Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης

*

 Η Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από ιστορικές μαρτυρίες, περιτειχίστηκε αμέσως μετά την ίδρυσή της από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, το 315 π.Χ.

Φεστιβάλ ελπίδας και αισιοδοξίας κόντρα στους «δύσκολους χειμώνες»


Αυτές τις μέρες ο προβληματισμός, η ανησυχία, οι αγωνίες του λαού και των νέων παιδιών στη χώρα μας μεγαλώνουν για όσα έρχονται. Σε αυτές τις συνθήκες, τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα, με κορύφωση τις εκδηλώσεις στην Αθήνα στις 22-23-24 Σεπτέμβρη, αποτελούν φωτεινό φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας.

Μια έκθεση ντοκουμέντο - απάντηση για τη δράση των δοσίλογων και άλλων αστικών μηχανισμών την περίοδο της Κατοχής


Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική έκθεση, που βρέθηκε σε φάκελο της Ελληνικής Χωροφυλακής της κατοχικής περιόδου

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή


Οι επιστολές του με τον Αϊνστάιν και ο συμβιβασμός του με τους ναζί

Ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής του ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, που ήδη είχε γευτεί στο πετσί του τη ρήση “ουδείς προφήτης στον τόπο του”, είχε την “ατυχία” να γίνει περισσότερο γνωστός χάρη στο μύθο πως βοήθησε τον Αϊνστάιν να διατυπώσει τη θεωρία της σχετικότητας (μύθος που σε πιο συνωμοσιολογικές-ελληναράδικες εκδοχές αναφέρει μέχρι και “κλοπή” των θεωριών του Καραθεοδωρή από το νομπελίστα φυσικό), παρά για τις δικές του συμβολές σε σειρά επιστημονικών πεδίων.

«Δύσκολος χειμώνας» δεν θα είναι για όλους...


«Ο χειρότερος χειμώνας για την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»
(περιοδικό «Time») και σε «μετάφραση»: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα εισέρχονται στον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942» (Αδ. Γεωργιάδης). Στο ίδιο μοτίβο και η υπόλοιπη ειδησεογραφία.

Η Χιλή συνεχίζει να διδάσκει…


Χθες, 11 Σεπτέμβρη, συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από τη μέρα που ο στρατηγός Α. Πινοτσέτ, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας» και εγκαθίδρυσε μια 17χρονη στυγνή στρατιωτική δικτατορία στη Χιλή. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις μνήμης για όσους δολοφονήθηκαν στα 17 χρόνια της δικτατορίας, τιμής για όσους αντιστάθηκαν, αλλά και διεκδίκησης της αλήθειας για όσους μέχρι και σήμερα αγνοούνται.

Σύγκρουση με την πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ για το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία

Η επικοινωνιακή καταιγίδα των κυβερνητικών πανηγυρισμών για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το «καλάθι» των πρωθυπουργικών εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να κρύψει το ήδη ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα που ο διψήφιος πληθωρισμός ήρθε να ισοπεδώσει. Εισόδημα που γνώρισε πάνω από 25% απώλειες στη δεκαετία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/09/1592

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ντε Μοντέν (Μονταίνιος).

13/09/1788

H Νέα Υόρκη ανακηρύσσεται πρώτη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.