Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών


 Ο.Π.Λ.Α. : Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών

Η Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Π.Λ.Α.) ήταν μια ένοπλη οργάνωση, με υπαγωγή στον Ε.Λ.Α.Σ. & το Κ.Κ.Ε. , με καθήκοντα ασφαλείας, συλλογής πληροφοριών και εκτέλεσης ειδικών αποστολών, που έδρασε στις πόλεις της Ελλάδας από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το 1947, ήτοι στην Κατοχή, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Με «σκονάκι» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ


ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινάει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Όχι στο σχέδιο καταστολής – απόκρυψης και συκοφάντησης των εργατικών αγώνων


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ-ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων» η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ακόμη μοχλό πρόληψης και καταστολής των επερχόμενων αγώνων των εργαζόμενων, άνεργων και συνταξιούχων, των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας, που τροφοδοτεί η άγρια αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Γνωρίζουν καλά ότι παρά την προσπάθεια να εμποδιστούν με ιδεολογική τρομοκρατία και προληπτικά μέτρα με εργαλείο την πανδημία, οι αγώνες αυτοί θα συνεχίζονται και θα διογκώνονται.

Ειδικευόμενοι γιατροί: Φτηνοί και χωρίς εκπαίδευση


H απόκτηση του πτυχίου διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα του γιατρού. H απόκτηση  ειδικότητας είναι αναπόσπαστο και υποχρεωτικό μέρος της εκπαίδευσης του από τότε που  η αλματώδης ανάπτυξη της Ιατρικής Επιστήμης επέβαλε τον καταμερισμό της σε επιμέρους τομείς με αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα τα οποία αναπτύσσονται και εξελίσσονται συνεχώς. Για αυτό δε νοείται η απόκτηση γενικής γνώσης χωρίς ειδικότητα αλλά ούτε και  το αντίστροφο.

Η συνεκμετάλλευση η οποία «μαγειρεύεται» από ΗΠΑ και ΕΕ δεν αποτρέπει τα χειρότερα, αντίθετα τα προετοιμάζει


Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επανεκκινούνται αύριο. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα;

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας και την πορεία των ελληνοτουρκικών. Θα συνυπάρχει η ένταση, η όξυνση, μαζί με την προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης. Η Τουρκία επιδιώκει μια συζήτηση για όλα, από τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, τις "γκρίζες ζώνες" μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι συζητάει μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Άρθρο 10ωρη δουλειά, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης


ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ 8ΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ;

Μία από τις «παρακαταθήκες» του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας Ι.Βρούτση και, συνάμα, μία από τις «δομικές προκλήσεις» (όπως βαρύγδουπα αναφέρεται) του νέου Υπουργού Κ.Χατζηδάκη, είναι η ικανοποίηση των πάγιων απαιτήσεων των μεγάλων εργοδοτών αλλά και των διάσπαρτων νεοφιλελεύθερων «think tank» (όπως το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών).

Η κυβέρνηση κάνει για τους εμβολιασμούς όσα «χωράνε» στους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς


Και η διαδικασία του εμβολιασμού δείχνει την ανάγκη έντασης της πάλης μας για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στις 18 Νοέμβρη 2020, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, που προέβλεπε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, με εξαήμερη εργασία σε δύο βάρδιες, τα οποία θα εκτελούσαν 2.117.440 εμβολιασμούς κάθε μήνα. Ακόμα και με αυτό το αισιόδοξο, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, σενάριο θα χρειαζόταν γύρω στους επτά μήνες προκειμένου να εμβολιαστεί με δύο δόσεις το 70% του πληθυσμού και να φτιαχτεί το περιβόητο τείχος ανοσίας.

Το «φοβάμαι να μιλήσω» έχει αιτία...

 


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, σε εκδηλώσεις αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και ενώσεων, οι αντίστοιχοι υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) «ευλογούσαν» τα γένια τους για «τα έργα και τις ημέρες τους» στο χώρο του αθλητισμού, προβάλλοντας ιδιαίτερα την... ιδιαίτερη μέριμνα του κράτους για τους αθλητές και τους προπονητές, την καλή συνεργασία και σχέση που είχαν χτίσει με τις ομοσπονδίες σε σχέση με τους προκατόχους τους και πάει λέγοντας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού στην πλειοψηφία τους τα στελέχη των διοικήσεων των ομοσπονδιών προέρχονταν από τα ίδια τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε


Η
επισκόπηση των γεγονότων των τελευταίων ημερών στη Παιδεία δεν μπορεί παρά να αφήνει μια πικρή γεύση ακόμα και στον κοινωνικά ουδέτερο παρατηρητή.

Πικρή γεύση για α) τον «εξυπνακίστικο» τρόπο χειρισμού κορυφαίων γεγονότων από τους «άριστους» εξ ημών που όμως εμείς εκλέγουμε να χειριστούν τα του οίκου μας, β) τον δήθεν πανικό και την ψευδολογία περί πανεπιστημίων-χώρων ανομίας και εγκληματικότητας ,και την τάση υπερβολικού αυτομαστιγώματος ώστε να δικαιολογηθούν ακραία μέτρα  γ) την ανικανότητα του συστήματος να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις, δ) την ψυχοπαθολογική εμμονή των συντηρητικών γηγενών (και δυστυχώς και όλων των Ευρωπαίων) γραφειοκρατών-λογιστών μόνο στους οικονομικούς δείκτες, προφανώς γιατί είναι ανίκανοι να συλλάβουν και υλοποιήσουν  άλλα οράματα ζωής , με αποτέλεσμα να επιχειρείται και αντίστοιχος σχεδιασμός της Παιδείας και ε) την αδυναμία ημών των πολιτών να θεσπίσουμε τρόπους «εξέγερσης» και ανατροπής των καταστάσεων με μαζικότητα.

Η ΕΕ ουσιαστικά εμποδίζει τις χώρες-μέλη της να προμηθευτούν τα εμβόλια που χρειάζονται

 


Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει από την πρώτη στιγμή, ο λαός να έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή, σημείωσε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ1.

10ωρο, τηλεργασία και ανταποδοτική ασφάλιση τα επόμενα αντεργατικά βήματα


Η προώθηση της 10ωρης εργασίας, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας και ανταποδοτική ασφάλιση, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, είναι οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει μετά τον ανασχηματισμό ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν θα κάνω αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μου»

Η φόρμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Δημόσιων ΙΕΚ

Δεν θα κάνω αξιολόγηση προς τους εκπαιδευτικούς, διαφωνώ με αυτό. Θεωρώ πως άλλα ζητήματα είναι πιο σοβαρά και απασχολούν πραγματικά τους σπουδαστές, όπως το ότι αντί να υπάρχουν αίθουσες και να γίνονται κανονικά τα μαθήματα με ολιγάριθμα τμήματα και αποστάσεις για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, αναγκάστηκε η κυβέρνηση και το υπουργείο να κλείσουν εντελώς τα σχολεία και οι σχολές, όπως το ότι δεν δικαιούμαστε Πάσο, ότι δεν υπάρχουν βιβλία και γίνεται προσωπικό ζήτημα του κάθε εκπαιδευτικού το αν θα φτιάξει σημειώσεις και παρουσιάσεις ή όχι. Δεν θα έπαιρνα ευθύνη να κρίνω τη δουλειά τους εφόσον δεν είμαι αρμόδια για αυτό. Δεν είμαι υπεύθυνή τους. Θεωρώ πως όποιος αρμόδιος μπει στην πλατφόρμα μπορεί να κρίνει αν κάποιος εκπαιδευτικός ασχολείται ή όχι πραγματικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 24/01/1776

Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

24/01/1937

Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.