Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Σε αυτή τη χώρα που στα δυο έχει κοπεί, μας έχω βαρεθεί…

Εσύ σύντροφε αναγνώστη, πού βάζεις τη διαχωριστική γραμμή; Τι αναγνωρίζεις ως βασική αντίθεση;

Μήπως είναι κάπου στα Τέμπη (μες στην κοιλά- όπως τα λέω…) μεταξύ Βορρά και Νότου; Μήπως είναι πάνω εκεί στης Πίνδου μας τις κορφές, που μας χωρίζουν σε δυτική και ανατολική Ελλάδα, όπου στην πρώτη δε σταματάει ποτέ να βρέχει και στη δεύτερη δε σταματάνε οι προσφυγικές ροές;

Λένε «ίση αμοιβή», εννοούν περισσότερη «ευελιξία»

Ενα ακόμα ψήφισμα σχετικά με το «μισθολογικό χάσμα» μεταξύ των φύλων υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει μια «φιλόδοξη στρατηγική» για την ισότητα των φύλων, με «δεσμευτικά μέτρα για τον περιορισμό του μισθολογικού χάσματος και τη μισθολογική διαφάνεια».

Συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας


Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, αποτελούμενη από την πρόεδρο Μαρία Καλμπουρτζή, τη γενική γραμματέα Χαρά Τοπαλίδη και τα μέλη του ΔΣ Γεωργία Γκούρου και Γρηγόρη Ραχωβίτσα, συναντήθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Να πάρει απάντηση η δηλητηριώδης προπαγάνδα της εμπλοκής

Η επικύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου με Γαλλία και ΗΠΑ και φυσικά οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά έδωσαν και αυτήν τη βδομάδα την αφορμή στα αστικά κόμματα να βγάλουν στη «φόρα» και να «εμπλουτίσουν» τα χρεοκοπημένα ευρωατλαντικά επιχειρήματα, με στόχο την προετοιμασία εδάφους και τη στράτευση του λαού στην πολιτική της εμπλοκής

Βροντοφώναξαν το δίκαιο του αγώνα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στην «Agrotica»

«Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» βροντοφώναξαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλλά και εργαζόμενοι και φοιτητές που στηρίζουν τον αγώνα τους, κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποίησαν μέσα στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη και με την οποία ολοκληρώθηκε η σημερινή κινητοποίησή τους (δείτε πάνω βίντεο).

Σκέψεις με αφορμή το Βrexit


Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου, έπειτα από 47 χρόνια από την Ε.Ε είναι πλέον γεγονός και είναι και σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ίδια την Ε.Ε. 

Φυσικά η παρουσία εκεί δεν ήταν ανέφελη γιατί τα χρόνια αυτά εκτός από την συνεργασία υπήρχε και η αντιπαράθεση με άλλους «μεγάλου παίκτες» (π.χ Γαλλία, Γερμανία). 
 Όμως το όλο γεγονός βοηθά να βγουν ορισμένα συμπεράσματα.

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

Οι πλούσιοι αυτού του κόσμου και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους μαζεύονται κάθε χρόνο στο Νταβός και εκφράζουν την αγωνία τους για την κλιμάκωση των ανισοτήτων. Εκτιμάτε ότι φοβούνται κάτι ή απλώς υποδύονται τους ανήσυχους και τους φιλάνθρωπους;

Κοινοβουλευτική Λοβοτομή - Κοινή Νοημοσύνη: Σημειώσατε 1!

Η πιο επικίνδυνη κι απ' την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η συζήτηση στη Βουλή για τον πολλαπλασιασμό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα! Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται περί πολλαπλασιασμού, αλλά για ανέμισμα της αστερόεσσας απ' άκρου εις άκρο της χώρας, σε όποια στρατιωτική δομή ως χτες αμιγώς

Ανταρτομάνα Θεσσαλία

Σήμερα ξεκάνει ένα αφιέρωμα για τους Έλληνες Εβραίοι 
στην Αντίσταση, ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ


Περισσότεροι από 100 Λαρισαίοι, Βολιώτες, Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες δραστηριοποιήθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. 

Η Λουίζα Νεγρίν συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Ιταλούς σε συλλαλητήριο στη Λάρισα τον Μάρτιο του 1943. 

Η Αλλέγρα Φελούς-Καπέτα από τα Τρίκαλα, στέλεχος του ΚΚΕ από τον Μεσοπόλεμο, αναδείχθηκε από το 1942 σε καθοδηγήτρια του ΕΑΜ στη Δυτική Θεσσαλία. 

Καμιά ανοχή


Οι εργαζόμενοι βάφτισαν την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνδικαλιστική μαφία. Από την άλλη, ΜΜΕ, κόμματα, κυβερνήσεις και κύρια οι εργοδότες, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες, αποκαλούν αυτήν την ομάδα «αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο». Γιατί άραγε αυτή η αντίφαση; Αυτό το ερώτημα δεν απασχολεί καθόλου τις εφημερίδες, τα σάιτ και τα κανάλια που προτιμούν να βλέπουν «μάχη για τις καρέκλες» στα συνδικάτα και το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία για αυτόν και τα όσα δεν φτάνει.

Απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό


Με γενική απεργία, διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις αντιδρά ο παλαιστινιακός λαός στο απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ για τη δήθεν επίλυση του Παλαιστινιακού που όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Σοβαρό εργατικό ατύχημα

Τέσσερις τραυματίες από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα διυλιστήρια της Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Κορίνθου και στη συνέχεια διακομίστηκαν οι δύο στο Θριάσιο και οι άλλοι στο Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γεννηματάς).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η φωτογραφία που άλλαξε το πρόσωπο του πολέμου στο Βιετνάμ


Στις 1 Φεβρουαρίου 1968 στην βιετναμέζικη πρωτεύουσα Σαϊγκόν, ένας λεπτοκαμωμένος Βιετναμέζος με κοντό παντελόνι, καρό πουκάμισο, ξυπόλητος με τα χέρια δεμένα στην πλάτη προχωρά σε δρόμο της πόλης περιστοιχισμένος από στρατιώτες. 
Ξαφνικά ένας άνδρας εμφανίζεται στο πλάνο, σημαδεύει τον αιχμάλωτο στο κεφάλι και τον εκτελεί.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 1 - 2 Φλεβάρη 2020:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Απεργιακή προετοιμασία με νέες συγκεντρώσεις στις 6 Φλεβάρη.
  • Πολεμικό ορμητήριο και στόχος η Ελλάδα με τη Συμφωνία για τις Βάσεις: Να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή και την απαράδεκτη Συμφωνία.
  • Αγρότες - κτηνοτρόφοι: Διαδηλώνουν μαζικά το Σάββατο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.
  • Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Συζητούν και αποφασίζουν για τη συνέχιση του αγώνα.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης ταχυδρομεί στην ελληνική πρεσβεία, επιστολή που απευθυνόταν στον εισαγγελέα Αθήνας


Ο Νίκος Ζαχαριάδης ταχυδρομεί, 1/2/1962, στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα επιστολή που απευθυνόταν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικείου Αθήνας και στην οποία έγραφε:

«Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν εκκρεμούν ενάντια μου κατηγορίες για την κομμουνιστική, επαναστατική μου δράση ενάντια στην αστοτσιφλικάδικη Αντίδραση και στην υποδούλωση της Ελλάδας στον ξένο, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. 
Πιστεύω ότι, στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο λαός και η Ελλάδα, και η παραμικρή συμβολή στον αγώνα του ελληνικού λαού για τη

Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του Λαυρίου το 1929


 Μάθημα ταξικής αντοχής, 
αλληλεγγύης και θάρρους

Οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου, 1/2/1929, κηρύσσουν απεργία που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του Μάρτη και εξελίσσεται σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες αυτής της περιόδου, επί 47 μέρες, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Λαυρίου.