Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

«Το μεγάλο μας τσίρκο»

Με αφορμή την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο «Ημεροδρόμος» παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» που έγραψε ιστορία, όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Η ίδρυση και η δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ)

Στις 28 του Νοέμβρη 1922 συνήλθαν στη Θεσσαλονίκη, σε συνέδριο, οι αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας την Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, την ηρωική ΟΚΝΕ. Από τα σπλάχνα της βγήκαν χιλιάδες μέλη και στελέχη, που πιστά στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία ρίχτηκαν στον αγώνα με αυταπάρνηση. Θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους, για την υπόθεση του σοσιαλισμού, της κοινωνικής προόδου. Οι ηρωικοί της αγώνες, σε όλα τα επίπεδα, έδωσαν πνοή στη νεολαία, γράφοντας μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της.

Συγκινητικό μήνυμα από πρώην πολιτικούς εξόριστους της Χιλής

«Έχουμε έναν Έλληνα  φίλο, το ΚΚΕ, που μέσα του ενώνει έναν ολόκληρο λαό. Στις 17 αυτού του μήνα η νιότη του θα μετράει 100 χρόνια. Μαζί του μοιραζόμαστε μια βασική πεποίθηση: Ακόμα κι αν φαίνεται ουτοπικό, είναι εφικτό στον κόσμο αυτό να χτιστεί μια δίκαιη κοινωνία που να βασίζεται στη δουλειά, στην ειλικρίνεια και την αλληλεγγύη. Μια κοινωνία που να μας εγγυάται από τη γέννησή μας τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, στη μόρφωση και την ανάπτυξη, που