Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

«Εφυγε» ο Πολ Ρόμπσον.


«Εφυγε» από τη ζωή στις 23 Γενάρη του 1976, ο Πολ Ρόμπσον.

Πολ Λιρόι Ρόμπσον. Γιος δραπέτη σκλάβου. Σοσιαλιστής. Διεθνιστής. Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Υπερασπιστής της ΕΣΣΔ. Αλύγιστος των μακαρθικών διώξεων με τεράστιο προσωπικό κόστος. Αθλητής, νομικός, ηθοποιός, βαρύτονος του κλασικού τραγουδιού, γλωσσολόγος, συγγραφέας, διανοούμενος. Αγαπημένος καλλιτέχνης της εργατικής τάξης όλου του κόσμου

1968: Οι ΗΠΑ δίνουν το «χρίσμα» στη χούντα


Η αυγή του 1968 βρίσκει την Ελλάδα υπό το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς, που είχε επιβληθεί με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Η χούντα, έχοντας ξεμπερδέψει με το αντιπραξικόπημα του βασιλιά, το Δεκέμβρη του 1967, πιστεύει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αμερικανικής προελεύσεως και κατασκευής σχεδίων της. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ σε επιφυλακτική στάση απέναντι στο καθεστώς.

«Προσβλέπει» στην Ελλάδα - ορμητήριο των ΗΠΑ


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ευχαριστώντας τον «για την υποδειγματική συνεργασία που είχαν, καθώς και για την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους», όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παχιά λόγια για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Όπως ακριβώς την είχαμε προγραμματίσει» προχωράει η διαδικασία του εμβολιασμού!

Τα παχιά λόγια για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας ώστε να θωρακιστεί και η διαδικασία του εμβολιασμού επιστράτευσε ξανά το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το Κέντρο Υγείας στα Καμίνια που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

Η κυβέρνηση ανασυσταίνει με άλλο όνομα το “Σπουδαστικό της Ασφάλειας”

 


ΕΝΙΣΧΥΣΗ του ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
 με την «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»
και το  Κυβερνητικό σχέδιο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ».

Με σιωπηρή διαμαρτυρία ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών


Σιωπηρή διαμαρτυρία με κεντρικό σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών! Πολλά στόματα, μία φωνή» πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στην είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Συνέντευξη με τον Μάνο Μυλωνά, εργαζόμενο στο Αεροδρόμιο ‘’Ελ. Βενιζέλος’’

  • Αρχικά, δώσε μας μία περιγραφή του χώρου, ποιοι τομείς αναπτύσσονται, ποιοι κλάδοι δραστηριοποιούνται κλπ.
  • ‘’Καταρχάς, μιλάμε για έναν τεράστιο χώρο, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, με συνθήκες που λίγο – πολύ επικρατούν και ισχύουν και στα λεγόμενα περιφερειακά αεροδρόμια, αυτά που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, ειδικά μετά την ιδιωτικοποίηση τους. Στο Αεροδρόμιο δραστηριοποιούνται πολλοί και διαφορετικοί κλάδοι, όπως οι αερομεταφορές, η αεροπλοΐα, τα εμπορεύματα, το cargo, ο επισιτισμός, υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα, εμπορικό πάρκο κλπ. Αυτό σημαίνει πως στην κορύφωση της εμπορικής και τουριστικής περιόδου, απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς ίσως και περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι.

Με τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών σχεδίων και των ανταγωνισμών που οξύνονται


ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το παράδειγμα του Πολεμικού Ναυτικού, που ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του υπακούει στη διασφάλιση της ευρωατλαντικής κυριαρχίας στη θάλασσα, έναντι των ανταγωνιστών, Κίνας και Ρωσίας

Τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς έχουν διαχρονικά τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως και αυτά που προωθεί τελευταία η κυβέρνηση, με τη στήριξη των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αγορά των γαλλικών «Rafale», όπου περίσσεψαν από όλα τα κόμματα οι αναφορές στην ανάγκη θωράκισης της άμυνας της χώρας και της αποτρεπτικής δυνατότητας απέναντι στην Τουρκία.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν;


Στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν αναγορεύεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και εμείς αναρωτιόμαστε τι έκανε στην πολιτική του καριέρα. 

Αναζητάμε τις κρίσιμες αποφάσεις του επί πέντε δεκαετίες πολιτικού (γερουσιαστής και στη συνέχεια αντιπρόεδρος) σχετικά με τις αμβλώσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τους πολέμους που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, καθώς και άλλα, για να καταλήξουμε στα οικονομικά συμφέροντα που τον υποστηρίζουν.

Η συνδικαλιστική δράση, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας


Σε ηλεκτρονική μορφή διατίθεται το βιβλίο που εκδόθηκε από το ΠΑΜΕ με τα υλικά της εκδήλωσης με θέμα: «Η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Οι 60 γύροι των «διερευνητικών επαφών» οδήγησαν στην ένταση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης


Στους 60 προηγούμενους κύκλους των διερευνητικών επαφών, όχι μόνο δεν μπήκε φρένο στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά αντίθετα συστηματοποιήθηκε και διευρύνθηκε, τόνισε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Κόντρα» το βράδυ της Παρασκευής.

«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη


«Έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, συντρόφισσα Τιτίκα Σαριγκούλη. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στο 3ο Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.

Σε νεαρή ηλικία σπούδασε ηθοποιός, ξεκινώντας την πορεία της στο χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1960 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα». Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια στις ταινίες «Φαίδρα» και «Πρώτο καρδιοχτύπι».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 23-24 Γενάρη:

  • Κυβέρνηση ΝΔ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλων: «Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» για μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Όλοι μαζί «ξεπλένουν» την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ, καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες από την εκλογή Μπάιντεν. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν η πάλη για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας των λαών. Καμία ασφάλεια για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν προκύπτει από τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα, που την κάνει μαγνήτη επιθέσεων. Από τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για τη θωράκιση της άμυνας της χώρας. Από τα παζάρια και τις διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα, στο Ιόνιο, στα Βαλκάνια, στα Ελληνοτουρκικά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/01/1783

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Στεντάλ).

23/01/1870

Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς («Σφαγή του Μαριάς» στη Νεβάδα).