Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Γιεβγκένι Ιβάνοβιτς Καμζόλκιν δημιούργησε το έμβλημα "σφυρί και δρεπάνι"



Στις 25 Απριλίου 1918, ο καλλιτέχνης Γιεβγκένι Ιβάνοβιτς Καμζόλκιν (Евгений Иванович Камзолкин,1885 – 1957)δημιούργησε το έμβλημα "σφυρί και δρεπάνι
".

Το σφυροδρέπανο είναι ένα εκπληκτικά απλό και εξαιρετικά εκφραστικό σοβιετικό σύμβολο

Ο επίσης ρωσικής καταγωγής σοβιετικός καλλιτέχνης Σεργκέι Βασιλίεβιτς Γκεράσιμοφ (1885 - 1964) είδε τη στιγμή της γέννησης του μεγάλου συμβόλου:

Πλήρης κάλυψη στα πρωτόκολλα που μετατρέπουν σε εστίες υπερμετάδοσης τους χώρους δουλειάς


Συζητήθηκε την Παρασκευή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους θανάτους εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ

 Τα σούπερ μάρκετ «δεν έχουν θεωρηθεί ποτέ από τους λοιμωξιολόγους ως χώροι υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό»! Αυτό αποφάνθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η νέα έκδοση της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί μαζί με τον «Οδηγητή» του Απρίλη


Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Παρισινή Κομμούνα ο «Οδηγητής» του Απρίλη περιλαμβάνει μία νέα έκδοση, που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο «Η Κομμούνα του Παρισιού, η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα».

«Πιο Ψηλά» Αρμενία

                                                     Αντώνης Ταταριάν - Πιο ψηλά ​

Στίχοι Αντώνης Ταταριάν

Μουσική Παραδοσιακό Label Real Music

Διεύθυνση Παραγωγής Δημήτρης Τσιανάκας

 Επιμέλεια Παραγωγής Απόστολος Βούλγαρης

Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

 
 
Εκδήλωση μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά οργάνωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, καλώντας τους νέους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό παρών στην απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας τους αγώνες που συμβολίζει και δίνοντας απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην Κατερίνη με ομιλητή τον Λ. Στολτίδη


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Απρίλη στο πάρκο Κατερίνης η ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις εξελίξεις της περιόδου που διανύουμε, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία σε βάρος των των εργαζομένων, του λαού συνολικότερα. Επίσης, στάθηκε στο αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα, οι οποίοι θα δουλεύουν για το κεφάλαιο σε συνθήκες γαλέρα.

«Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ»


Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1929 - 1933 ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ «NEW DEAL»

Αποσπάσματα από το βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» - Πρώτο μέρος

Από σήμερα και στα επόμενα τέσσερα φύλλα του Σαββατοκύριακου, ο «Ριζοσπάστης» θα αναδημοσιεύσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», των Ρίτσαρντ Ο. Μπόγιερ και Χέμπερτ Μ. Μορέ.

Η πείρα από την περίοδο της δικτατορίας επιβεβαιώνει την ανάγκη να είναι το ΚΚΕ «Κόμμα παντός καιρού»


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ 54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια, την 21η Απρίλη 1967, ξυπνήσαμε από τις ερπύστριες των τανκς και των στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους, στρατιωτικά εμβατήρια και διαγγέλματα από τα ραδιόφωνα. Οι αρχές ασφαλείας, με τους καταλόγους στα χέρια, όλη τη νύχτα και όλη τη μέρα κάνουν μαζικές συλλήψεις.

Γνωμολαγνεία

 


Του Λαζάρου σήμερα, οπότε έχουμε ευχέρεια επιλογής. Και μάλιστα μεγάλη. Μπορούμε να ασχοληθούμε εθιμικά και κλισεδιάρικα με κάποιον που αναστήθηκε, αλλά Θεός δεν έγινε. Μπορεί όμως και να πρωτοτυπήσουμε. Να μιλήσουμε για το μενού του σεφ Λαζάρου, που δε μαγειρεύει μόνο για μας από την τηλεόραση, αλλά και για αναγνωρίσιμους σύγχρονους πρόσκαιρους σταρ - θεούς, σε μέγαρα και παλάτια.

Με τον δικό μας «οδικό χάρτη» για την υγεία και τα δικαιώματά μας


Υπάρχει «οδικός χάρτης» αντιμετώπισης μιας θανατηφόρας πανδημίας, δίχως αυτός να περιλαμβάνει έκτακτα και αυξημένα μέτρα θωράκισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας; Δίχως επιπλέον ενίσχυση των δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα; Γίνεται να «βγούμε από το τούνελ» χωρίς να μπουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις στη μάχη, χωρίς να επιταχθούν άνευ όρων οι ιδιωτικές δομές, τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας; Υπάρχει περίπτωση να νοσηλευτούν με όρους σωτηρίας της ζωής τους όσοι, βαριά χτυπημένοι από τον κορονοϊό, διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους δίχως εντατική επίβλεψη από εξειδικευμένο προσωπικό;

Για τη συντήρηση του κτιρίου της ΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προχωρά στην απαραίτητη και αναγκαία ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου της στον Περισσό, λόγω και της ηλικίας του κτιρίου, ώστε αυτό να ενισχυθεί στη φυσιολογική του «μάχη με τον χρόνο».

Το «σπίτι του ΚΚΕ» θεμελιώθηκε το 1980 και άρχισε να λειτουργεί για τις ανάγκες της Κεντρικής Επιτροπής. Η ανέγερση κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, με μορφή αντάξια του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, έγινε υπόθεση του ίδιου του λαού.

Βήμα στην ισχυροποίηση του κοινού βηματισμού και του αγώνα των φοιτητών


Η πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, το αντάμωμα των φοιτητών που δηλώνουν “Παίρνουμε τις ζωές μας πίσω” μέσα από αγωνιστική δράση, είναι γεγονός από το μεσημέρι. Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, δίνουν αγωνιστικό “παρών” εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα από τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/04/1744

Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

25/04/1792

Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνθέτει την «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, ένα τραγούδι που μεταλαμπάδευσε το πνεύμα της Επανάστασης σ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Αργότερα, η «Μασσαλιώτιδα» έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.