Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Το μαύρο άσπρο

Με τη συνήθη μεγαλοστομία και τις κάλπικες προσδοκίες για την «ηχηρή στήριξη των συμμάχων» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα παρουσίασαν τα κυβερνητικά επιτελεία, τις προηγούμενες μέρες, τα αποτελέσματα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπως και τις παρεμβάσεις των Προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας.

Ο αγώνας των εργαζομένων φέρνει αποτέλεσμα !

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής που συνεχίστηκαν και σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη ανάγκασαν την δημοτική αρχή να ανακαλέσει τις απολύσεις των 24 εργαζομένων με προγράμματα ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και να δεσμευτεί ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Ζορμπάς έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία προκειμένου να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να απομακρύνει τους εκπρόσωπους τους από το γραφείο του. Οι προσπάθειες του όμως έπεσαν στο κενό αφού οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά αντέδρασαν με αποδοκιμασίες στην παρουσία της.

Μεγάλο κύμα οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο

Αμείωτες συνεχίζονται οι επώνυμες προσφορές στο ΚΚΕ, ως έκτακτη οικονομική εισφορά - απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε στο Κόμμα η κυβέρνηση, επειδή δεν δίνει στο κράτος τα ονόματα των ανθρώπων του μόχθου που το ενισχύουν.

Το κύμα αυτό στήριξης του Κόμματος εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επιβολή του προστίμου, κατ' εφαρμογή

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι από την πανδημία και την εργοδοσία

Μαζί με τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς που αυξάνονται, μεγαλώνει η ανησυχία και η ανασφάλεια των εργαζομένων: Τα μέτρα που λαμβάνονται από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού είναι από ανύπαρκτα ως ανεπαρκή, το «πρωτόκολλο» που ακολουθεί η εργοδοσία όταν προκύπτουν κρούσματα γίνεται «λάστιχο» για να μη διαταραχθούν η λειτουργία και τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι μένουν «στο σκοτάδι», χωρίς καμία ενημέρωση για τους συναδέλφους τους που νοσούν, ενώ τα τεστ

Η λενινιστική πολιτική φιλοσοφία του μαρξισμού

Η λενινιστική πολιτική φιλοσοφία του μαρξισμού*
του Hans Heinz Holz

Η ιστορία του μαρξισμού είναι η ιστορία της διαμόρφωσης και ανάπτυξης της θεωρίας του εργατικού κινήματος. Από τη σκοπιά των πολιτικών τομών που σημάδεψαν κάθε εποχή δικαιολογείται η περιοδολόγηση που βασίζεται στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα των Χομπσμπάουμ (Hobsbawm), Χάουπτ (Haupt), Μάρεκ (Marek), Ρατζιονιέρι (Ragionieri), Στράντα (Strada) και Βιβάντι (Vivanti): Τόμος Ι - «Ο μαρξισμός στην εποχή του Μαρξ». Τόμος ΙΙ - «Ο μαρξισμός στην εποχή της Β΄ Διεθνούς». Τόμος ΙΙΙ - «Ο μαρξισμός στην

Στο στόχαστρο οι νέοι

Μπροστά στο «φόρουμ της ΔΕΘ» και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις 12 Σεπτέμβρη, πυκνώνουν οι «τροχιοδεικτικές βολές» κυβερνητικών στελεχών κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και διαμορφώνεται το αναγκαίο υπόβαθρο για τον επόμενο γύρο της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης.

Το «μαύρο άσπρο» για το ρόλο της ΕΕ και των «συμμάχων» της αστικής τάξης

Στη γραμμή του εφησυχασμού και της καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών για το ρόλο της ΕΕ και των άλλων συμμάχων της αστικής τάξης, που στρώνουν το τραπέζι για οδυνηρούς συμβιβασμούς προκειμένου να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, συνεχίζουν να κινούνται τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα, στο φόντο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, με το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» και τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να

Για το άνοιγμα των σχολείων

Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς εξυπηρετεί μόνο τη μετάθεση της συζήτησης απ' το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές δεν προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Να στηριχθεί το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας

Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, προκειμένου να συζητήσει και να στηρίξει το αίτημα απονομής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ», για τις υπηρεσίες που με αυταπάρνηση προσέφερε στη διάρκεια της πανδημίας σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, ζήτησε ο

Η ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ

Ηταν πρωί, 2 Σεπτέμβρη του 1945, όταν πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι» που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο του Τόκιο, η Ιαπωνία διά των εκπροσώπων της υπέγραψε τη συνθήκη συνθηκολόγησης, αποδεχόμενη τους όρους που είχε διακηρύξει η διάσκεψη της αντιχιτλερικής συμμαχίας στο Πότσδαμ. Με την υπογραφή της πράξης συνθηκολόγησης ολοκληρώνονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού ωκεανού και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έφτανε τυπικά στο τέρμα του. Η ανθρωπότητα έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και οι λαοί άρχιζαν να ονειρεύονται και πάλι ένα καλύτερο, μα προπαντός ένα ειρηνικό μέλλον.

Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, 2/9/1944, (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Οι Γερμανοί προετοιμάζουν την αποχώρηση τους μπρος στην διαφαινόμενη ήττα τους. Στα σχέδια τους για ασφαλή υποχώρηση, να εκκαθαρίσουν την περιοχή γύρω απ' την Θεσσαλονίκη από τις
δυνάμεις του ΕΛΑΣ και την παραδώσουν στους Άγγλους.

Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας»

Σχηματίζεται, 2/9/1944, κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο – Οικονομικών, Γ. Ζέβγο – Γεωργίας, Μ. Πορφυρογένη – Εργασίας, Ν. Ασκούτση – Δημοσίων Έργων και Η. Τσιριμώκο – Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο – Οικονομικών).