Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

«Οι χαλυβουργοί»


«Οι χαλυβουργοί» έργο για 3 τρομπέτες, τρομπόνι και κρουστά, της Σοφίας Καμαγιάννη ηχογραφήθηκε και ανεβαίνει για πρώτη φορά στο youtube.

Όπως λέει η συνθέτης «το έργο γράφτηκε το φθινόπωρο του 2012 κι είναι εμπνευσμένο από τον 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών που θα μείνει στην ιστορία, εκτός όλων των άλλων και για την ιδιαίτερη χρονική στιγμή που συνέβη, στην Ελλάδα των μνημονίων και της βίαιης εφαρμογής όλο και πιο απάνθρωπων μέτρων, με την κοινωνία να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Οι μαθητές είμαστε υποκινούμενοι από την πολιτική της κυβέρνησης


«Είμαστε υποκινούμενοι από την πολιτική της κυβέρνησης που μας έχει αφήσει στο έλεος των δικών μας δυνατοτήτων» υπογράμμισε ο Ξάνθος Γερμανάκος, γραμματέας του 15μελούς του ΓΕΛ Περάματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και το δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα


Βλέποντας το πρόσφατο σποτάκι του ΚΚΕ για την πανδημία, με την κλεψύδρα που τελειώνει, η αίσθηση που μένει είναι ότι θεωρείτε σχεδόν βέβαιο ότι πάμε προς τα χειρότερα. Πιστεύετε ότι οδεύουμε σε νέο
lockdown;

Η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει και ο κίνδυνος για την υγεία του λαού μεγαλώνει, είναι γενικευμένη. Παρά το ότι ο λαός κέρδισε πολύτιμο χρόνο με τα περιοριστικά μέτρα, αυτός δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Θα βαρυστομαχιάσει το ρακούν...


Ξεπερνάνε και τον εαυτό τους ώρες ώρες οι ΣΥΡΙΖΑίοι όταν παλεύουν μάταια να κρύψουν τα «έργα και τις ημέρες» τους, όπως το «χεράκι» που έβαζε μόλις μια εβδομάδα πριν η «Αυγή», στη συκοφάντηση του αγώνα των μαθητών, με δημοσιεύματα και αναρτήσεις που θα αναπαρήγαγε εύκολα και το... υπουργείο Παιδείας, που μιλούσαν για μαθητές - «αρνητές της μάσκας», «κορονοκαταλήψεις» και άλλα τέτοια χυδαία.  

Σήμερα, η Γ. Συνέλευση της πρωτοβουλίας


«Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας με πείσμα και αισιοδοξία, υπερασπιζόμαστε την υγεία μας, την ζωή των παιδιών μας, το περιβάλλον», αναφέρει η «Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης», καλώντας στη συνέλευση - συζήτηση που διοργανώνει σήμερα, Κυριακή 27 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στο αναψυκτήριο στο «Καρατάσιου».

Η προσωπική ευθύνη είναι αναντικατάστατη


Δ
εν αναφερόμαστε στην υποκριτική και προκλητική επίκληση της κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη. Είναι υποκριτική και προκλητική γιατί η πολιτική της, με τη συνδρομή και όλων των άλλων κομμάτων, σε όλους τους τομείς έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των συμφερόντων και των προνομίων των ισχυρών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο γιγαντωμένος ιδιωτικός τομέας στην Υγεία.

«Επί ποδός πολέμου»


Προϋπόθεση για να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την πάλη τους ώστε να διεκδικούν αποτελεσματικά την ικανοποίηση των αναγκών τους, είναι να φτιάξουν σωματεία εκεί που δεν υπάρχουν, να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα που σήμερα σηκώνουν το βάρος του αγώνα σε κάθε κλάδο και περιοχή.

Βαφτίζει ανακούφιση τα συνηθισμένα ψίχουλα


Ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Παρά τον ψευδεπίγραφο τίτλο του σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες, αυτά περιορίζονται στο μοίρασμα μερικών επιδομάτων, που μόνο πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν .

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Επίσπευση των επικίνδυνων διευθετήσεων και προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στο μενού

ΚΚΕ: Καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και αστικά κόμματα που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ειρήνη στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί από την Κυριακή έως την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, την ώρα που δρομολογούνται οι επώδυνοι συμβιβασμοί και «διευθετήσεις» με την Τουρκία, ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνολικά στην περιοχή, με την Ελλάδα να αποτελεί κατά τους Αμερικανούς «σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον».

Πεθαίνει εξόριστος στον Άι-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης

Πεθαίνει, 27/9/1952, εξόριστος στον Άι-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).

Ο Κώστας Γαβριηλίδης γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1897 στο χωριό Κάτω Τσαπίκ του Καρς, στο Νότιο Καύκασο. Οι γονείς του, φτωχοί αγρότες, έφεραν στον κόσμο δώδεκα παιδιά, από τα οποία επέζησε μόνο ο πατέρας.

Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ.


Ιδρύεται, 27/9/1941, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.

Διαγράφονται οι Π. Πουλιόπουλος και Π. Γιατσόπουλος


Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαγράφονται, 27/9/1927, από το Κόμμα οι ηγέτες της φραξιονιστικής ομάδας των «λικβινταριστών» Πουλιόπουλος και Γιατσόπουλος. Η διαγραφή τους έγινε ύστερα από την επιμονή τους να συνεχίζουν και να εντείνουν την αντικομματική διασπαστική τους δράση και την ανοιχτή πια υιοθέτηση από τη μεριά τους των θέσεων της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στη Σοβιετική Ένωση.