Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Το ποίημα που ακολουθεί είναι της Κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ. Ο τίτλος του «HOME» - «ΣΠΙΤΙ».

Από πολύτιμος σύμμαχος στο... «συγγνώμη κύριε ποιος είστε;»


Η είδηση φιλοξενήθηκε στα περισσότερα ενημερωτικά sites με αναφορές στην ...κοντή μνήμη της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, η Ν. Πελόζι, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, δέχτηκε το εξής ερώτημα από δημοσιογράφο: «Ο Πρόεδρος που αναγνωρίζετε ως δημοκρατικό ηγέτη στη Βενεζουέλα δεν είναι εδώ. Τι πιστεύετε για αυτό».

Να μην απελαθεί ο Σισσέ


Επίκαιρη ερώτηση

Προς Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: Την προστασία όλων των προσφυγόπουλων που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου

«4ήμερη εργασία»: Μήπως το αφεντικό τρελάθηκε;


 Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εφαρμογή της «διευθέτησης» για την κατοχύρωση των ωραρίων - λάστιχο

Πολύς ντόρος σηκώνεται το τελευταίο διάστημα με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την πιλοτική καθιέρωση της «4ήμερης εργασίας» σε μια σειρά χώρες και παρόμοια εγχειρήματα που λέγεται ότι θα δοκιμαστούν και στην Ελλάδα.

Τα ΝΑΤΟικά σχέδια φουντώνουν τις προκλήσεις και το παρασκήνιο των «διευθετήσεων»


Με υψηλούς τόνους, αλλά και προσπάθειες να ανοίξουν «δίαυλοι» διευθετήσεων, συνεχίστηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στο φόντο των συνεχών ευρωατλαντικών παραινέσεων - και διεργασιών στο παρασκήνιο - «για επίλυση των διαφορών σε συμμαχικό πνεύμα», για να διασφαλιστεί η συνοχή και ενότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην αναμέτρηση με Ρωσία - Κίνα.

Λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση Μακρόν, δεν είναι διέξοδος οι εφεδρείες του κεφαλαίου


Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών -με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μεγάλη αποχή- αναδεικνύει όχι μόνο την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μακρόν, αλλά και ότι διέξοδο για το γαλλικό λαό δεν μπορούν να αποτελέσουν οι εφεδρείες του κεφαλαίου, είτε μέσω της αποκρουστικής ακροδεξιάς της Λεπέν είτε μέσω της αναπαλαίωσης της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας τύπου Μελανσόν.

Το αντάρτικο στην Ευβοια


Στην Εύβοια όπως πιστοποιούν τα γεγονότα που θα ανιστορήσουμε αμέσως παρακάτω, αναπτύχθηκε ένα ρωμαλέο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Κι όχι μόνο ένα πολιτικό μαζικό κίνημα, αλλά κι ένας ανταρτοπόλεμος που παρουσίασε τολμηρή, εκπληκτική δράση, αν πάρει κανένας υπόψη του τα τόσα πολλά μειονεκτήματα: πως η Εύβοια είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, άμεση φυσική συνέχεια της Αττικής, ότι υπήρχε πυκνή κατοχή στο νησί, στην αρχή Ιταλική, ύστερα γερμανική και ταγματασφαλίτικη και τέλος πως δεν υπάρχουν εκεί ορεινή όγκοι.

Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στο φόντο της συζήτησης για την «έλλειψη εργατικών χεριών»

 
Την τελευταία περίοδο, τα οικονομικά φύλλα των αστικών εφημερίδων φιλοξενούν ποικίλα άρθρα και ρεπορτάζ για το πρόβλημα της «έλλειψης εργατικών χεριών» σε μια σειρά από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στις κατασκευές, σε ορισμένες ειδικότητες στη βιομηχανία κ.ά. Ομως, στην όλη συζήτηση, καμία εξήγηση δεν δίνεται για την «έλλειψη» αυτή σε συνθήκες που η ανεργία καλπάζει...

Διεκδικητικό πλαίσιο


Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Σύσκεψης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταθέτει το πλαίσιο των στόχων πάλης και διεκδικήσεων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο αφορά:

Οντισιόν στο σανίδι του ΣΕΒ


Σε ...οντισιόν για το ποιος είναι ο καταλληλότερος
 να εκπληρώσει τις απαιτήσεις και τους στόχους των μεγαλοεπιχειρήσεων, σε μια περίοδο που τα «μαύρα σύννεφα» μαζεύονται ξανά πάνω από την οικονομία και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία γεννάει νέα δεδομένα, εξελίχθηκε η συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20 Ιούνη)

  • Πάνω από 100 εκατ. είναι οι ξεριζωμένοι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξαιτίας του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία... σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γιατί τέτοιο θάψιμο;


Για δύο μέρες πάνω από 2000 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα βρέθηκαν στη Δραπετσώνα και συζήτησαν για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 20/06/1824

Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά -μια από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις των επαναστατημένων Ελλήνων- και τα καταστρέφει ολοσχερώς. 

Η καταστροφή των Ψαρών