Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

´Τα παιδιά της Ριτσώνας´

Ένα βίντεο που δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο προσφύγων Ritsona στην Ελλάδα.

Ένα μήνυμα από τα παιδιά της Ριτσόνας - στα Ελληνικά - για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Η σφαγή στo Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών

 


22/3/1944 - Γερμανοί και τμήματα της ΠΑΟ κυκλώνουν και καίγουν ολοκληρωτικά το Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών. Σκότωσαν όσους βρήκαν μέχρι και νεογέννητα.

από το Γιάννη Η. Βαμβακίδη

Από τους πρώτους που οργανώθηκαν στο Ε.Α.Μ. και βοήθησαν στην αντίσταση κατά του κατακτητή ήταν και οι κάτοικοι του Ελευθεροχωρίου. Η ιστορία του χωριού δεν είναι τόσο γνωστή όσο του Χορτιάτη, της Καισαριανής, του Διστόμου, του Κοντομαρί Κρήτης και άλλων περιοχών που δοκίμασαν την αγριότητα των κατακτητών.

Καλλιτεχνική παρέμβαση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Καλλιτεχνική παρέμβαση στον χώρο της σχολής πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής της ΚΝΕ θέλοντας να συμβάλει στην πλούσια ιδεολογική - μορφωτική δραστηριότητα γύρω από την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

Νομοσχέδιο «εξωστρέφειας» της κάνναβης


 Κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο περιγράφονται οι προϋποθέσεις παραγωγής, εξαγωγής και διάθεσης προϊόντων «φαρμακευτικής» κάνναβης με THC άνω του 0,2%. Το σχέδιο νόμου συμπληρώνουν η ΚΥΑ 68/14304 που δημοσιεύτηκε τον Γενάρη, με την οποία αλλάζει το νομικό καθεστώς παραγωγής και της βιομηχανικής κάνναβης, καθώς και η απόφαση 1033/364487 του Δεκέμβρη σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδότησης για τις καλλιέργειες κάνναβης στη χώρα μας.

Εξαπατά ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες ελλείψεις και οι λίστες αναμονής


 Την ώρα που δεκάδες ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και που δεκάδες γιατροί περιμένουν στην ουρά για να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση εμφανίζει ως "λύση" την επιστράτευση 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Εξαφάνιση μπορείτε να βοηθήσετε ;

 

Εξαφάνιση μπορείτε να βοηθήσετε

Ο εικονιζόμενος ηλικιωμένος κύριος λέγεται Γιάννης Παναγόπουλος και αγνοείται, εδώ και αρκετό καιρό.

22 Μαρτίου 1821: Η περίφημη μάχη της Τατάρνας


Στην Τατάρνα
«Πνιγμένο» στα βαθιά νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 είναι το ιστορικό Γεφύρι της Τατάρνας το οποίο βρίσκονταν πλησίον του ομώνυμου Μοναστηριού για το οποίο θα κάνουμε λόγο, αφηγούμενοι συγχρόνως και την περίφημη «Μάχη της Τατάρνας» που έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου 1821. Η σπουδαία αυτή μάχη, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρα ένοπλη συμπλοκή σε ολόκληρη τη Ρούμελη από τους εξεγερμένους ραγιάδες εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, μόλις τρεις ημέρες πριν τον «επίσημο» μεγάλο ξεσηκωμό. 

Διακήρυξη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821


«Όταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια

του λαού και δεν εισακούη τα παράπονα του, το να κάμη

τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάστασιν, ν’

αρπάξη τα άρματα και να τιμωρήση του τυράννους του,

είναι το πλέον ιερόν απ' όλα τα δίκαια του και το πλέον

απαραίτητον απ’ όλα τα χρέη του.»

Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής,

«Νέα Πολιτική Διοίκησις

Μια εικόνα χίλιες λέξεις...

ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μια εικόνα χίλιες λέξεις... Η παραπάνω φωτογραφία ήρθε από υγειονομικούς του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αναγνώστες του «902.gr».

Η «άλλη Ελλάδα», υπέρ των πολλών, απαιτεί το αντίθετο από όσα διακηρύσσει η κυβέρνηση και η ΕΕ: εργατική λαϊκή αντεπίθεση


Οι ευχές για "άλμα δεκαετίας" και για "μία άλλη Ελλάδα", στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν μοναδικούς αποδέκτες τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και όχι το λαό.

Ο "οδικός χάρτης" της διαχείρισης της πανδημίας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης "στρώνεται" πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης και της εργασιακής ευελιξίας, στο περαιτέρω τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών, στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Αυτές είναι και οι προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, στο οποίο συναντιούνται η κυβέρνηση μαζί με τα αλλά κόμματα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


22/03/1594

O Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη (βασιλιάς Φελίπε ο ΣΤ').

22/03/1599

Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Άντονι Βαν Ντάικ.