Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Η Γιορτή του Πατέρα

  Η Γιορτή του Πατερούλη.

Ο Δ. Κουτσούμπας συζητά με μαθητές

 

Ένα ...διαφορετικό «Podcast της ΚΝΕ» προβάλλεται από το κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube, καθώς συμμετέχουν στη συζήτηση εκατοντάδες μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου!

Καλεσμένος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος απαντά σε δεκάδες ερωτήσεις των μαθητών, αλλά και σε ερωτήσεις που στάλθηκαν ηλεκτρονικά στο e-mail της ΚΝΕ και στα social media του «Οδηγητή».

Τραγούδι - θρήνος Σύρου πρόσφυγα


 “Αχ θάλασσα δώσε μας αγάπη. Κοίτα τι μας συμβαίνει.

Μην στέλνεις τα κύματα εναντίον μας.

Είμαστε Σύριοι, στ΄ορκίζομαι.

 Η ιστορία μας είναι λυπητερή.

Όλα καλώς καμωμένα...


«Αυτή η πολιτική απέδωσε», δήλωσε προκλητικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απάνθρωπη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο μεταναστευτικό, υλοποιώντας κατά γράμμα -όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- τις ευρωενωσιακές αποφάσεις που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Εθνικιστικός χώρος: Αναμόρφωση και διεργασίες στην υπηρεσία του συστήματος

 

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ (2/2023). Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από το άρθρο «Εθνικιστικός χώρος: Αναμόρφωση και διεργασίες στην υπηρεσία του συστήματος».

***

Διακηρύξεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία: Ενας επιπλέον λόγος για ισχυρό ΚΚΕ


Τ
ο τελευταίο διάστημα, που συμπίπτει με τους τρεις τραγικούς θανάτους των γυναικών, διότι δεν υπήρχε μονάδα του ΕΚΑΒ να τις μεταφέρει σε νοσοκομείο, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ - ούτε συνεννοημένοι να ήταν - προβάλλουν την κατά προτεραιότητα «αναμόρφωση» του ΕΣΥ. Βεβαίως, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν, ως κόμματα που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν, για τις ευθύνες τους στη διαχρονική διαμόρφωση αυτού του άθλιου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου πολιτικού νομίσματος που διαμορφώνει τον εύρωστο και με υψηλή κερδοφορία ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην Υγεία. Αυτό άλλωστε είναι το σημείο της ενότητας και του κοινού προγράμματός τους.

Μαξίμ Γκόρκι


Στις 28 Μαρτίου 1868 γεννιέται στο μακρινό Νίζνι Νόβγκοροντ της τότε Ρώσικης Αυτοκρατορίας ο Μαξίμ Γκόρκι (Πικρός) Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέσκοφ. Ενας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, που θεωρείται ο ιδρυτής και αυθεντικότερος εκφραστής της λογοτεχνικής σχολής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Διαχρονικά έργα του Γκόρκι

Ταμείο Ανάκαμψης στην Υγεία: Κόστος - όφελος για το κεφάλαιο, κόστος ζωών για τον λαό

Η επιβεβαίωση από τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) «βεβαίως κι αποτελεί μνημόνιο» από μόνη της φανερώνει τη μεγάλη σημασία και την ακρίβεια όσων από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το ΚΚΕ για αυτό. Την ώρα που όλα τα άλλα κόμματα το παρουσίαζαν ως «χρήμα με ουρά» για φιλολαϊκή πολιτική, και μάλιστα ως δωρεά της ΕΕ, το ΚΚΕ αποδείκνυε ότι αποτελεί ένα υπερμνημόνιο, έναν αντιλαϊκό μηχανισμό που ο λαός θα αποπληρώνει τουλάχιστον έως το 2058, προκειμένου τα μονοπώλια να απολαμβάνουν επιδοτήσεις και πάμφθηνο δανεισμό για τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Φανέρωνε τα 350 προαπαιτούμενα έως το 2025 που επιβάλλουν αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και μηχανισμούς ως προϋπόθεση για τις εκταμιεύσεις που θα υλοποιούνταν από οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ


Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη με τα «πλεούμενα» πτώματα ανοιχτά της Πύλου και τα γυναικόπαιδα που βούλιαξαν αβοήθητα κλειδωμένα στα αμπάρια των δουλεμπόρων.

Δεν υπάρχει παρηγοριά για όσους επέζησαν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας για να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα σαπιοκάραβο και να τα χάσουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Το έγκλημα αυτό είναι μικρότερο από το κουκούλωμά του


Νιώσαμε οδυνηρό κλονισμό όταν ακούσαμε τη φράση ενός έφηβου που σώθηκε από το ναυάγιο όταν τον ρώτησε η ψυχολόγος τι θυμάται από τα παιδικά του χρόνια. «Δεν γνωρίζω αυτή την ηλικία - απάντησε - δεν ξέρω τι σημαίνει». Κανένας άνθρωπος, που αισθάνεται και σκέφτεται δεν μπορεί να ακούσει αυτή τη  φράση χωρίς κάτι να αλλάξει μέσα του.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση και να βάλει εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα


Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση και να βάλει εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής 18 Ιούνη σε εκπομπή του Antena.

Όπως σημείωσε θα έχουμε μια νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση, προφανώς της ΝΔ, που θα συνεχίσει σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και εδώ χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση που μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει γιατί μόνο αυτό έχει καθαρή γραμμή ότι ο λαός πρέπει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ενεργός στους καθημερινούς αγώνες.

Αλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με γνωστούς ενόχους


Αλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με ένοχο την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων και θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, αυτήν τη φορά 49 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 78, ενώ για εκατοντάδες γυναικόπαιδα που ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια - οι μαρτυρίες των επιζώντων κάνουν λόγο για 750 επιβαίνοντες - το σαπιοκάραβο αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα» έγινε υγρός τάφος, σε ένα ακόμα από τα δεκάδες «ταξίδια θανάτου» των ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και τη φτώχεια στην οποία καταδικάζουν τους λαούς οι ιμπεριαλιστές.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/06/1812

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος κράτησε 32 μήνες (έως τον Φεβρουάριο του 1815) και έληξε χωρίς αλλαγές στα σύνορα των ΗΠΑ. Βασικοί χαμένοι του πολέμου υπήρξαν οι αμερικανικές φυλές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν με το πλευρό των Βρετανών.