Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Η πόλη τιμά τη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου την Παρασκευή 3 Φλεβάρη


Η πόλη της Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, που έφυγε από κοντά μας πριν τρία χρόνια, σε μια βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 3 Φλεβάρη.

Τρεις βασικοί συνεργάτες του σπουδαίου συνθέτη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θύμιος Παπαδόπουλος ανατρέχουν στα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Τραγούδια «κοινού αισθήματος» όπως έλεγε ο Θάνος, τραγούδια που πολλές γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ' αυτό τον τρόπο διαχρονικά.

Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές


Μαζικές και μαχητικές είναι και οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, στο πλαίσιο της σημερινής πανεθνικής τους απεργίας ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Δεν είμαστε γατάκια!


Όταν έρχονται εκλογές ξεμαλλιάζονται... γιατί όλες τις προηγούμενες μέρες αλληλοσυγχαίρονται...

Ο λαός να απορρίψει τους εκβιασμούς, να «κάψει» τα αντιλαϊκά σενάρια, να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ


Τέσσερα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε βάρος του λαού και τώρα προεκλογικά φόρεσαν τη μάσκα του “μονομάχου”, ίσως ενόψει και των Αποκριών. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει την αποχή του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή λίγο πριν τις εκλογές, την ίδια στιγμή που στην τετραετία έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ»


80 χρόνια από τη μάχη που άλλαξε τη ροή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο συγκεκριμένος στίχος του Φώτη Αγγουλέ, γραμμένος το 1943, αποδίδει ήδη από τότε το μεγαλείο της Μάχης του Στάλινγκραντ, τη σημασία της στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη συμβολή της συνολικότερα στην ταξική πάλη. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, η ένταξη της μάχης στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και η ερμηνεία της νικηφόρας έκβασής της, της επίδρασής της στον Β' Παγκόσμιο και στη μετέπειτα ιστορική εξέλιξη, συνιστούν πάντα ένα σοβαρό πεδίο αντιπαράθεσης με την αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία και, στο βάθος, με την ίδια την αστική τάξη και το σύστημά της.

Η πρώτη επιχείρηση χρήσης χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα

 
Το γεγονός

31 Γενάρη 1915:  Στη μάχη του Μπολιμόφ κατά των Ρώσων, οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου.  Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία έθεσε στην διάθεση της 9ης στρατιάς 18.000 βλήματα περιχέοντα αέρια ( xylyl bromide), αλλά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το υλικό δεν  εξαχνώθηκε και έτσι η επίθεση των Γερμανών αποκρούστηκε .

Το κακό σενάριο


Με το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή να σκαρφαλώνει στο «κόκκινο», ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται την περιοχή, έχοντας από πριν δώσει κάλυψη στην εγκληματική δράση του Ισραήλ η οποία κλιμακώνεται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Επόμενοι σταθμοί η Ελλάδα και η Τουρκία, όπου ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στα τέλη Φλεβάρη... Μόνο ανησυχία και ανασφάλεια να αισθάνεται ο λαός απ' αυτήν την επίσκεψη, που αναβαθμίζει το παζάρι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή.

«Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»!


Ήταν 30 προς 31 Γενάρη 1996. Το βράδυ των Ιμίων. 

    Η άθλια καπηλεία καλά κρατεί. Και η υποκρισία, επίσης.

   Στην πλευρά της καπηλείας, στην κορυφή των πατριδοκάπηλων, βρέθηκαν τα χιτλεροειδή της «Χρυσής Αυγής» και παραμένει το κάθε λογής ακροδεξιό κατακάθι. Που λερώνουν τη μνήμη των τριών παλικαριών που χάθηκαν εκείνο το βράδυ (του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού). 

Ομολογίες «συναίνεσης» με τη ΝΔ (και) στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό


Αποκαλυπτική για άλλη μια φορά η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πριν από λίγες ημέρες δήλωνε: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας...».

Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «George W. Bush»


 ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

..και αμερικανική απόβαση στη Θεσσαλονίκη

Στον Πειραιά και στο Βόρειο Αιγαίο έρχεται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS George W. Bush» που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη Δύναμη του 6ου Στόλου των Αμερικανών. Ολα στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή κι ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την αποστολή και πρόσθετων ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, εξήγγειλε ότι προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επιλύσει σημαντικά και πάγια προβλήματα των στρατιωτικών. Από τότε πέρασαν τέσσερα περίπου χρόνια, για να κατατεθεί τελικά αυτήν την περίοδο ένα νομοσχέδιο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 31/01/1797

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ. 

Φραντς Σούμπερτ