Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας

                                 Μακρόνησος Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας


Η ταινία αποτελεί ένα ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο που επιχειρεί να ζωντανέψει τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου, σκηνοθετώντας ένα λογοτεχνικό «Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα στα ποιητικά γραπτά εξόριστων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης, και τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μετέδιδαν τα μεγάφωνα των στρατοπέδων του νησιού κατά την περίοδο 1947 - 1950. Σημαντικά φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία εντάσσονται σε ένα υπνωτικό φιλμικό ταξίδι μέσα στα στοιχειωμένα ερείπια της Μακρονήσου.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στις 6 Μάη


Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

403 συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απόφαση για την απεργία στις 6 Μάη

Σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών και σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί το «Πράσινο New Deal»


Η διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης Ενέργειας» και άλλους κλάδους της οικονομίας είναι ο πραγματικός στόχος του ευρωπαϊκού «Πράσινου New Deal», επισημαίνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε απαντητική επιστολή στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη διαμόρφωση Ελληνικού Κλιματικού Νόμου.

Κλίμα ευφορίας για τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου, «Γολγοθάς» για το λαό


Κλίμα ευφορίας και επικίνδυνου εφησυχασμού καλλιεργεί η κυβέρνηση γύρω από την πανδημία, ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων και τα νέα σχέδια ολόπλευρης στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να έχει λάβει μια σειρά αναγκαία μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, του λαού και των εργαζομένων.

Η ιστορία της οκτάωρης εργάσιμης μέρας


Η μείωση της διάρκειας της εργάσιμης ημέρας, υπήρξε πάγιο αίτημα του εργατικού κινήματος. Ο Μαρξ το θεωρούσε πρωταρχική προϋπόθεση για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης. Στον αγώνα για τη μείωση της διάρκειας της εργάσιμης ημέρας, ξεχωριστή θέση κατέχει ο αγώνας για το οκτάωρο.

Παράμετροι, προβληματισμοί και σκέψεις για τη νοσηλεία των ασθενών με νόσο Covid-19


Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στον «Ερυθρό Σταυρό», που αναπνευστήρας φαίνεται να τέθηκε εκτός λειτουργίας από ανθρώπινο χέρι, προκαλώντας μια ανθρώπινη απώλεια

Η νόσος Covid-19 είναι ευρέως γνωστό πως απαιτεί απομόνωση. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα τμήματα Covid απομονώνονται στους θαλάμους νοσηλείας, όπου μεταφέρονται εφόσον αποφασιστεί ότι χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ακόμα και οι περιπατητικοί ασθενείς απαγορεύεται να εξέλθουν του θαλάμου, ούτε καν να κυκλοφορήσουν στο διάδρομο της κλινικής, για να περιορίζεται η αύξηση και διάχυση του ιικού φορτίου και η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Σούδα και Αλεξανδρούπολη ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς Μαύρη Θάλασσα


ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
 
Στη Σούδα έδεσε ξανά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», σε μια στάση εφοδιασμού και υποστήριξης, στην πορεία του προς τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεών του, αναδεικνύοντας ξανά το ρόλο της βάσης στην υλοποίηση των φονικών σχεδιασμών των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Τιμάμε τη μέρα της εργατικής τάξης


Με κόκκινα γαρίφαλα και με το αγωνιστικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε σήμερα το πρωί στην έδρα της τους εργάτες που δουλεύουν στην ανακαίνιση του κτιρίου καθώς και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην έδρα της ΚΕ, με μια εκδήλωση μπροστά και στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. 

Φαντασία μου πλανεύτρα


ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΝΕΥΤΡΑ

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα social media (τέτοιες πληροφορίες από που άλλου), ο γνωστός εργοδότης-συνδικαλιστής του Facebook, Twitter, Tik Tok κλπ, εκλεγμένος με τα γκλοπ των ΜΑΤ στη ΓΣΕΕ, Καραγεωργόπουλος, έφυγε από την Πάτρα, δε σταμάτησε στην Αθήνα και πήγε να κάνει συμβολική Πρωτομαγιά στην Καρδίτσα. Στο μεσοδιάστημα της διαδρομής έσωσε και τους εργαζόμενους των Praktiker, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος με.. ποστάρισμα στο Facebook, το οποίο και στέλνει παντού για εσωτερική κατανάλωση!

Καρλ Μαρξ: Πιο ζωντανός και πιο επίκαιρος από ποτέ


 «Στην είσοδο της επιστήμης όπως και στην είσοδο της κόλασης πρέπει να αναγραφεί το αίτημα: Εδώ πρέπει να αφήσεις κάθε υποψία, κάθε ποταπότητα εδώ πρέπει να πεθάνει»

Καρλ Μαρξ1

Ηταν Τετάρτη 14 Μαρτίου του 1883. Εκείνο το πρωί ο Κάρολος Μαρξ ξύπνησε πιο ευδιάθετος απ' ό,τι τις άλλες ημέρες. Ηπιε με ευχαρίστηση γάλα, κρασί κι έφαγε σούπα.

«Να σταματήσει πια να δασκαλεύει με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς»...


«Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο αυτόν τον σαρδανάπαλο να σταματήσει πια να δασκαλεύει με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς, πως όποιος για το δίκιο δεν παλεύει θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς»...
Το γνωστό τραγούδι του Κώστα Βίρβου μάς θύμισαν πρόσφατα άρθρα της «Καθημερινής» που «μάλωναν» την ΟΛΜΕ γιατί έκανε το «ολίσθημα» να πάρει θέση, μαζί με πολλούς άλλους φορείς που εναντιώθηκαν στο πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτεί και προωθεί στα σχολεία της Ελλάδας (και μόνο) η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και το οποίο στηρίζει και χρηματοδοτεί το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/05/1813

Γεννιέται ο Δανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκαρντ, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.

05/05/1818

Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με τη διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.