Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

1.000 ευρώ σύνταξη για «πίστη» στον Χίτλερ

Βέλγοι συνεργάτες των ναζί εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις για «πίστη» στον Χίτλερ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτά απορρέουν ένα διάταγμα της ναζιστικής εποχής, που εξακολουθεί να ισχύει 74 χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ.

Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μικρός αριθμός Βέλγων, που υποσχέθηκαν υπακοή στον Χίτλερ, εξακολουθούν να παίρνουν όσα τους υποσχέθηκε ο ναζιστής ηγέτης.

Ο χαρτοπαίχτης!


Μέρες που είναι.... και "μεταξύ σοβαρού και αστείου", σας παρουσιάζουμε ένα ξεχωριστό ηθογραφικό πορτρέτο από τον αείμνηστο Ευρυτάνα συγγραφέα Δημοσθένη Γ. Γούλα (1916-1990). Το ιχνηλατήσαμε από το περίφημο βιβλίο του υπό τον τίτλο "Οι χωριανοί μου" (εκδ. Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος, Αθήνα 1978, ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του 1953).

Να σημειώσουμε εδώ ότι το βιβλίο του συμπατριώτη μας Δ. Γούλα, προλόγιζε τον Φλεβάρη του 1953 ο ανεπανάληπτος Ρήγας Γκόλφης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έγραφε: 

Χριστουγεννιάτικη λειτουργία!

Ιχνηλατήσαμε μία μοναδική μαρτυρία που αφορά έναν... αντάρτικο εορτασμό Χριστουγέννων στα Τοπόλιανα της Ευρυτανίας το 1942.  Μία ΕΛΑΣίτικη δύναμη με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη (μετά τη νικηφόρα μάχη του Μικρού Χωριού -βλ. εδώ! ) και ύστερα από μία κοπιαστική πορεία, φτάνει στις 24-12-42 σ' αυτό το ευρυτανικό χωριουδάκι όπου οι κάτοικοί του βιώνουν, όπως άλλωστε όλος ο λαός, τις στερήσεις και την ανέχεια της μαύρης κατοχής! Τότε ο αλησμόνητος ανταρτόπαπας "Παπα-Κουμπούρας"/Κώστας Τζεβελέκης πήρε την ανάλογη πρωτοβουλία ώστε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα, με αποτέλεσμα οι φτωχοί χωρικοί να γιορτάσουν παρέα με τους

Ευχετήριες κάρτες από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές

  
   Οι μέρες που διανύουμε τώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μέρες χαράς, οικογενειακής συγκέντρωσης, ενώ για χιλιάδες αγωνιστές τότε ήταν μέρες δύσκολες, μακριά από τις οικογένειές τους, γεμάτες κακουχίες.
   Εκατοντάδες ήταν οι γυναίκες στις Φυλακές Αβέρωφ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιορτάσουν αγωνιστικά τις δικές τους στιγμές.

Αντίο Θάνο



 «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους θα είμαι εδώ»!

 Θάνος Μικρούτσικος

Η επιστροφή της σορού του Ζαχαριάδη στην Ελλάδα

Τέλη Δεκέμβρη του 1991. Μαζί με τη χρονιά φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο του σύντομου εικοστού αιώνα των επαναστάσεων κι ένας κόσμος ολόκληρος. Η Σοβιετική Ένωση ψυχορραγούσε και το ανοιχτό μνήμα στο Α’ Νεκροταφείο θα μπορούσε συμβολικά να προορίζεται για το σοσιαλιστικό οικοδόμημα και τις ελπίδες που στέγασε. Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για το τέλος της ιστορίας. Αλλά το πλήθος είχε συγκεντρωθεί εκεί για αποδείξει το αντίθετο.

Σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται, στην περιοχή Ταμπούρια-Δραπετσώνα

Νέα σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται, 30/12/1944, στην περιοχή Ταμπούρια-Δραπετσώνα. 
 
Ιδιαίτερα στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως και το συνοικισμό της Ευγενείας, όπου η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από δύο μεριές. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ που υπερασπίζονται την περιοχή αναγκάζονται σε σύμπτυξη, το βράδυ όμως αντεπιτέθηκαν ανακαταλαμβάνοντας τμήμα του συνοικισμού.

Οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν, 35 κομμουνιστές, στου «Παύλου Μελά»


Οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν, 30/12/1942, στο στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1941.