργοστάσιο του Αιγίου (ΣΕΑ) γνωστού και ως ΕΒΟ Αιγίου. 

Σιγά μην έλειπε


Στο «καρέ» όσων έχουν αναλάβει εργολαβικά το ξέπλυμα των φασιστοειδών και ακροδεξιών εγκληματιών, πήρε θέση και ο γνωστός εργατοπατέρας της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ Δ. Καραγεωργόπουλος (σιγά μην έλειπαν οι άνθρωποι της εργοδοσίας από τις βρώμικες αποστολές).

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


05/10/1582

Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.