Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Ανοιχτή επιστολή του Αμερικανού ηθοποιού, σκηνοθέτη και τραγουδιστή Ντιν Ριντ (Dean Reed), προς τον Α.Σολζενίτσιν.


" Εγώ, ως Αμερικανός καλλιτέχνης, πρέπει να απαντήσω σε κάποιες από τις κατηγορίες σας, που δημοσιεύθηκαν από τον καπιταλιστικό τύπο σε όλο τον κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, είναι ψευδείς κατηγορίες και οι λαοί του κόσμου πρέπει να γνωρίζουν, γιατί είναι ψευδείς. Σφραγίσατε την ΕΣΣΔ ως βαθιά άρρωστη κοινωνία, χτυπημένη από το μίσος και την αδικία. Λέτε ότι η σοβιετική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς τους εχθρούς, και ολόκληρη την ατμόσφαιρα στο μίσος, το οποίο δεν σταματά ακόμη στο φυλετικό μίσος. Μάλλον μιλάτε για την πατρίδα μου, και όχι για τη δική σας.

Μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Ελλάδας


Η Επιτροπή Εργαζόμενης Νεολαίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση της Αστυνομίας εναντίον φοιτητών που διαδήλωναν για τα δικαιώματά τους στην Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας


Οι ημερομηνίες, η καθιέρωση ευχάριστων ή θλιβερών “επετείων” είναι για να διδασκόμαστε και να προετοιμάζουμε το μέλλον μας.

Φαίνεται όμως, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στις χώρες της ΕΕ και φυσικά στην πατρίδα μας πως η μόνη “διδασκαλία” των κρατούντων είναι το πως θα αυξήσουν τα κέρδη των ολίγων, ακόμη και σε περίοδο παγκόσμιας συμφοράς.

Αντικομμουνιστική γραμμή


Ζήλεψε μάλλον τον αντικομμουνιστικό βούρκο στα social media και είπε να βρει κι αυτή ένα στασίδι... 

Για την Έλενα Ακρίτα ο λόγος, η οποία φαίνεται ότι πήρε τη «γραμμή» του αντικομμουνισμού από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τερματίζοντας τον όρο «ρίχνω την μπάλα στην εξέδρα», επέλεξε να σχολιάσει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σήμερα στη Βουλή, λέγοντας ότι ...«έγιναν φρικαλέα σεξουαλικά σκάνδαλα που έγιναν επί Στάλιν στα μπαλέτα Μπολσόι» και «κακοποιήσεις, τους βιασμούς, τις αυτοκτονίες που συνεχίστηκαν πολλές δεκαετίες στο χώρο της Τέχνης στη Σοβιετική Ένωση»... 

Είστε εκπρόσωποι ενός σάπιου συστήματος της βίας, της τρομοκρατίας και της ανασφάλειας

 
Είστε εκπρόσωποι ενός σάπιου συστήματος της βίας, της τρομοκρατίας και της ανασφάλειας κάθε μορφής, τόνισε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να παριστάνουν τις «αθώες περιστερές» για το έγκλημα στον «σάπιο κόσμο» τους.

Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ)


Με την επιβολή της ξενοκίνητης δικτατορίας (1967-’74), η φασιστική στρατοκρατία κατάφερε καίριο πλήγμα στα συνδικάτα της χώρας: πρώτα απ’ όλα στα σωματεία βάσης με ταξική κατεύθυνση, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Με την εγκάθετη διοίκηση της ΓΣΕΕ των Μακρήδων, η στρατοκρατία βρέθηκε στον ίδιο παράλληλο. Η Μακρική διοίκηση παρέμεινε ως το τέλος Ιούλη 1969. Τα περιουσιακά στοιχεία των εργατικών οργανώσεων, που με «διατάγματά» της διέλυσε η χούντα, κατασχέθηκαν ή ληστεύθηκαν. Τα ιστορικά αρχεία τους κλάπηκαν ή καταστράφηκαν σε αποθήκες. Οι αρνητές της δημοκρατίας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, δείξανε πλήρη αδιαφορία για την καταστροφή αρχειακού υλικού δεκαετιών που έκλεινε στις σελίδες του την αυθεντική ιστορία πολύχρονων κοινωνικών αγώνων.*

«Καραβιές» κινδύνων


Χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες, δυνάμεις «μπαρουτοκαπνισμένες» σε όλα τα πεδία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες οχήματα και ο μεγαλύτερος όγκος στρατιωτικού υλικού που έχει περάσει ποτέ από το λιμάνι, βρίσκονται από χτες στην Αλεξανδρούπολη.

Μαζί με χιλιάδες ακόμα που αναμένονται να φτάσουν εκεί με τουλάχιστον 6 διαδοχικές «καραβιές» τους επόμενους μήνες, οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε μια αλυσίδα ασκήσεων, μια πρωτόγνωρη «πρόβα πολέμου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με το όνομα «Defender Europe 2021», που θα απλωθεί από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βαλτική.

«Χωρίς ανάσα» τα αντιλαϊκά μέτρα για να φορτώσουν την κρίση στο λαό

  

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - 9η ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ

Μέσα στον Μάρτη, με στόχο να ψηφιστεί τον Απρίλη, φέρνει η κυβέρνηση το αντεργατικό τερατούργημα

«Η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα θα συνεχιστεί παράλληλα με τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με βάση τη θετική μέχρι σήμερα εμπειρία από την αλληλεπίδραση μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έμφαση στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο από την πλευρά της «μεταμνημονιακής» εποπτείας που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, όσο και από το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των αναμενόμενων εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το μαχαίρι δεν θα φτάσει στο κόκαλο όσο υπάρχει το πλαίσιο που γεννάει τέτοιες συμπεριφορές


Σήμερα απολογείται στην ανακρίτρια ο Δ. Λιγνάδης

Ο συνήγορος του σκηνοθέτη - ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, Αλ. Κούγιας, προσέβαλε χτες τη διαδικασία και βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα, δήλωσε πως δεν έπρεπε με βάση τις κατηγορίες που αποδίδονται στον πελάτη του να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. «Εμφανιστήκαμε με τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη στην κα ανακριτή και υποβάλαμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας περιόρισε το υλικό στην κατάθεση όσων έκαναν μηνύσεις (...)», είπε.

Σε επικίνδυνη κατάσταση ο κρατούμενος απεργός πείνας


 Σε επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται πλέον ο κρατούμενος απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας, που έχει βγάλει τον ορό και αρνείται και την αντιβίωση. Ο κρατούμενος που διανύει την 48η μέρα απεργίας πείνας (και δίψας από χτές), σύμφωνα με τους γιατρούς που ενημέρωσαν την συνήγορό του Ι. Κούρτοβικ, ανά πάσα στιγμή, ξαφνικά, μπορεί να καταρρεύσει και να πέσει σε κώμα, αφού πλέον είναι θέμα οργανισμού. Ηδη σε εξέλιξη βρίσκονται βλάβες οργάνων του σώματός του.

«Η πανδημία στους χώρους εργασίας - Ένα έγκλημα διαρκείας»


Πρόκειται για την εξέλιξη της πανδημίας που θερίζει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, όπου η διασπορά του ιού είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου και καταργούνται εργατικά δικαιώματα.

Ενώ ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν και είναι στο κόκκινο, με εφαρμογή σκληρών περιορισμών στη μετακίνηση, η κυβέρνηση αφήνει την εργοδοσία ασύδοτη να προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συνθήκες δουλειάς με κριτήριο το κέρδος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 25/02/1890

Γεννιέται ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων (μέλος του ΠΓ της ΚΕ από το 1926 έως το 1957). Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού –δηλαδή της σοβιετικής κυβέρνησης- (1930 - 1941), καθώς και υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ (1939 - 1949 και 1953 - 1956).

Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ