Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ο πόλεμος φέρνει δυστυχία, θάνατο. Το ζήσαμε όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη χώρα μου


Ο πόλεμος φέρνει δυστυχία, θάνατο. Πεθαίνουν άνθρωποι, δήλωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά το τέλος της χθεσινής αναμέτρησης απέναντι στον Ατρόμητο, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι «το ζούσαμε αυτό πριν από 24 χρόνια στη χώρα μου, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη χώρα μου (σ.σ. τη Γιουγκοσλαβία) και εγώ ήμουν τυχερός που εκείνη την εποχή βρισκόμουν σαν ποδοσφαιριστής του Ηρακλή στην Ελλάδα».

Οι χαρταετοί!


Τότε, ο ουρανός γέμιζε χαρταετούς! Και η γη, τα σοκάκια της Τούμπας, όπου μεγαλώναμε, κρατώντας σφιχτά στα χέρια μια φέτα ψωμί με ζάχαρη, βρεγμένη με νερό, για να μη μας την πάρει ο αέρας, γέμιζε με επίκαιρες λέξεις που αφορούσαν τη χαρταετοκατασκευή. Καλούμπα, ζύγια, καντήλιασμα μερικές από αυτές τις επίκαιρες λέξεις. 

Όλη η αλήθεια για την Ουκρανία


Πάμε λοιπόν επιγραμματικά, και με ονοματεπώνυμα, να δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πότε ξεκίνησαν…

Μισθοφόρους αναζητά η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα

Η ανάρτηση της ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αναζητά η Ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα με ανάρτησή της στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook. 

Οι δρόμοι της χώρας λειτουργούν σαν μπίζνες για μεγάλες επιχειρήσεις


 Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγάλη καραμπόλα, 50 περίπου οχημάτων, στην Εγνατία Οδό, σε σημείο από Βέροια προς Πολύμυλο Κοζάνης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα, συγκρούστηκαν 10 αυτοκίνητα λόγω της πυκνής ομίχλης, στα οποία έπεσαν άλλα 40, δημιουργώντας ένα σκηνικό χάους, ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Συνελήφθησαν δύο στελέχη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας


Την σύλληψη του Α’ Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονόνοβιτς και του αδελφού του Αλεξάντερ, από το αντιλαϊκό καθεστώς της Ουκρανίας, καταγγέλλει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών.

Κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ για το φασισμό και τον πόλεμο


Φασισμός και καπιταλισμός
 

Οι επιχειρήσεις του καπιταλισμού σε διάφορες χώρες (ο αριθμός τους αυξάνεται) δεν μπορούν πια να ευοδωθούν χωρίς τη χρήση ωμής βίας. Μερικοί πιστεύουν ακόμα, ότι μπορούν να ενεργούν έτσι συνέχεια, αλλά μια ματιά στα βιβλία των λογαριασμών τους θα τους πείσει, αργά ή γρήγορα, για το αντίθετο. Είναι μονάχα ζήτημα χρόνου.
Μια διακήρυξη ενάντια στο φασισμό δεν μπορεί να έχει ίχνος ειλικρίνειας, όταν μένουν ανέπαφες οι κοινωνικές καταστάσεις, που τον παράγουν σαν φυσική αναγκαιότητα.

«Μπροστάρηδες» στον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό, και ο λαός στον στόχο


ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
 
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών και των «διαδρομών» μεταφοράς της Ενέργειας.

Οι γυναίκες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους πλάι στους άντρες συναδέλφους τους


-  Τι σημαίνει για τη γυναίκα στρατιωτικό η 8η Μάρτη;

Η Shell αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο για να μην διακοπεί ο εφοδιασμός καυσίμων


Είτε για να βγάλει περισσότερα κέρδη είτε λόγω του κινδύνου να διακοπεί ο εφοδιασμός σε καύσιμα η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική «Shell» αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο προκαλώντας αντιδράσεις που την οδήγησαν να ζητήσει «συγγνώμη». Ωστόσο το γεγονός καταδεικνύει πως οι σοβαρές παρενέργειας και επιπτώσεις στην ενέργεια από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις κυρώσεις είναι μπροστά... 

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ: Για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας


Η φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, βρίσκει για ακόμα μια χρονιά τις εργάτριες και υπαλλήλους, τις επιστήμονες, τις επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις άνεργες και συνταξιούχους, τις νέες μητέρες, τις μαθήτριες - φοιτήτριες, τις πρόσφυγες - μετανάστριες, ανήσυχες και ανασφαλείς από το ξέσπασμα ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Δεν αφορά μόνο τις γυναίκες στην Ουκρανία, στις οποίες εκφράζουμε την αναμφισβήτητη αλληλεγγύη μας.

Πόλεμος, με φίλτρο ή χωρίς

Το Μπέργκαμο, που η πανδημία έγραψε στον επικοινωνιακό υποδόριο ιστό της διεθνούς κοινής γνώμης ως πόλη των άταφων θυμάτων του ιού και των νεκρών γιατρών, καθώς χτυπήθηκε από το βαλλιστικό πύραυλο της Covid, ξαναγράφει «μαρτυρική» ιστορία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/03/-322

Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης

07/03/1274

Πεθαίνει ο Ιταλός θεολόγος Τόμας Ντ’ Ακουίνας (Θωμάς ο Ακυινάτης), από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας.