Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Το χιόνι φεύγει η φαντασία μένει

Σύντροφοι με κέφι και φαντασία

Εργοδότες ζητούν βεβαίωση για τη μη δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων


Το γεγονός ότι εργοδότες των super market ζητούν βεβαιώσεις πως την Τρίτη 16 Φλεβάρη χιόνιζε και καθηλώθηκαν τα ΜΜΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημειώνοντας πως «μας ζητάνε να προσκομίσουμε βεβαίωση από τον δήμο για τη μη δυνατότητα μετακίνησης προκειμένου να μην μας χρεωθεί άδεια ή ρεπό!».

Η πολιτική τους Μας Ρίχνει στο Σκοτάδι και το Κρύο


Η πολιτική τους Μας Ρίχνει στο Σκοτάδι και το Κρύο

Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρέθηκαν από την Ελλάδα του 21ου αιώνα στην Ελλάδα του 1821, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς επικοινωνία και διαδίκτυο που τα παιδιά κάνουν μάθημα σε όλη την χώρα. Βίωσαν ότι βιώνουν χιλιάδες οικογένειες που ζουν στην ενεργειακή φτώχεια και στο σκοτάδι για αρκετό καιρό, απόρροια του γεγονότος ότι το ρεύμα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα και ιδιωτικοποιημένο.  Θρηνήσαμε για ακόμη μία φορά, σε μια κακοκαιρία ανθρώπινες ζωές. Είναι τραγικό συνάνθρωποί μας να χάνουν την ζωή τους από έλλειψη οξυγόνου επειδή είχαν διακοπή ρεύματος.

Ακαταλόγιστο


Τα πιο απίθανα επιχειρήματα επιστρατεύονται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, για να δικαιολογηθεί το χάλι που βιώνει αυτές τις μέρες ο λαός, απροστάτευτος από τον χιονιά. Δίπλα στην παραδοσιακή «ακραιολογία» των καιρικών φαινομένων ήρθε και η ...εξοικείωση. Πλασάρουν δηλαδή ότι αυτό που φταίει είναι η «έλλειψη εξοικείωσης» του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των ...πολιτών με τη διαχείριση τέτοιων φαινομένων. «Δεν έχουμε μάθει στην Ελλάδα να χρησιμοποιούμε αλυσίδες, δεν είναι οι δήμοι και οι Περιφέρειες εξοπλισμένοι με μηχανήματα που σπάνια χρειάζονται», λένε.

Οι θιασώτες της απελευθέρωσης της Ενέργειας φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση


Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες παραμένουν για 24ωρα χωρίς ρεύμα δεν οφείλεται σε ''ατυχήματα'', απότοκα του ''ακραίου καιρού'' ή της έλλειψης συντονισμού.

Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, που οδηγούν σε εκρήξεις στα σημεία διανομής είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού, για τα οποία οι θιασώτες της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ φέρουν ακέραια την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα - βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενώ συνυπεύθυνες για τις τεράστιες ελλείψεις είναι και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

«Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...», αν περάσει ο «τρομονόμος»

 
«Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...»
, αν περάσει ο «τρομονόμος» κι επιβληθεί η λογοκρισία στην Τέχνη... «Tραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...», αν ήταν στο χέρι της αστικής τάξης, τραγούδια που τα συστατικά τους στοχεύουν στη λαϊκή αφύπνιση, που έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία χωρίς να φορούν παραμορφωτικά γυαλιά... 

Ο Νίκος Καρβούνης (Στα ψηλά βουνά)


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

(Στα ψηλά βουνά)

ΚΑΘΩΣ τα πρώτα χιόνια πέφτουν στα βουνά μας, στο γραφτό της περασμένης Κυριακής για τον Νίκο Καρβούνη και τον παιάνα του, μια μικρή προσθήκη για το βουνίσιο κόσμο, που όχι μόνο τον έζησε ο ποιητής και δημοσιογράφος, αλλά έγινε αυτός που έφερε πάνω στα βουνά τα νιάτα του καιρού του. Εγινε ο δάσκαλος.

«Ακραία» φαινόμενα...


Η ειδυλλιακή εικόνα της χιονισμένης Αθήνας καμία σχέση δεν έχει με την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που έζησαν χτες οι κάτοικοί της, κυρίως οι χιλιάδες εργαζόμενοι που παρά την κακοκαιρία έπρεπε να βρουν τον τρόπο για να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά τους. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που έβαλαν ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο, όπως οι διανομείς στις επιχειρήσεις που αρνήθηκαν να σταματήσουν τις παραδόσεις και τους υποχρέωσαν να δουλεύουν μέσα στο χιονιά.

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες διαρκέσει η κακοκαιρία


Ενώ η κακοκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τραγικές εικόνες των διανομέων στα χιόνια αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά το «φιλεργατικό» πρόσωπο της κυβέρνησης, που εξάντλησε την αυστηρότητά της προς τους εργοδότες κάνοντας απλά συστάσεις!

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη λειτουργία των λεωφορείων σε συνθήκες χιονοπτώσεων

 
«Καμία  συνεννόηση, κανένα πρόγραμμα, κανένας σχεδιασμός». Με αυτές τις φράσεις περιέγραψε ο Γιάννης Κιούσης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων σε συνθήκες χιονοπτώσεων

Πώς να ξεχωρίζουμε τους «κάλους» και τους «κακούς» εργοδότες


ΕΙΤΕ «ΚΑΛΟΙ», ΕΙΤΕ «ΚΑΚΟΙ»

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Ο ιδιοκτήτης των JUMBO, Α. Βακάκης πριν λίγους μήνες πρότεινε την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες την ημέρα. To πρόσχημα οι οικονομικές… δυσχέρειες του ομίλου του, ο οποίος, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, αλλά και μέσα στην πανδημία κατάφερε να κρατήσει μεγάλο κομμάτι του τζίρου της, αυτή τη φορά χωρίς να πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενών του. Το 2019 ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό, και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από το ψύχος


 Τις τελευταίες μέρες που επικρατούν συνθήκες παγετού σε διάφορες περιοχές της χώρας μας οι εργαζόμενοι σε πολλούς εργασιακούς χώρους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. υποθερμία που συνεπάγεται διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το μυοκάρδιο καθώς επίσης και στο κέντρο της αναπνοής, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμοί από ολισθήσεις ή αυξημένος κίνδυνος και για άλλα εργατικά ατυχήματα). Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.).

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/02/1856

Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε. Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός. Γεννήθηκε το 1797. Οι πολιτικοί στίχοι του Χάινε αποτελούν υπόδειγμα ρεαλισμού στην ποίηση, συνδυάζοντας την καίρια επικαιρότητα με μακροπρόθεσμες ιδεολογικές προοπτικές. Σημαντικά επέδρασε στο έργο του η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.