Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Στα τσακιδια...γκορμπι

 " Ο στόχος ολόκληρης της ζωής μου ήταν η εξολόθρευση του κομμουνισμού..."

 Ομιλία του το καλοκαίρι του 2000 στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, στην Τουρκία («Ρ» 8/10/2000)

Με το «καλημέρα»

 
Οι χτεσινές ανακοινώσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, που ...ενταφιάζουν και τη στοιχειώδη επιδημιολογική επιτήρηση για τον COVID στα σχολεία, είναι το «κερασάκι στην τούρτα» μίας ακόμα σχολικής χρονιάς που ξεκινά με χειρότερες προϋποθέσεις για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές απ' ό,τι η προηγούμενη.

«Συντονισμένη» εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών αποφάσισε η ΕΕ


 Ενώ το Κίεβο ανακοινώνει επιθέσεις στα νότια με αμερικανοΝΑΤΟικά όπλα

 Αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη ενέκριναν χτες οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο στην Πράγα, καθώς η λυκοσυμμαχία βαθαίνει με όλο και περισσότερους τρόπους την ενεργό εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ιλιά Έρενμπουργκ


Πεθαίνει, 31/8/1967, στην Μόσχα, ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Έρενμπουργκ.

Ο Ιλία Ερενμπουργκ γεννήθηκε, 26/1/1891, στο Κίεβο.  Η συμμετοχή του από νεαρή ηλικία στους μπολσεβίκους οδήγησε στη σύλληψή του το 1908. Κατάφερε να διαφύγει στη Γαλλία. Εκεί γνωρίζεται με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Πικάσο και τον Μοντιλιάνι. Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα χρονολογείται στα 1916, όπου και δημοσιεύει την ποιητική συλλογή «Ποιήματα για τις παραμονές». Σε αυτά αποτυπώνεται η φρίκη και ο αποτροπιασμός του για τα δεινά που συνέχιζε να προκαλεί ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Διεργασίες στήριξης των μονοπωλίων πάνω στις πλάτες των λαών

 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 «Θολό το τοπίο» για τις παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένος ο αντιλαϊκός τους χαρακτήρας

Εντείνονται ενδοαστικά παζάρια και διεργασίες στην ΕΕ γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, μπροστά και στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας στις 9 Σεπτέμβρη, με αντικείμενο τη συζήτηση «συγκεκριμένων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης».

Επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

          Συνεχή ενημέρωση

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

«Οι εργαζόμενοι παραμένουν ενωμένοι και αποφασισμένοι. Η εργοδοτική βία δεν θα περάσει!», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».

Καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης με ΜΑΤ, γκλοπ και χημικά εναντίον τους και εναντίον όσων τους συμπαραστέκονται.

«Μένουμε σπίτι»... δίχως θέρμανση και φως


Το ...σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων
 
Για «δύσκολο χειμώνα» ετοιμάζει η κυβέρνηση τον λαό, με χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Καμιά αναμονή!


Κάθε μέρα που περνάει, δικαιώνει ακόμα περισσότερο τις ζωτικές διεκδικήσεις εκατοντάδων συνδικάτων και φορέων του λαϊκού κινήματος, που με αφετηρία το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, ετοιμάζουν μπαράζ πρωτοβουλιών και μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια στα βασικά αγαθά και ιδιαίτερα στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 31/08/1847

Πεθαίνει ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και κατόπιν Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844-1847).