Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Μάη το νέο τεύχος


Το Σάββατο 7 Μάη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή». Στην τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές, ο «Οδηγητής» με την ύλη του μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο όπλο στη μάχη για ισχυρή «Πανσπουδαστική ΚΣ», πρώτη δύναμη παντού! Συγκεκριμένα, φιλοξενεί άρθρο με τους λόγους που κάθε φοιτητής και φοιτήτρια έχει συμφέρον να ψηφίσει «Πανσπουδαστική», δηλώσεις φοιτητών για τις εκλογές, αλλά και ερωτήσεις - απαντήσεις για όσους θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά.

«Συνεργασία ΕΕ - Μολδαβίας»: Στοιχείο όξυνσης των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών


 Η συζήτηση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Μολδαβίας αποτελεί στοιχείο της νέας φάσης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Έξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία


Έξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία για τις βάσεις!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 7ΜΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 

Εμφανίζουν το φαρμάκι ως φάρμακο για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια


Με πολλές τυμπανοκρουσίες θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, το νέο πακέτο μέτρων δήθεν «ανακούφισης» από τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα αφήνει ανέγγιχτες όλες τις αιτίες για αυτή την κατάσταση ενεργειακής φτώχειας στην οποία έχει περιέλθει ο λαός μας.

Συγκίνηση και θλίψη στο τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Γιώργο Ροΐδη


Σε κλίμα μεγάλης θλίψης και συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Γιώργο Ροΐδη ναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού που έφυγε από τη ζωή. 

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία


Με νέες μάχες στο Ντονμπάς ξεκίνησε η 71η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και αυτή την νύχτα πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα καθώς ο Ρωσικός στρατός επιχειρεί να διακόψει την ροή όπλων στο μέτωπο.

Το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και ο σύγχρονος καπιταλισμός


«Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ είναι θεμελιώδες έργο του μαρξισμού-λενινισμού, της θεωρίας της νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης. «Το Κεφάλαιο», μαζί με τα άλλα έργα του Κ. Μαρξ, τις εργασίες του Φρ. Ένγκελς και του Β. Ι. Λένιν, τα ντοκουμέντα του Κόμματός μας, αποτελεί τη βάση του νέου Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, όπως και όλων των προηγούμενων Προγραμμάτων του.

Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις


Την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, προγραμματίζει η κυβέρνηση να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, το κείμενο της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις (MDCA). Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι υγειονομικοί και ο λαός να το απορρίψουν στον δρόμο του αγώνα


Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον βαρύγδουπο τίτλο "Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις", απορρίπτεται αφού πρόκειται για μία ακόμη επέκταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ενταγμένων στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις βάσεις! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
 Συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μάη στα Προπύλαια
 
Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό, με συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια.

Δεν είναι ανέκδοτο: Ο Π. Λαφαζάνης ιδρύει νέο πολιτικό κίνημα!


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι γνωστός και μη εξαιρετέος πολιτικός της εγχώριας Αριστεράς.

Ο ίδιος κύριος που, αφού απέτυχε μαζί με τους «ανανεωτές» να διαλύσει το ΚΚΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πέρασε και επίσημα στο στρατόπεδο των οπορτουνιστών. Το 1992 ήταν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ όταν το κόμμα του, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, υπερψήφιζε στη Βουλή την Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Μάη στις 8.30 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και της περιοχής το εργοδοτικό ντόμινο συνδικαλιστικών διώξεων που εξελίσσεται αυτές τις μέρες. Για μία ακόμα φορά συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι σέρνονται στα δικαστήρια, επειδή έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπιστούν τις δουλειές και το μισθό των συναδέλφων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/05/1813

Γεννιέται ο Δανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκαρντ, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.

05/05/1818

Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με τη διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.