Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

«Πολέμα για τ’ άδικο και θα δεις πως όλα θ’ αλλάξουν, στο δρόμο τους εμπόδιο να μπεις να μη σε υποτάξουν…»


Για Σένα

Στίχοι -| Μουσική: Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος

Φωνή | Κιθάρες: Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος

Ηχοληψία | Μίξη Ήχου: Βασίλης Καραγιάννης

Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Χρόνος

Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας


Από τη «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφορεί - και διακινείται πλατιά και στα Φοιτητικά Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές - η πρόταση του ΚΚΕ «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», που επεξεργάστηκε το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως σημειώνεται εισαγωγικά στην έκδοση, «η προβολή της υπεροχής του πανεπιστημίου των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας είναι φαρέτρα στα χέρια των κομμουνιστών στην παρέμβασή τους στα διάφορα μέτωπα πάλης και διεκδίκησης.

Για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ και του προγράμματος «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα»


Στις 12 Μάη 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» και του ομώνυμου προγράμματος.

Η αναθεώρηση της Ιστορίας

Από τη δεκαετία του 1970 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και πιο έντονα σε όλη την Ευρώπη μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, άρχισε να προωθείται μια μορφή ιστοριογραφίας που επιδιώκει τη γενική αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας αναδεικνύει η πρόσφατη έκρηξη στον Ασπρόπυργο


Η πρόσφατη έκρηξη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου «Θριάσιο» και του Κέντρου Υγείας Ασπροπύργου, επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο», προσθέτοντας ότι αντί για άμεση ενίσχυση, αποδυναμώνουν το νοσοκομείο με μετακινήσεις γιατρών. 

«Θέατρο πολέμου» το διαδίκτυο και η τεχνολογία

 
ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Κράτη και μονοπώλια κατασκευάζουν, αξιοποιούν, υποκλέπτουν ή «φυτεύουν» κενά ασφαλείας, σε έναν ανελέητο πόλεμο στον κυβερνοχώρο

Με τον κυβερνοχώρο να αναδεικνύεται ραγδαία σε «θέατρο πολέμου» ανάμεσα σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι κυβερνοεπιθέσεις κλιμακώνονται την τελευταία δεκαετία, ως ένα υβριδικό όπλο για να πληγούν τα αντίπαλα συμφέροντα.

Καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου): Ενας λαογέννητος ηγέτης

Ποιος ήταν ο Διαμαντής 

Επαναστατικό όνομα, αγωνιστικό ψευδώνυμο. Που το πήρε από ένα τυχαίο περιστατικό και το 'κανε απέθαντο (Πήγε σε μια παράνομη σύσκεψη στη Λαμία, προπολεμικά. Επεσαν σε παρακολούθηση. Ξέφυγε. Στο κοντινό χωριό Κόμα καταφθάνουν οι χωροφύλακες. Στο καφενείο που κάθισε, έριξαν μια ματιά. Εσύ πώς λέγεσαι; ρώτησαν. Διαμαντής, απάντησε. Οι Διαμανταίοι είχανε καλό όνομα στο χωριό. Δεν τον γνώριζαν. Και γλίτωσε. Οταν βγήκε αντάρτης, το ανέσυρε από το παρελθόν και έγινε ο Καπετάν Διαμαντής).

Μη μιλάς, μη χασομεράς. Το αφεντικό «έχει μάτια» μέχρι και στην τουαλέτα!

Αποθήκη της «Amazon», όπου η τεχνολογία παρακολούθησης του χρόνου εργασίας και της συνολικότερης δραστηριότητας των εργαζομένων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Εφιαλτικά σενάρια, βγαλμένα από τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, που έρχονται πιο κοντά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία ψήφισαν η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα

 Ενα από τα πιο πολυδιαφημισμένα μέτρα του αντεργατικού νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, είναι η λεγόμενη ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τα χρήματα για το ΝΑΤΟ αυξάνονται, ενώ οι συνθήκες ζωής για τους στρατευμένους χειροτερεύουν


Μετά από 7 χρόνια η Ελλάδα περνά από τη δεύτερη θέση καταλαμβάνοντας την πρωτιά από τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82%, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σε ποσά η Ελλάδα αναμένεται να δαπανήσει φέτος περίπου 6,6 δισ. ευρώ, από περίπου 4,4 δισ. πέρυσι. Με αυτήν την αύξηση η χώρα θα εκπληρώσει το 2021, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και το 2ο κριτήριο: Τουλάχιστον 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για «μείζονες εξοπλισμούς».

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόταν την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες Οταν τα καραβάνια των κατατρεγμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων έφταναν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά


Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της κυβέρνησης της ΝΔ, με την οποία εντάσσει την Τουρκία στις «ασφαλείς τρίτες χώρες» για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Η «πρόοδος» που διαφημίζει η κυβέρνηση μετριέται με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες


Τα σωματεία μας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 59χρονου λιμενεργάτη, που βρήκε τραγικό θάνατο νωρίς το πρωί του Σαββάτου 19 Ιούνη στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών φόρτωσης πλοίου, από περονοφόρο μηχάνημα.

«Ανησυχεί» η ΕΕ για τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών σε πεδία κρίσιμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα


ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

 Στη σημασία των τομέων των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της έχουν στραμμένη την προσοχή τους η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο κάδρο εντάσσεται το σταθερό ενδιαφέρον τους για αύξηση του αριθμού των γυναικών τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία στους παραπάνω τομείς.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


21/06/1874

Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

21/06/1905

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».