Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

‘’Ο Ορισμός του Πέναλτι’’

Ακούστε την αθλητική εκπομπή ‘’Ο Ορισμός του Πέναλτι’’  με τον Δημήτρη Κατσάκο.

Η χρήση της μάσκας στην Ελλάδα και στον Κόσμο

Πάντως αυτό για το οποίο μιλούν καθημερινά οι  λοιμωξιολόγοι και οι λοιποί γιατροί, δηλαδή τη σωστή χρήση της μάσκας, κάποιες στιγμές ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί,  έδειξαν  να το ξέχασαν.

 Η κυβέρνηση, στην Ελλάδα, δίνει συμβουλές για μάσκες

Πατριώτες και δωσίλογοι

Μια νύχτα στην Ακρόπολη…
Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941, μέσα στη βαθιά Κατοχή, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη μισητή σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη.
Ανάμεσα στις άλλες μαρτυρίες για τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, συγκλονιστική είναι η περιγραφή του ίδιου του Λάκη Σάντα, αυτού του σεμνού αγωνιστή, στο βιβλίο του «Μια νύχτα στην Ακρόπολη…» (εκδόσεις «Βιβλιόραμα»).

«Ανέκδοτο» τα περί «απομονωμένης» Τουρκίας

Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξεκινώντας από το τελευταίο περιστατικό με την "κινητικότητα" και τις ρηματικές διακοινώσεις σχετικά με τις μετρήσεις στον Έβρο για την επέκταση του φράχτη, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και μέχρι τις υπερπτήσεις και την μόνιμη πλέον απειλή για αποστολή ερευνητικού στο Αιγαίο, πώς βλέπετε τις εξελίξεις;

Αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα

….αλλά καλύτερα ας το αφήσουμε να τα καταφέρει μόνο του χωρίς καρδιοχειρουργική μονάδα.

Έχει ένα ενδιαφέρον και η σημειολογία του πράγματος. Η ΜΕΘ Καρδιοχειρουργικής Παίδων στο “Παίδων Αγία Σοφίας”, ενώ ήδη έπνεε τα λοίσθια από την υποστελέχωση, την έλλειψη κλινών και τις συνεπακόλουθες τεράστιες καθυστερήσεις στα χειρουργεία, δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα με την

“I can’t breathe”

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των ΗΠΑ για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ, όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στο λαιμό του.

Κυκλοφορεί το τεύχος 3/2020 της ΚΟΜΕΠ


Με την Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την επόμενη μέρα και τα καθήκοντα του Κόμματος και της ΚΝΕ

Απόσπασμα από το Αρθρο της Σύνταξης

Στην περίοδο που διανύουμε εκδηλώνεται η νέα διεθνής συγχρονισμένη κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι περιορισμοί στην παραγωγή, στις μεταφορές, στο εμπόριο επιτάχυναν την εκδήλωση της κρίσης. Το σύνολο των αστικών κυβερνήσεων ερμηνεύει τις εξελίξεις με το βολικό σχήμα του «αόρατου εχθρού» της πανδημίας.

Τρίκερι

Νησάκι με ιστορία

ΤΡΙΚΕΡΙ: «Στήνουμε τσαντίρια, δίχως αντοχή - και την άλλη μέρα, φτου κι απ' την αρχή»
Το έχουν αποκαλέσει «έναν από τους τελευταίους επίγειους παραδείσους της Μαγνησίας». Μικρό νησάκι - το περπατάς μέσα σε τρεις ώρες - κατάφυτο από ελιές, χωρίς δρόμους - μόνο μονοπάτια - χωρίς τροχοφόρα, είναι ένα ησυχαστήριο, μέσα στον κόλπο του Παγασητικού.

«Αγώνας δρόμου» για να μείνει όρθιο το κεφάλαιο στην πλάτη των εργαζομένων

«Ολοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να επιμεριστούν τη ζημιά» έλεγε τις προάλλες ενώ παρουσίαζε τα κυβερνητικά μέτρα ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός θα φορτωθεί τα σπασμένα και αυτής της κρίσης, «δε θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού», απαντούσε ως «ηχώ» ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας στις αρχές της βδομάδας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα μείνει όρθιο το κεφάλαιο, γονατίζοντας ξανά το λαό.

«Κλειδί» νέων αντεργατικών ανατροπών και έντασης της εκμετάλλευσης

Με τις γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες, καταθέτοντας την Παρασκευή σαν τον κλέφτη μια ακόμα τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο κύρωσης προηγούμενων ΠΝΠ, η κυβέρνηση νομοθετεί το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο δίνει το κλειδί στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης.

Capitalism means “I can’t breathe”

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τους νέους και τις νέες τη Δευτέρα 1η Ιούνη, στις 19:00, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

 
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν
ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της

Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας

Πεθαίνει, 31/5/1977, ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «θεάτρου του βουνού» Βασίλης Ρώτας, γεννήθηκε  στις 5/5/1889,στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Το παιδί απ' το Χιλιομόδι, στη μακριά και πολυτάραχη ζωή του, στάθηκε ένας πλήρης πνευματικός άνθρωπος, καλλιεργώντας όλα τα είδη του λόγου. Ποίηση, διηγηματογραφία, θέατρο, κριτική, δοκίμιο. Ενας ισόβιος πνευματικός στρατευμένος στην υπηρεσία της τέχνης και της παίδευσης του λαού για κοινωνική και πνευματική πρόοδο.

Στέφανος Σαράφης


Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται, 31/5/1957, στη Λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της Αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

Τι γράφει ο ίδιος ο Σ. Σαράφης  στο βιβλίο του “Ο ΕΛΑΣ”.

Το πρωί της 7 του Απρίλη με ζήτησε ο ταγματάρχης Ζούλας. Μου ανακοίνωσε πως ήμουν ελεύθερος να πάω όπου θέλω και ρώτησε αν θα δεχόμουν να τους βοηθήσω αναλαμβάνοντας στον ΕΛΑΣ. Απάντησα πως για να πάρω απόφαση πρέπει να είμαι ελέυθερος, καθώς και οι σύντροφοί μου

Γαλλική αντιπροσωπεία καταφθάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα

Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ καταφθάνει, 31/5/1949, στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό του προς τους μαχητές του ΔΣΕ ο Ελυάρ τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ' την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου.

Το ΣΕΚΕ αποφασίζει προσχώρησης του στην 3η Διεθνή.


Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5/1919-5/6/1919), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησης του στην 3η Διεθνή.
Από την Α' Διεθνή στην Γ' (Κομμουνιστική) Διεθνή