Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

«Αυτά τα τραγούδια είναι αφιερωμένα σε σας... »


ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αυτήν την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στη Ζάτουνα η μεγάλη συναυλία - εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τον θάνατο του Μ. Θεοδωράκη. Θα μιλήσει ο Ν. Κουτουμάνος.

«Πότε πέρασαν κιόλας τόσοι αιώνες; Θα ζήσω άλλους τόσους ακούγοντας τις ρίζες να προχωρούν μέσα στο ξερό χώμα της καρδιάς μου», έγραφε ο Μίκης κρατούμενος στην Ασφάλεια το 1967. Και πράγματι, το έργο του, σίγουρα, θα ζήσει «άλλους τόσους» αφού κατάφερε να αντηχεί ακέραιο όλη τη μεγάλη πορεία και τις περιπέτειες του λαϊκού κινήματος του 20ού αιώνα, να δώσει δύναμη κι ορμή στον αγώνα για «να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Ανεβάζει στροφές η προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

Σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 29/8

Τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, και οργανώνουν σύσκεψη για την αγωνιστική προετοιμασία του συλλαλητηρίου, την Τρίτη 29 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Τεσσάρων Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Πού το πάνε;


 Δεν προλαβαίνει να βάζει υπογραφές η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές, όπως αυτές που δρομολόγησε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής στο Βίλνιους. Λίγες μέρες απ' όταν ο Ζελένσκι βρέθηκε στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, μαζί με άλλες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την άτυπη Σύνοδο των Δ. Βαλκανίων στην Αθήνα, με στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος την Παρασκευή τον Ινδό ομόλογό του, προανήγγειλε ότι «η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς».

Χιλιάδες στρέμματα κάρβουνο στον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής


 ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Από την Τρίτη ξεκίνησε η πυρκαγιά στην περιοχή, καίγοντας σπίτια, εγκαταστάσεις, ζώα και δασική έκταση και απειλώντας ολόκληρους οικισμούς

Στις φλόγες τυλίχτηκε τις προηγούμενες μέρες η Πάρνηθα, με τη φωτιά να καταστρέφει στρέμματα δάσους, να κατακαίει σπίτια, να σκοτώνει στο πέρασμά της ζώα, να απειλεί ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις...

«Μην αναπνέετε»!...


Κραυγάζει το Κόμμα πως με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπαίνουμε στο στόχαστρο ως χώρα. Αυτή η φωνή, εξαίρεση στο σύστημα, όχι μόνο δεν συζητιέται ως πραγματικά εθνική άποψη, και μάλιστα σωτήρια για τον λαό της, που είναι, αλλά απομονώνεται στον δημόσιο λόγο. Σε σημείο μάλιστα που να προσφέρεται για κακοήθεις στρεβλώσεις και πολιτική εκμετάλλευση απ' όσους προτιμούν να νταραβερίζονται με ακροδεξιές «ευαισθησίες» και εξελιγμένες αποκριάτικες στολές πατριωτισμού.

Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ

Στις 26 Αυγούστου 1743 γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κλπ.

Στήνουν βάση logistics στο Κερατσίνι!


 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ανάσα δεν παίρνουν κυβέρνηση και αστική τάξη στην κούρσα μετατροπής ολόκληρης της χώρας σε κόμβο διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς μια σειρά μέτωπα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη επιθεώρηση των εγκαταστάσεών τους στο Κερατσίνι («Λιμένας Ηρακλέους» επισήμως), όπου έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση αναπνοής από τους Κινέζους της COSCO.

Οργή και αγώνας ενάντια στο έγκλημα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος


Την αποφασιστικότητά τους ότι «δεν πάει άλλο, ως εδώ» με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δασικό πλούτο στα κέρδη των λίγων, διατράνωσε πλήθος κόσμου που συμμετείχε στο μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο που έγινε απόψε στο Σύνταγμα. 

Ανθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν συντεταγμένα κάτω από τα πανό των συνδικάτων και των σωματείων τους και με τα συνθήματά τους κάλεσαν σε αγώνα για μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει.

Απόφαση διεύρυνσης σε συνθήκες αναδιατάξεων και σφοδρών ανταγωνισμών

 
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ BRICS

 Η απόφαση διεύρυνσης του σχήματος, με την πρόσκληση για ένταξη 6 νέων χωρών από 1/1/2024, με την οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η 15η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις εντεινόμενες πολιτικές και οικονομικές αναδιατάξεις σε διεθνές επίπεδο και την ενίσχυση της ίδιας της BRICS στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών.

«Σερίφηδες» στην υπηρεσία του συστήματος


Η οργή και αγανάκτηση που πλημμυρίζει τον ελληνικό λαό από την ανείπωτη καταστροφή με τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την χώρα, είναι τεράστια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιούν την επικίνδυνη πολιτική κόστους – οφέλους, είναι αδιαμφισβήτητες. Κάθε προσπάθεια αποσιώπησης, αποπροσανατολισμού και μετάθεσης από αυτό το κεντρικό ζήτημα, οποιασδήποτε απόχρωσης, ξεπλένει τις κυβερνητικές ευθύνες, εξυπηρετεί την ίδια πολιτική, καθαγιάζει ένα σαπισμένο ως το μεδούλι σύστημα που θυσιάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στον βωμό των καπιταλιστικών κερδών.

8.000 χιλιόμετρα μακριά


Την ώρα που ακόμα δεν έχει σταματήσει η καταμέτρηση των καμμένων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια στρεμμάτων γης να έχουν γίνει στάχτη και την ώρα που ακόμα και σήμερα βρίσκονται απανθρακωμένοι στα μέρη από όπου πέρασαν οι φωτιές, ο Κυρ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε μέσω του... ινδικού τύπου, ότι σύντομα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται στον Ινδοειρηνικό ωκεανό να «περιπολούν»...

Μια μέρα σαν τη σημερινή

26/08/1071

Η Μάχη στο Μαντζικέρτ. Ο σουλτάνος των Οθωμανών, Αλπ Ασλάν, νικά το στρατό των Βυζαντινών, του οποίου ηγείται ο Ρωμανός Δ’ ο Διογένης.

26/08/1740

Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, που μαζί με τον αδερφό του Ζακ, κατασκεύασαν το πρώτο αερόστατο.