Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Από τις 11 Φλεβάρη η παράσταση «Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο»

 


Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από τις 11 Φλεβάρη θα φιλοξενήσει την παράσταση «Μαρίκα Νίνου - Σαν άστρο» της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Η αρμενικής καταγωγής Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε εκατό χρόνια πριν, το 1922, πάνω σε ένα καράβι με το οποίο φυγαδεύτηκαν πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Πέθανε μόλις το 1957.

Με δωρεές και ευεργεσίες ξεπροβάλλει το «νοσοκομείο - επιχείρηση»


Κείμενο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη σύμβαση δωρεάς για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, στις 31 Γενάρη 2022, κατέθεσε νομοσχέδιο για την «Κύρωση επιμέρους σύμβασης δωρεάς - έργο ΙΙ (Παράρτημα II του Ν. 4564/2018) μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».

Να ξηλωθούν οι φασίστες από τα σχολειά, τις γειτονιές μας και παντού


Ηχηρό μήνυμα να ξηλωθούν οι φασιστικές - ναζιστικές ομάδες από τα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παντού έστειλαν οι ομιλητές από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, σωματείων και φορέων στην πλατεία Ευόσμου, μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές.

Με συναυλίες εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που αγωνίζονται


Η αλληλεγγύη του λαού της Νάουσας στους απεργούς εργαζόμενους της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» εκφράστηκε σήμερα μέσα από την συγκέντρωση - συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας με αιτήματα την πληρωμή των δεδουλευμένων 7 μηνών, την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο ... ταπεινός ιστορικός Ρατσένκο και η κοπριά στα λάχανα

 
«Αλίμονο, οι άνθρωποι σύντομα θα ανακαλύψουν πως αντί να είμαι ο μεγάλος αντικομμουνιστής ήρωας ή κακός, είμαι απλώς ένας ιστορικός που περνά κάθε μέρα βαθμολογώντας δοκίμια και διαβάζοντας αρχειακά έγγραφα που κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να διαβάσει».

Βιολέτα Πάρα


 Η Βιολέτα Πάρα γεννήθηκε σε ένα φτωχό χιλιανό χωριό στις 4 Οκτωβρίου του 1917. Η ζωή της ποτέ δεν υπήρξε εύκολη, αντίθετα όλη της η ύπαρξη ήταν ένας συνεχής και σκληρός αγώνας.

ποιήτρια, τραγουδίστρια και συνθέτρια, συλλέκτρια παραδοσιακών τραγουδιών, υφάντρια και γλύπτρια. Δεν είναι η εξ ορισμού παραδοσιακή καλλιτέχνιδα μόνον της Χιλής, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Κόρη, αδελφή και μητέρα μουσικών, έκανε την τέχνη τρόπο ζωής της. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο ποιητής Νικάνορ Πάρα (Βραβείο Cervantes Λογοτεχνίας) την στήριξε πολύ στην αναζήτηση της τέχνης της.

Κουίζ για ... δυνατούς λύτες


«Βρες τις διαφορές» των «αναπτυξιακών» νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενα ενδιαφέρον «κουίζ» φιλοξενεί σήμερα για τους αναγνώστες του ο «Ριζοσπάστης». Το θέμα του είναι «Βρες τις διαφορές» και περιλαμβάνει κωδικοποιημένες τις βασικές διατάξεις των «αναπτυξιακών» νόμων του ΣΥΡΙΖΑ (2016) και της ΝΔ (2022). Οπως προκύπτει, οι νόμοι τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, με το επιπλέον χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ συμπληρώνει διατάξεις του προηγούμενου, που συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο (βλέπε και σελίδες 8 - 9).

Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές


Από την Παρασκευή το απόγευμα στήθηκε το πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, το οποίο θα αποτελέσει πανελλαδικά σημείο αναφοράς για την πάλη των βιοπαλαιστών αγροτών

Πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με την αγροτιά να διαδηλώνει ότι «δεν πάει άλλο».

Κάλεσμα συμμετοχής στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Πάνω από 80 φορείς καλούν στο απογευματινό συλλαλητήριο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Η απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να ξηλωθούν οι φασιστικές - ναζιστικές ομάδες από τα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παντού, αναμένεται να ακουστεί δυνατά από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου, μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές.

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι υπερασπιζόμαστε τις δουλειές μας»

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μεγάλη συμμετοχή στη Λάρυμνα. Βίντεο 

Οι εργάτες αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση του αγώνα τους για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 5 - 6 Φλεβάρη.

  • Με τα τρακτέρ στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες. Δίνουν μάχη επιβίωσης. Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους!
  • Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαντούν στα κυβερνητικά τελεσίγραφα. Ομόφωνο - μαζικό «ΟΧΙ» στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/02/1669

Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία