Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

«Προχώρα εργαζόμενε λαέ προχώρα μπροστά»


 Από τον Παναγιώτη Καραβασίλη, παλιό χρονογράφο της στήλης «Διακριτικά» του «Ριζοσπάστη», παραλάβαμε και δημοσιεύουμε δυο επετειακά κείμενα. Το ένα αφορά το θάνατο του Λένιν στις 21/1/1924 και το άλλο τον «Ματωμένο Γενάρη» του 1905 στην τσαρική Ρωσία.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην «Βαρβαρέσος»


Από την αποστολή του ΠΑΜΕ στην Νάουσα ένα σύντομο βίντεο για τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην «Βαρβαρέσος».

Τα ΕΠΑΛ ...αλλιώς


Τα ΕΠΑΛ ...αλλιώς

Είπες ότι τα ΕΠΑΛ είναι:

«Εξειδίκευση»

«Επαγγελματικό Λύκειο, λέμε τώρα... »

Συζητάμε με τους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού»


Δύο χρόνια από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, η κάμερα του 902.gr βρέθηκε στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Ένα νοσοκομείο με πολλές εξειδικευμένες μονάδες, οι εργαζόμενοι του οποίου, παρά την εξουθένωσή τους, προσπαθούν να ανταποκριθούν σε δύο παράλληλες πανδημίες, αυτή της COVID-19 και αυτή όλων των άλλων παθήσεων που «τρέχουν».

9/2/1980: Σίγησε μια ρωμαλέα λαϊκή φωνή

 
Φωτεινή πορεία από το ριζίτικο μέχρι τον χώρο της προοδευτικής μουσικής

«Εφυγε» χτες τα ξημερώματα από τη ζωή στα 45 μόλις χρόνια του, ύστερα απ' τη μακρόχρονη και ανίατη αρρώστια από την οποία έπασχε, ο αξέχαστος λαϊκός τροβαδούρος και λυράρης Νίκος Ξυλούρης, «η λεβέντικη και άδολη καρδιά της Κρήτης», όπως είχαν πει πολλές φορές γι' αυτόν οι συμπατριώτες του και όσοι τον ήξεραν.

Βλάσσης Θανάσης, Θρασύβουλος

Εκτελέστηκαν, Βλάσσης Θανάσης, Θρασύβουλος.

 Βλάσσης Θανάσης

Γέννημα-θρέμμα της Λευκίμμης, ο Θανάσης Βλάσσης (Τζαραντώνιος), ηγετικό στέλεχος και εμβληματική μορφή της ηρωικής δράσης του Κάπα Κάπα Έψιλον στην Κέρκυρα για τα δίκαια του λαού, υποδειγματικός άνθρωπος με αδάμαστη, μπολσεβίκικη επαναστατική θέληση και πίστη, γεννήθηκε στο Ποτάμι της Λευκίμμης το 1909.

Ας ψάξουν αλλού!


Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι αποφασισμένοι να ξεσηκωθούν «και οι πέτρες» για να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα σπίτια τους, να μην περάσουν τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - εκκαθαριστή για εκποίηση της εταιρείας. Ο δίκαιος αγώνας τους μετράει ήδη δύο χρόνια, με τον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων και την αλληλεγγύη να απλώνονται πολύ πιο πέρα από την επιχείρηση και την περιοχή.

Κάλεσμα σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
 
Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που απευθύνουν κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Αθήνα το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Βία κατά των γυναικών


Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας εναντίον των γυναικών. Η αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, από όλους μας, στο να αναμετρηθούμε με όσα κρατάνε πίσω την γυναίκα είναι πιο καίρια από ποτέ.

Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους...


Ξεπερνούν κάθε όριο υποκρισίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που «θυμήθηκαν» τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σπεύδουν να εκφράσουν τη στήριξή τους αυτές τις μέρες, που παίζεται η τελευταία «πράξη» του δράματος.

Με παρακαταθήκη τη μεγαλειώδη απεργία τους συναντιούνται σήμερα με την εργοδοσία

 
Eξοπλισμένοι με τη δύναμη που πήραν από την επιτυχημένη απεργιακή μάχη που έδωσαν πριν από δύο 24ωρα, μάχη - παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι της COSCO προσέρχονται σήμερα σε συνάντηση με την εργοδοσία, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/02/1824

Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη, για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.