Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Μαρί Κιουρί


Το θηλυκό ισοδύναμο του Προμηθέα, που άλλαξε τον κόσμο!

Λίγες μέρες μετά από την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, την αφιερωμένη στους σκληρούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, λιγότερες ώρες εργασίας, και στις κινητοποιήσεις για διεκδίκηση της ισοτιμίας, της ελευθερίας και της χειραφέτησης των γυναικών, αφιερώνω αυτό το κείμενο σε μια μεγάλη αγωνίστρια.

Υπάρχει καλό σενάριο! Γράφεται με ΚΚΕ δυνατό για να βρεθούν οι διεκδικήσεις στο προσκήνιο

 


Στον αγώνα και τις αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ εστιάζει το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» στις επόμενες σελίδες, μεταφέροντας το κάλεσμα για ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές και αναδεικνύοντας ότι κριτήριο μπροστά στην κάλπη γίνεται η ίδια η ζωή τους.

Μεγάλη άνοδος του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ


Στο 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα, η ΔΑΣ, το ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, με σημαντική αύξηση των ποσοστών και των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

 
Μία τεράστια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, νέων, ανθρώπων όλων των ηλικιών σχηματίστηκε από το Σύνταγμα μέχρι τα γραφεία του ΟΣΕ, στο ύψος του Μεταξουργείου.

Με τα συνθήματά τους, τα πανό των εργατικών Συνδικάτων και σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων και των μαθητών, των μαζικών φορέων, διαδήλωσαν πως οι ζωές του λαού δεν είναι κόστος, πως αξίζει να παλέψουμε για να ζήσουμε με σύγχρονα δικαιώματα. Οι ζωές μας δεν κοστολογούνται! 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Αυτό το μήνυμα έστειλε η λαοθάλασσα που διαδήλωσε σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η οργή να γίνει οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή


Εδώ και πάνω από 10 μέρες, χιλιάδες λαού και νεολαίας έχουν μετατρέψει την οργή σε αγώνα. Δεν ήταν δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί. Επρεπε να γίνουν πολλά. Επρεπε να κάνουμε πολλά. Για να παρέμβει ο λαός δυναμικά στις εξελίξεις. Για να μη μετατραπεί ο σπαραγμός για την τραγωδία σε μοιρολατρία τού «έτσι είναι τα πράγματα». Για να μη μείνουμε θεατές της σκηνοθετημένης θλίψης και υποκρισίας των αστικών κομμάτων που με κάθε τρόπο προσπαθούν να πείσουν πως για το ότι η ζωή έχει «φτηνύνει» πολύ στον καπιταλισμό, φταίνε τα «ανθρώπινα λάθη» και «η κακιά η ώρα» και όχι τα κέρδη, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Επανάσταση του Φλεβάρη


 Ξεσπά η Φεβρουριανή αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο). Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και η πρώτη συνεδρίαση του Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης. Αργά το βράδυ, το μπολσεβίκικο κέντρο αποφασίζει για τη μετεξέλιξη της γενικής απεργίας σε ένοπλη εξέγερση. Η ένοπλη εξέγερση άρχισε το πρωί, με 10.000 άτομα, που έως το μεσημέρι είχαν γίνει 25.000 και το βράδυ 67.000.

Ο «βασιλιάς» των αστικών κομμάτων είναι γυμνός...


Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη κόστισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Προκάλεσε την οργή και την οργάνωση μαζικών αγώνων με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας όλες αυτές στις μέρες. Εριξε όμως ταυτόχρονα, ίσως για πρώτη φορά τόσο καθαρά, φως σε έναν «τυφλοσούρτη» κατευθύνσεων που ακολουθεί η ΕΕ σε όλους τους κλάδους και σε κάθε κράτος - μέλος της.

Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς ανθρώπινες ζωές

 

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και φορείς έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια.

Όλοι στα συλλαλητήρια


Με νέες μεγάλες κινητοποιήσεις σήμερα Κυριακή 12 Μάρτη κλιμακώνουν τον συγκλονιστικό τους αγώνα τα εργατικά σωματεία, οι ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές και μια σειρά ακόμα μαζικοί φορείς. Μετά τις συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, καλούν όλο το λαό σε μαζική συμμετοχή για να τιμωρηθούν οι εγκληματίες και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού.

Ράγες οδύνης και ευθύνης

Αυτές τις μέρες, τις κυριολεκτικά εκτροχιασμένες, κυριαρχεί το αααα... του πόνου και της στέρησης. Το άλφα του αχ! και το άλφα το στερητικό. Αυτό που βρίσκεις στην ατέλεια, αλλά και στην αλήθεια. Αυτό που βρίσκεις στην άνοια και στην ανοησία. Στην ακηδεία, που σημαίνει έλλειψη φροντίδας, και στην ακήδευτη νεαρή επιβάτιδα απ' την οποία δεν έμεινε ούτε σταγόνα της ύπαρξής της. Είναι το άλφα του αβάσταχτου πόνου. Και η ασχήμια αυτού της αμορφωσιάς. Αλλά κυρίως το φωνήεν στο αν που τραγικοποιείται, γιατί παραμένει στις τραγωδίες δυστυχώς ανίκανο να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Και μένει ο νους ακάθιστος, αφού η ζωή δεν είναι ποτέ από τη φύση της αδιατάρακτη σκυταλοδρομία.

Αλλο ένα «εκ προμελέτης» έγκλημα με θύματα μικρούς ασθενείς και λαϊκές οικογένειες


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Εργαζόμενοι και γονείς μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο
 
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στα νοσοκομεία και ειδικά στα παιδιατρικά ενάντια στην επιχείρηση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, που εδρεύει στου Γουδή, στα νοσοκομεία Παίδων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 12/03/1854

Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν συνθήκη συμμαχίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856).