Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Διαδικτυακή συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου από τον «Φάρο»

Το Σάββατο 23 Μάη, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί η νέα διαδικτυακή συναυλία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Νατάσσα Μποφίλιου μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη στο πιάνο και τον Άρη Ζέρβο στο τσέλο θα τραγουδήσει ζωντανά από τον «Φάρο» του ΚΠΙΣΝ.

Έρευνα και επιστήμη για ποιον;

Είμαστε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής, της ψηφιοποίησης και ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής για εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο, το ρολόι αντί να πηγαίνει προς τα μπρος, γυρνάει πίσω...
  • Ποιο είναι το εμπόδιο;
  • Τι βγαίνει από την πείρα της τρέχουσας περιόδου;
  • Γιατί ενώ είχε αρχίσει η έρευνα για τους κορονοϊούς, δεν προχώρησε;
  • Γιατί τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και περισσότερες πανδημίες;

Να γίνουμε η γενιά της ανατροπής!

Ο 2ος γύρος δεκάλεπτων διαδικτυακών θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 19 Μάη με φιλοξενούμενο τον Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θέμα της συζήτησης  το τι εμποδίζει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας την εποχή της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης» και της ψηφιακής οικονομίας, την ανάγκη οι νέοι να οργανώσουν την αντεπίθεση τους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και το γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μόνη διέξοδο στον 21ο αιώνα.

Για να ξεριζωθεί η αιτία...

Την Παρασκευή 15/5/2020 ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, μετά από το βιασμό και τη βάναυση κακοποίησή της. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ομόφωνα καταδίκασε τους δύο κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 15 ετών για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει το κουκούλωμα, τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό

Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεκινήσω με την απόδοση τιμής στον ποντιακό ελληνισμό με αφορμή την 101η επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη "Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων". Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος

Επιτρέψτε μου σήμερα να ξεκινήσω με την απόδοση τιμής στον ποντιακό ελληνισμό με αφορμή την 101η επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη "Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων".

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιός και ο υιός...

Ερχεται πείνα. Ερχεται κι εμβόλιο. Ερχεται ανεργία. Ερχεται και πόλεμος. Ξεφτιλίστηκαν οι τιμές των καυσίμων. Ξεφτιλίστηκε κι η ανθρώπινη ζωή. Μόνον στα Ελληνικά όμως βρίσκεις αυτήν τη φριχτή συνήχηση: Ο ιός κι ο υιός. Σε μια παγκοσμιοποιημένη νοσηρότητα και μια κυρίαρχη βαρβαρότητα βρίσκω καταφύγιο στην υπέροχη φράση του ποιητή, πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου.

Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως χώρου Πρασίνου και Άθλησης

 Την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων στις συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απαράδεκτη επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη, αναδεικνύουν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και καλούν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν.

Καμία θυσία!

Μ' ένα στόμα - μια φωνή η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «εθνική υπόθεση» την «επανεκκίνηση του τουρισμού», εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να βάλουν αδιαμαρτύρητα πλάτη για να σωθεί ό,τι σώζεται από τους τζίρους και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αερομεταφορικών εταιρειών.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΔΟΕ

Το ΚΚΕ ακούει με προσοχή και συμμερίζεται τον προβληματισμό των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ενδεχόμενο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, αλλά και το γεγονός ότι δύσκολα τα μικρά παιδιά θα ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής.

Η διάταξη για αύξηση του αριθμού μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, αντί να προβλέπεται μείωση, συνεπάγεται νέα περιστολή διορισμών, μικρά παιδιά να συνωστίζονται σε τάξεις.

Δικάζονται από έκτακτα Στρατοδικεία στελέχη του ΚΚΕ


Η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα Στρατοδικεία, με κατηγορούμενους στελέχη του ΚΚΕ.

Στο εδώλιο του Στρατοδικείου, 19/5/1960, κάθονται στελέχη και μέλη του Κόμματος, με την κατηγορία ότι «δραπετεύσαντες εις το σιδηρούν παραπέτασμα επεδίδοντο εις την συγκέντρωσην πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και την δι' ασυρμάτων μετάδοσίν τους εις την ηγεσίαν του ΚΚΕ και την βουλγαρικήν υπηρεσίαν πληροφοριών».

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 Στις 19/5/1919, ξεκινάει και τυπικά η τελευταία και πιο άγρια φάση του σχεδίου εξόντωσης, των Ελλήνων του Πόντου

Λίγες μέρες αργότερα, δίνει αμετάκλητη εντολή για διενέργεια μαζικών επιχειρήσεων κατά του πληθυσμού. Μετά και τη Γενοκτονία τωνΑρμενίων το 1916, οι σφαγές, οι πυρπολήσεις χωριών και η εκτοπίσεις πληθυσμών γίνονται πλέον χωρίς έλεος.

Χο Τσι Μινχ


Γεννιέται, 19/5/1890, ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του Βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει, μεταξύ άλλων και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.