Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Λόγος του Νίκου Μπελογιάννη στα 70χρονα του Στάλιν


Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σήμερα σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι, μυριάδες αμέτρητες απλοί άνθρωποι, εύχονται από τα βάθη της καρδιάς τους χρόνια πολλά στο Στάλιν.

Ποτέ κανένας άνθρωπος στον κόσμο ύστερ’ από το Λένιν δε συγκέντρωσε τόσα βουνά αγάπης και αφοσίωσης, αλλά και τόσους σωρούς από λυσσασμένο μίσος.

Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης


ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1943: Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού στις 5 Μάρτη 1943

«Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: Μια παλάμη τόπο κάτω από τ' ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Οπου είχε κράτος κι εξουσία η Ανοιξη».

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου


Βίντεο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2021.

Προσλήψεις προσωπικού και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα ζητούν οι εργαζόμενοι


Δραματική είναι η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό».

Τα 11 από τα 14 χειρουργεία είναι κλειστά. Λουκέτο μπαίνει στην Καρδιοχειρουργική Κλινική, ενώ κλίνες ΜΕΘ μετατρέπονται σε covid. Κλείσιμο ακόμα 30 κλινών στη Δ' Παθολογική και ανάλογη προετοιμασία άλλων 30 της Γ' Παθολογικής για κλίνες Covid. Μετακινούν προσωπικό σε άλλες δομές, συνεχίζουν να μπλοκάρουν δεκάδες γιατρούς στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Έχουν 2 μήνες απλήρωτες εφημερίες.

Οι καταγγελίες για τα νοσοκομεία μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης


Οι καταγγελίες και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, διευθυντές κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, έχουν πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας και μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ως εδώ!

Νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για τον εργάσιμο χρόνο - Μια πάλη με παρελθόν, παρόν και μέλλον


Στο Εμπόριο δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν, σε καιρό καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ή μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα σπαστά ωράρια. 

Επιπλέον στο Εμπόριο εκδηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό η μαζική ένταξη στην αγορά εργασίας και η αξιοποίηση της εργασίας των γυναικών και των νέων, δηλαδή μιας μεγάλης μάζας ανειδίκευτων εργαζομένων ως φθηνή και εύκολα ανακυκλώσιμη εργατική δύναμη.

Σε ράντζα ακόμα και ασθενείς Covid-19 με ανάγκη παροχής οξυγόνου


«ΛΑΪΚΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Καταγγελία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων»

Σε ράντζα νοσηλεύτηκαν την Τετάρτη 3 Μάρτη ασθενείς με κορονοϊό στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, σύμφωνα με καταγγελία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων».

Πεθάνει ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι , Στάλιν

*

Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι , Στάλιν, γεννήθηκε στις 18/12/1879, πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953.

Ο Στάλιν, επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚ,(μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού κράτους, συνεχιστής του Λένιν στο τεράστιο ιστορικό έργο της σοσιαλιστικής πορείας των σοβιετικών ανθρώπων, ήταν ένας από τους πιο επιφανείς ηγέτες του προλεταριάτου της ΕΣΣΔ, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. 
 
Το έργο του, θεωρητικό και πρακτικό, αποτελεί παρακαταθήκη για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Lockdown στην πολιτική τους!


Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ένα νέο lockdown ...μέσα στο lockdown, για να εκτονώσει την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι ομολογία των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί τον λαό η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτή η πολιτική, που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ευθύνεται για το σημερινό χάλι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που κάνει υγειονομικούς, ασθενείς και συνολικά τον λαό να αγανακτούν και να φωνάζουν ότι «δεν πάει άλλο»!

Πηγή κινδύνων για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα οι «λυκοφιλίες» της αστικής τάξης


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Μπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις εξελίξεις να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που εναποθέτουν την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης.

Ορατός


Η «αντίφαση» βγάζει μάτι: Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ ειδικά στην Αττική είναι στα όριά τους, που οι χώροι δουλειάς «βράζουν» από κρούσματα και τα ΜΜΜ παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης, η κυβέρνηση, αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα, μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση των ΜΜΜ και όλα όσα αρνείται εδώ κι ένα χρόνο, ξαναπαίζει το έργο της «νίκης ενάντια στην πανδημία», που είναι - όπως λέει - «ορατή στον ορίζοντα», αρκεί ο λαός να κρατήσει την ανάσα του λίγο ακόμα, «τηρώντας τη συμφωνία κράτους - πολιτών», όπως γράφονταν τις προάλλες στον Τύπο, σε μια νέα προσπάθεια να κάνουν τον λαό συνένοχο στα αδιέξοδα της πολιτικής τους.

Η Silicon Valley στους Άγιους Ανάργυρους;


«Κι ήταν που λέτε μια φορά /όπου 'χαμε ένα βασιλιά,

καλό ανθρωπάκι…». (Ιάκωβος Καμπανέλλης - Μάνος Χατζιδάκις - Λάκης Παππάς)

«Για τον μύθο που μας λέτε, άλλον μύθο θα σας πω...». (Θρασύβουλος Σταύρου - Μάνος Χατζιδάκις - Γιώργος Μούτσιος - Μαρία Δουράκη)

Επίταξη όλων των διαθέσιμων μέσων για πύκνωση των δρομολογίων

 


Σε πρόσφατη δήλωση του σε site ο πρόεδρος του Οργανισμού ισχυρίζεται ότι ο ΟΑΣΘ έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.

Χθες, υπήρξε περιστατικό όπου οδηγός ενημέρωσε τον επόπτη βάρδιας για πληρότητα εντός του λεωφορείου που ξεπερνούσε τα όρια του 65% που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ. Ο οδηγός ακινητοποίησε το λεωφορείο στη στάση "Λευκός Πύργος" και περίμενε τη συνδρομή της υπηρεσίας.

Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο περιστατικό

Παρά τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις τα λεωφορεία και γενικά τα ΜΜΜ συνεχίζουν να αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και όλα αυτά σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας που σημαίνει ότι αντικειμενικά υπάρχει λιγότερο επιβατικό κοινό.

Ο λαός, πληρώνει με κίνδυνο τη ζωή του την πολιτική της απαξίωσης των ΜΜΜ που σκοπό έχει να δικαιολογήσει την ενίσχυση των ιδιωτών παρόχων συγκοινωνιακού έργου και ενοικίασης οχημάτων.

Τώρα και για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία να επιταχθούν όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά μέσα (ΚΤΕΛ, Τουριστικά λεωφορεία κλπ.) για να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/03/1871

Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Δραστηριοποιούμενη αρχικά μέσα από τις γραμμές του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια του Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών από το οποίο αργότερα προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, κύριος εκφραστής του οποίου ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίκμπνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και την επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης.

Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίκμπνεχτ στις 15/1/1919.