Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

«Δεν αφήσανε ένα σκουπιδάκι»



Πιο καθαρό παραδόθηκε το Πάρκο Τρίτση από την ΚΝΕ

Μετά από τρεις μέρες και την ολοκλήρωση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, η ΚΝΕ παρέδωσε στο λαό της Δυτικής Αθήνας το πάρκο Τρίτση, πιο καθαρό απ’ ό,τι το παρέλαβε. Περνώντας από τους δεκάδες χώρους, τις αλάνες και τα μονοπάτια του αχανούς πάρκου που για

Τιμή και δόξα


Αυτή η φωτογραφία πρέπει να κάνει το γύρο του διαδικτύου..Αυτές είναι οι κομμουνίστριες κουβαλάνε στην πλάτη τους την ιστορική τους πορεία στο κομμουνιστικό κίνημα..διδάσκόντας ταπεινότητα, ήθος και αξιοπρεπεια...

Βράδυ Σαββάτου, χιλιάδες κόσμου στο Φεστιβάλ. Αποφάσισα να περπατήσω για να δω τις εικόνες, τον κόσμο. Από μακρυά βλέπω μια γνωστή μου μορφή. Ασπρομαλλούσα, με την μαγκούρα της περπατά ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου.

Δηλώσεις ταξικών συνδικαλιστών για την Απεργία


Το καθήκον των εργαζομένων είναι να διαδηλώσουν και να απεργήσουν

 Οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία, τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτέμβρη στην ΕΡΤ1, τονίζοντας ότι είναι καθήκον τους να διαδηλώσουν βροντερά.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουν το «παρών» κόντρα και στην κυβέρνηση, αλλά και στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που προσπάθησε με πολλούς τρόπους να τελειώνει με το θέμα της απεργίας.

Τροφοσυλλέκτες στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες ζούγκλες της καπιταλιστικής περιόδου.

Συλλογή τροφής, τα σπήλαια και ο μαζικός αγώνας.

Προσοσιαλιστική, Μετασοσιαλιστική περίοδος και τέλος/έναρξη των κοινωνικών παγετώνων.

Κεφάλαιο Πρώτο - Εισαγωγή - Η απόκτηση της τροφής!
Πόσοι από εσάς έχετε απολέσει την συνήθεια να τρώτε αυτό που πραγματικά θέλετε;

Συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής στην Αθήνα


ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Στις 21 Σεπτέμβρη 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση - Βήμα Διαλόγου» (ΔΚΕ).

Προσηλωμένη στο χρεοκοπημένο σχέδιο υπονόμευσης της απεργίας...


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

Μπορεί το ξεδιάντροπο σχέδιό τους για την υπονόμευση της αυριανής απεργίας να έπεσε στο κενό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ και οι άνθρωποί της παράτησαν τις άθλιες προσπάθειές τους...

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου


ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Οι συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και η ελληνική εμπλοκή στα βρώμικα σχέδιά τους μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο το λαό σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων

Το τι μεθοδεύουν οι Αμερικανοί, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μέσα από την αναθεώρηση της διμερούς «Αμυντικής Συμφωνίας», φαίνεται ανάγλυφα από όσα σχεδιάζουν για επέκταση των εγκαταστάσεών τους στη Σούδα, όπως τα αποκαλύπτει σήμερα αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης».

Πάμπλο Νερούντα


Πέθανε, 23/9/1973, ο χιλιανός νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης, Πάμπλο Νερούντα

«Κάποιος μ' ακούει και δεν το ξέρουν,
όμως εκείνοι, που γι' αυτούς τραγουδάω και που
το ξέρουν
συνεχίζουν να γεννιούνται και να γεμίζουν τον κόσμο».

Πεθαίνει η Διδώ Σωτηρίου


Πεθαίνει, 23/9/2004, η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλες σπουδαίες αγωνίστριες - όπως την Μέλπω Αξιώτη, την Λιούντα Μάντακα, την Μ. Μαστρακά - δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, για ένα διάστημα, στα χρόνια 1946-1947, δημοσιογραφούσε στο «Ριζοσπάστη».

Αργότερα, όταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης». «Για μένα συγγραφέας είναι ο πρώτος σύμμαχος του λαού», έλεγε η Δ. Σωτηρίου στο «Ρ», σημειώνοντας πως «λογοτεχνία είναι να υπηρετείς την ιστορία και τη ζωή. Να βάλεις να κατοικήσει μέσα στο βιβλίο η ζωή».

«Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου…»


Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει, 23/9/1944, στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα:

«Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες,

Νόμιμο το ΚΚΕ

Στις 23 Σεπτέμβρη 1974 η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ανακοινώνει την υπογραφή νομοθετικού διατάγματος για τη νομιμοποίηση, μετά από 27 χρόνια, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την ταυτόχρονη κατάργηση του διαβόητου νόμου 509, με τον οποίο διώχτηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές, ενώ 80.000 αγωνιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ζήσουν ως πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες. Δύο μέρες μετά, στις 25 Σεπτέμβρη 1974, κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη».