Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Το μορφωτικό έργο στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης, ζωτικής σημασίας μέτρο για την ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) ήταν η αποκατάσταση της λειτουργίας των σχολείων στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και μια πρώτη προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής ορισμένων εκσυγχρονισμών και καινοτόμων στοιχείων εμπνευσμένων από την εκπαιδευτική και παιδαγωγική πείρα της ΕΣΣΔ.
Με την ψήφιση του Σχεδίου για μια Λαϊκή Παιδεία, στο πλαίσιο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ (14-27 Μάη 1944), καθιερώνονται:

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Ο "Στρατηγικός Διάλογος" ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ αποτελεί ένα μνημείο που αποτυπώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται ως ο καλύτερος συνέταιρος των ΗΠΑ στην περιοχή:

Η ανακύκλωση των θεώνΜέρες που έρχονται πρέπει να σας πω Καλά Χριστούγεννα, Βουδούγεννα, Μιθρούγεννα, Κρισνούγεννα, Ερμούγεννα, Αδωνούγεννα, Τελικά… Καλά Ηλιούγεννα… Δηλαδή Καλά Θεούγεννα…

… σ’ όποια θρησκεία κι αν πιστεύετε. Έτσι κι αλλιώς την ίδια μέρα είναι για όλες σχεδόν τις θρησκείες.
 Υπάρχει ένα εξαιρετικό σοβιετικό βιβλίο του 1923 σχετικό με την προέλευση των διάφορων θρησκειών.
Λέγεται: “ΠΩΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ, ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, ΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΕΣ” του Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Ένα videoclip που αφιερώνεται στα 100 χρόνια ζωής του ΚΚΕ

    Ένα νέο τραγούδι για τη διαδρομή ενός αιώνα, την επανάσταση που εμφανίζεται σα γυναίκα και δε συμβιβάζεται, τους ποιητές που την τραγούδησαν, τους ήρωες που της αφιέρωσαν τη ζωή τους και τις στιγμές που της σημάδεψαν.
    Και ένα videoclip που αφιερώνεται στα 100 χρόνια ζωής του ΚΚΕ

RAZONES P.L.- Mη μείνει απωθημένο
Στίχοι

Κινητοποιήσεις για αστικές συγκοινωνίες

    Κινητοποιήσεις με αίτημα αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες προγραμματίζουν, αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Αγία Βαρβάρα στην Ανω Τούμπα και στο δημαρχείο Εύοσμου, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κ. Μακεδονίας και οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ γεννήθηκε 1883 και  πέθανε στις 16 Δεκέμβρη 1974                               Η ζωή και το έργο του
1883 Γέννησή του στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας. Ηταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας. Ο πατέρας του (Γιαννάκος) καταγόταν από τη Βάρνα και ήταν τσαγκάρης. Η μάνα του (Αλίσαβα - Ελισάβετ) καταγόταν από την Αχελώ (Αγχίαλο).

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Λύση δεν είναι να καταργηθεί το άσυλο

Η απάντηση της φοιτήτριας που δέχθηκε επίθεση μέσα στο ΑΠΘ από τοξικομανή

    Είμαι η φοιτήτρια η οποία πρόσφατα δέχτηκε επίθεση σε χώρο που ΑΠΘ από έναν τοξικομανή. Είναι αλήθεια πως η κατάσταση στο Πανεπιστήμιό μας εδώ και καιρό είναι οξυμένη, όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και της εγκληματικότητας.

Προσπάθεια αποκλεισμού συνδικαλιστικού στελέχους της ΔΑΣ απο το ΔΣ του ΟΑΕΔ

                      Ανοιχτή επιστολή προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ με πρωτοφανή απόφαση χωρίς να έχει συγκληθεί κανένα συνδικαλιστικό όργανο, επιδιώκει να πετάξει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΣ που συμμετέχει ως ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η τοποθέτηση των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ πως θα «ξηλώσουν κάθε φωνή» που αντιπαρατίθεται και διαφωνεί με τη γραμμή και τις αποφάσεις τους, ξεκινά από τον ΟΑΕΔ, καθώς επιχειρούν να πετάξουν εκτός του ΔΣ τη δεύτερη συνδικαλιστική δύναμη που εκφράζει σήμερα δεκάδες σωματεία και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Βασίλης Βερβέρης


“Η Γερμανία δε θα νικήσει!

Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο ΕΛΑΣ,

ζήτω ο Κόκκινος Στρατός…

    Σαν σήμερα, το 1943, εκτελέστηκε ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με άλλα 9 συντρόφους του, συγκρατούμενούς του στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου -από όπου είναι παρμένη η κεντρική φωτογραφία.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας

    Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συνδικάτων, των εργατών και των νέων της Γαλλίας και στη μεγάλη απεργία τους στις 14 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Μπαράζ αποκλεισμών από τις ρυθμίσεις για τους δικαιούχους του ΟΕΚ


Κυβέρνηση και ΟΑΕΔ τις αποκλείουν χωρίς λόγο από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις

Οι χτεσινές σοβαρότατες αποκαλύψεις δεν απαντήθηκαν από την κυβέρνηση. Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα και άλλη περίπτωση οικιστή ο οποίος αποκλείστηκε από τις ρυθμίσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!
Στοιχεία μέσα από τα οποία αποδεικνύεται πως χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πάρει σπίτι από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα ανεξήγητα και απίθανα τερτίπια από κυβέρνηση και ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «φεσωμένα» έως και 30 χρόνια με πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ δεν χρωστάνε μία, αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης».

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Σχόλιο για τις εξελίξεις στην Αλβανία

Η προκλητική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί, αλλά αποδεικνύει και πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα ότι δήθεν η ένταξη χωρών σε συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας κι εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
  
Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ένα πολύ βολικό, ύποπτο χτύπημα


Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο

πληροφορίες που έρχονταν από το Στρασβούργο είναι συγκεχυμένες. Ο δράστης είναι γνωστός στις αρχές, εντοπίστηκε, αλλά παρέμενε ελεύθερος. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 3 νεκρούς και 12 τραυματίες, αλλά δε γνωρίζουμε αν είναι ο τελικός.

Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ


Να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου
και οι υπόλοιπες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, στην τοποθέτησή του παρουσίασε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και απέρριψε η κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του αγώνα των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Ένας ανάπηρος μιλάει σ’ έναν…

“ευαίσθητο”: Είμαι ανάπηρος ή είμαι άνθρωπος; 
Είμαι ανάπηρος ή είμαι ΑΜΕΑ;
    Από τότε που άρχισε η ξέφρενη επίθεση του απελευθερωμένου καπιταλισμού απέναντι στο κοινωνικό κράτος, έκαναν… ρετσινιά κάθε κοινωνική παροχή που έχει κόστος. Τη σύνταξη. Το δημόσιο σχολείο. Το δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμα και την αναπηρία. Αλλά ταυτόχρονα γέμισαν οι σελίδες κι οι οθόνες των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι αίθουσες των σεμιναρίων κι οι εντολές των σχολικών προϊσταμένων με… «καλοσύνη», ΜΚΟ, εθελοντές, ψυχολογία και ψυχολόγους, «ευαισθησία» και πολλή… κολακεία απέναντι στον ανάπηρο…

«Είπα - ξείπα» οι διευκολύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών του ΟΕΚ

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα πως χιλιάδες οικογένειες αντί να παίρνουν πίσω χρήματα που έχουν καταβάλει για τα σπίτια τους, όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβαρύνονται για πολλά χρόνια ακόμα με πολλές χιλιάδες ευρώ
Μια επιχείρηση που κυριολεκτικά αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης χιλιάδων οικιστών δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που έχουν πάρει σπίτι μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων, αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη!   
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα "μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα.

Yποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αντεργατικά μέτρα και καταστολή διαψεύδουν τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ

Την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί διαρκούς ειρήνης και ευημερίας τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και που η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με βάναυση καταστολή, όπως στη Γαλλία, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» του Δεκέμβρη.

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Της γης οι κολασμένοι

    Ζοφερή είναι η εικόνα που αναδεικνύεται από συγκριτική μελέτη των συνθηκών ζωής κι εργασίας των μεταναστών αγροτών γης σε τρεις μεσογειακές χώρες, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.   Ξεκινώντας από τη νότια Ιταλία, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αλλοδαποί αγρεργάτες, οι ερευνητές μελέτησαν Ισπανία και Ελλάδα, που παρουσιάζουν το κοινό χαρακτηριστικό της αυξημένης εποχικής ζήτησης εργασίας λόγω μεσογειακών προϊόντων, καθώς και της μακροχρόνιας μεταναστευτικής παράδοσης.

Η φιλάνθρωπος κυρία Καπιταληστού

    Η φιλάνθρωπος κυρία μαγειρεύει γιά να σώσει τα παιδιά της Κοκκινιάς, τα άπορα, με ένα γεύμα το χρόνο.
Της Κοκκινιάς του φτωχού, της Κοκκινιάς των ματωμένων αγώνων, της δικής μας Κοκκινιάς με την περήφανη ανεξίτηλη Ιστορία.
    Της Κοκκινιάς που μοιράστηκαν οι κατατρεγμένοι τη μπουκιά και μιά γωνιά να κρυφτούν στα λίγα τετραγωνικά της μετεμφυλιακής αλληλεγγύης.

Πολιτικές δολοφονίες στην Θεσσαλονίκη


Δολοφονία του Χαρίτου Σταμπουλίδη

Δολοφονία, 1/8/1932, του προέδρου του συνδικάτου Οικοδόμων, Χαρίτου Σταμπουλίδη, από μέλη της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ, με την ανοχή της αστυνομίας, στα γραφεία του συνδικάτου.

Μέτα την δολοφονία του Σταμπουλίδη ακολούθησε επιδρομή στα γραφεία των Καπνεργατών, Αντιγονιδών με Εγνατία.“Κοιτάζουμε το δέντρο, χάνοντας το δάσος”…

Κίτρινα Γιλέκα
Χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να σκιαγραφήσουμε τα γεγονότα της χθεσινής 4ης μέρας κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων στις 8 Δεκέμβρη. Το σίγουρο είναι πως με το μέγεθος της αστυνομικής καταστολής και του κρατικού μηχανισμού από την μιαμ και από την άλλη τον υπονομευτικό ρόλο διαφόρων ομάδων ατόμων που κατέβηκαν με κουκούλες και μάσκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που έδωσε προσχήματα στην καταστολή, χάθηκε το πιο σημαντικό μήνυμα, που ήταν η ανάγκη να ακουστούν τα αιτήματα του γαλλικού λαού απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Μακρόν.

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

«πάνω στο φτερό του καρχαρία»

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία και εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προϋπαντούν το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο», για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Tο… οικονομικό θαύμα της Χούντας

Πολλοί έχουν γράψει γι’ αυτό το θέμα. Κάθε φορά όμως που επανέρχεται, χρειάζεται να υπενθυμίζουμε, όσο γίνεται πιο μαζεμένα τα δεδομένα. Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία αυτού του «θαύματος» και κατά πόσο αυτά ήταν «θαυμάσια» για το λαό. Ας δούμε κάποια από τα μεγάλα ψέματα που λένε ακόμα για τη χούντα. Φυσικά εδώ δε θα μιλήσουμε συνολικά για τη χούντα και τα «κατορθώματά» της, αλλά μόνο για τα οικονομικά της.

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

    Μια συγκλονιστική γιορτή αντάξια της ηρωικής 100χρονης ιστορίας του ΚΚΕ, στήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο κατάμεστο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων της δουλειάς.
Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
    Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα μέσα από το οποίο “παρέλασαν”   σημαντικές στιγμές της ηρωικής ιστορίας του Κόμματος, από την ίδρυσή του, τις πρώτες διώξεις, το Μάη του '36, την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ,

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018

Λαϊκή Παιδεία στα βουνά της ανταρτομάνας Ευρυτανίας

Ντοκουμέντο!

Το θρυλικό Αναγνωστικό της Αντίστασης, η Παιδαγωγική Ακαδημία του ΕΑΜ στο Καρπενήσι και η περιπετειώδης πορεία των καθηγητών και σπουδαστών προς το Τροβάτο Αγράφων όταν οι Γερμανοί ναζί εισέβαλαν στην Ευρυτανία! 

Για ποιον ... φωσφορίζουν τα «κίτρινα γιλέκα»;

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Παρίσι
    Μετά από μαζικές, αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε πόλεις της Γαλλίας, αλλά και την προσωρινή αναδίπλωση της κυβέρνησης Μακρόν, πήρε νέες διαστάσεις και στη χώρα μας η συζήτηση για τη «δυναμική» των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».

Η ταξική πάλη στην Ελλάδα στα χρόνια 1945 - 1946

Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 14 Νοέμβρη 1945
 αναφέρεται στα εγκλήματα του αστικού κράτους
και των παρακρατικών συμμοριών
    Με την αναφορά στο πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στη χώρα μετά το Δεκέμβρη του 1944 και μέχρι τη συγκρότηση του ΔΣΕ, ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει τη σειρά άρθρων που είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβρη, με το Αφιέρωμα στην Απελευθέρωση της Αθήνας. Ολη αυτή η αρθρογραφία αναφέρεται σε μια σημαντική περίοδο της Ιστορίας του ΚΚΕ, την περίοδο 1944-1946, όπου επικρατούσαν συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στη χώρα.
* * *

Εκαναν 30 περικοπές στις συντάξεις και ζητάνε «ευχαριστώ» που αναβάλλουν την 31η

Με την κυβερνητική κοροϊδία, για τα «καλύτερα» που τάχα «έρχονται», να χτυπάει «κόκκινο», συνεχίστηκε την Παρασκευή και η δεύτερη μέρα της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του