Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Από την καταγγελία του Σοσιαλισμού, στην υπεράσπισή του.


Αλεξάντερ Ζινόβιεφ.
 
Ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, κοινωνιολόγους, μαθηματικούς και φιλοσόφους.
 
 Ο "δρόμος" της ζωής του κινήθηκε από την απόρριψη του σοβιετικού συστήματος και την διαγραφή του από το ΚΚΣΕ το 1976, την φυγή του από την ΕΣΣΔ το 1978, έως την πλήρη αναστροφή των απόψεών του μετά από μια εικοσαετία, κάτι που στην καπιταλιστική Ρωσία τον κατέταξε μεταξύ των φανατικότερων οπαδών του σοβιετικού συστήματος στο χώρο της ρωσικής διανόησης.

Περίεργοι "ακτιβιστές" και τιτιβίσματα από το ίδιο χέρι


Τα όσα εξελίσσονται μετά από το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της «Ryanair» στο αεροδρόμιο του Μινσκ της Λευκορωσίας, προσφέρουν ορισμένα θέματα για σχολιασμό.

Η επιλεκτική ευαισθησία της ΕΕ

Κυβερνήσεις, «τουαλέτες» και εφοπλιστές


 
Όπως σημείωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «oι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της ΝΔ, κ. Πλακιωτάκη, είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου».

Μετά την πυρκαγιά το «όλα έτοιμα» γίνεται «νέα επιχειρησιακά σχέδια»


Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν μία τραγική, επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα: Αρχικά, οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο, ύστερα καίγονται χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες, όπως στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική και μετά την καταστροφή καταστρώνουν νέα, ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συσκέψεις.

Να σταματήσει κάθε δίωξη στους γονείς μαθητών στην Ιωνίδειο Σχολή


Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος γονέων μαθητών της Ιωνιδείου του Πειραιά, μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Οι γονείς που καταγγέλλονται, στήριξαν τις αγωνιστικές αποφάσεις και κινητοποιήσεις του δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου και των μαθητών της Ιωνιδείου, τον περασμένο Σεπτέμβρη, με τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα προστασίας της υγείας της σχολικής κοινότητας.

Εκατέρωθεν παρεμβάσεις στη διπλωματική αντιπαράθεση γύρω από τον ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ

 Με εκατέρωθεν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας ο οποίος νοσηλεύεται από τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, συνεχίζεται η σχετική διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην τελευταία και το Μαρόκο.

Η ιστορία των σοβιέτ


Η ιστορία των σοβιέτ

Το κράτος των σοβιέτ βασίζεται στα σοβιέτ – ή συμβούλια – των εργατών και των αγροτών.

Αυτά τα συμβούλια, θεσμός χαρακτηριστικός της Ρώσικης επανάστασης, εμφανίστηκαν το 1905 όταν κατά την πρώτη γενική απεργία των εργατών, τα εργοστάσια της Πετρούπολης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνανε αντιπροσώπους σε μια κεντρική επιτροπή.

Διαιώνιση του εγκλωβισμού, «εργαλειοποίηση» στα γεωπολιτικά παζάρια και στις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό


 Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για τον εξωραϊσμό της πολιτικής που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη φυλακή της ΕΕ. Παρουσιάζοντας τις μειωμένες ροές του τελευταίου χρόνου, επιχειρεί να εμφανίσει ως μια «κανονικότητα» την κατασκευή νέων υπερδομών στα νησιά και τον Β. Εβρο, τη διατήρηση των καταυλισμών ανά την Ελλάδα με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, μετατρέποντάς τους σε «κλειστούς - ελεγχόμενους» χώρους, υψώνοντας ακόμα και φράχτες τύπου ΝΑΤΟ.

Αγώνας απέναντι σε δεκαετίες κατοχής, ξεριζωμού, καταπίεσης και δολοφονικών επεμβάσεων


ΠΑΛΑΣΤΙΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ

Το τελευταίο ανελέητο σφυροκόπημα του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Από το 1948 μέχρι σήμερα, στον βωμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Παλαιστινιακός λαός βιώνει δεκαετίες κατοχής, διωγμών, προσφυγιάς, διαρκούς καταπίεσης, ασφυκτικών περιορισμών και οικονομικού αποκλεισμού, αιματηρών στρατιωτικών επεμβάσεων και καταστολής από το κατοχικό ισραηλινό κράτος.

Αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα προβλήματα των στρατευμένων


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο διάστημα από 14 έως 18 Απρίλη διοργάνωσαν παρεμβάσεις έξω από τις πύλες των στρατοπέδων, σε όλη τη χώρα. Με αυτήν την ενέργεια εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στις μονάδες τους.

Οι νέοι αυτοί που υπηρετούν τη θητεία τους, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα που έχουν σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, την οργάνωση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Πρώτη ΝΑΤΟική χώρα που αγοράζει τουρκικά στρατιωτικά drones

 

Η Πολωνία θα αγοράσει 24 «Bayraktar TB2» από την Τουρκία, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αποκτά αυτά τα μη επανδρωμένα, οπλισμένα αεροσκάφη (UAV).

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ είπε ότι τα «Bayraktar TB2», τα πρώτα εκ των οποίων πρόκειται να παραδοθούν τον επόμενο χρόνο, θα είναι εξοπλισμένα με αντιαρματικά βλήματα. Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης ένα «πακέτο» επιμελητειακής υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Προχωρούν σε περιφερειακές συσκέψεις το επόμενο διάστημα

 


Σε περιφερειακές συσκέψεις των ΔΣ προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων το επόμενο διάστημα με σκοπό τη διά ζώσης ενημέρωση, με όλα τα μέτρα προστασίας, σε σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει, με τα προβλήματα στην Υγεία, στις συντάξεις και με το νέο Ασφαλιστικό.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


24/05/1543

Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

24/05/1686

Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.