Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Γράμμα στον Β.Ι. Λένιν


Σύντροφε Λένιν!

Τις τελευταίες 3 ημέρες είχα την ευκαιρία να διαβάσω τη συλλογή «Σχέδιο για την ηλεκτροδότηση της Ρωσίας». Η ασθένεια βοήθησε (υπάρχει μια ασημένια επένδυση!). Ένα εξαιρετικό, καλογραμμένο βιβλίο. Ένα αριστοτεχνικό σκίτσο ενός πραγματικά ενοποιημένου και πραγματικά κρατικού οικονομικού σχεδίου, χωρίς εισαγωγικά.

«Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψη όλους»


Ο παππούς του Καρόλου γράφει στο Μεταξά

Να ’ναι καλά οι διαβαστεροί αναγνώστες του Ημεροδρόμου που μας βοηθάνε καλύπτοντας κενά στα κείμενά μας. Ένας απ’ αυτούς, με αφορμή το δημοσίευμά μας «Βρε, καλώς τα εγγλεζάκια με τα κοντά παντελονάκια!»  μας θύμισε μια ξεχασμένη επιστολή που έστειλε ο παππούς του Καρόλου πρίγκιπας Ανδρέας στον Μεταξά, το 1921 μετά την ατιμωτική απόσυρσή του από το μικρασιατικό μέτωπο γιατί, αντιστράτηγος ων διοικητής Σώματος Στρατού  εγκατέλειψε τη θέση του κι έστειλε στο θάνατο εκατοντάδες στρατιώτες.

Σκέψεις για τα reality shows στην Ελλάδα


Οι τηλεοπτικές σειρές τύπου reality πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 1999 με το «Big Brother», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τα επόμενα χρόνια διάφορα άλλα reality παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση με μικρότερη αλλά πάντα σημαντική απήχηση. Μεσολάβησε ένα κενό αρκετών ετών για να επανέλθουν τα reality στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία 4 χρόνια και να κυριαρχούν πλέον στην ακροαματικότητα. Κατά τις τελευταίες τηλεοπτικές σεζόν τεράστια επιτυχία σημειώνουν το «Survivor» (που επανεμφανίστηκε το 2017) και οι δύο παραγωγές του «Star Channel», το «Master Chef» και το GNTM (με συνεχή εναλλάξ παρουσία από το 2018 και μετά). Επιπλέον, άλλες παραγωγές reality πετυχαίνουν μια ευρεία αποδοχή στο κοινό.

Νέο μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο για ανοικτές σχολές χωρίς καταστολή


Με ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, έστειλαν για μία ακόμη φορά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν σταματούν να αγωνίζονται απαιτώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών τους, χωρίς αστυνομοκρατία και καταστολή.

Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να στέκονται σε θέση “προσοχή”


Τι άλλο θα δούμε! Μετά το χαμογελάστε ακόμα και με 300 ευρώ μισθό, η “ευρηματικότητα” των ιδιοκτητών αλυσίδων σούπερ μάρκετ μας έχει αφήσει άφωνους!

Σοβαρά ερωτηματικά από το διαγωνισμό για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ


Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία.

Καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά Covid χωρίς να έχουν εκπαίδευση


Στη μετατροπή του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» σε «μιας νόσου» προχώρησε η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί καλούνται χωρίς καμία εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν περιστατικά Covid.

Η Επανάσταση του 1821, το νόημα και η σημασία της στο σήμερα


«Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής ή - πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι' αυτό έκφραση - με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα. Από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων οι σχέσεις αυτές μεταβάλλονται σε δεσμά τους. Τότε έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης. Με την αλλαγή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται, αργότερα ή γοργότερα, ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα.

Εδώ ΜΕΘ, εκεί ΜΕΘ…

  

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε πληθώρα συζητήσεων σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με το φλέγον και ταυτόχρονα διαχρονικό ζήτημα των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και αυτόματα το γνωστό παιχνίδι έρχεται στο μυαλό μας. Με λύπη, αλλά όχι έκπληξη διαπιστώνουμε ότι όσο οι Ειδικές Δυνάμεις της αστυνομίας στοχεύουν στην ανεύρεση καταδικασμένων εγκληματιών και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, άλλο τόσο η κυβέρνηση και τα επιστημονικά φερέφωνά της, από μερίδα καθηγητών ιατρικής έως τους λοιμωξιολόγους των 6 μ.μ. στρουθοκαμιλίζουν ως προς τη λύση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος επιβίωσης.

Τι είναι η Ελλάδα; Ελλάδα είναι …


 Official website: http://www.ellinofreneianet.gr/ 

Στη «μέγκενη» των ιμπεριαλιστικών παζαριών οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα...


...«σε άλλο επίπεδο» τα ευρωατλαντικά παραμύθια που επιστρατεύει η κυβέρνηση

Κλιμακώνεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, εκεί όπου «αλέθονται» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, εκθέτοντας ξανά και ξανά την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που τόσο καιρό καθησυχάζουν για «λύσεις» υπέρ των λαών οι οποίες μπορούν τάχα να βρεθούν στα Ελληνοτουρκικά μέσω των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της αστικής τάξης.

Τυπογραφεία και εκδόσεις των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας (Α' μέρος)


Η ανάπτυξη πλατιάς ιδεολογικής - διαφωτιστικής δραστηριότητας απαραίτητη για την προετοιμασία της Επανάστασης

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της Επανάστασης του 1821, ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει τη δημοσίευση σειράς άρθρων που επιμελήθηκε το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την πνευματική δημιουργία της περιόδου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Επανάστασης. Το δεύτερο μέρος θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27 - 28/3.

Εξαρση κρουσμάτων, με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί


Η ΕΕ αυστηροποιεί τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 124,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2,748 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/03/1827

Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Γεννιέται ο Λούντβιχ ΒανΜπετόβεν

26/03/1904

Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.