Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Δεν είναι Απόκριες, είναι ο «εορτασμός» του ξεσηκωμού του 1821 στην Μάνη


Δείγμα αποσύνθεσης και αυτογελοιοποίησης της Αστικής Τάξης.

Δεν είναι Απόκριες, είναι ο «εορτασμός» του ξεσηκωμού του 1821 στην Μάνη.

Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας


150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ

 «Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους». Καρλ Μαρξ, «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία».

“‘Ηταν καλά στη Σοβιετική Ένωση” “Σταλινικό” ποσοστό 95% υπέρ της ΕΣΣΔ σε γκάλοπ εκπομπής της ρωσικής τηλεόρασης


 

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ωστόσο, ο ρωσικός λαός όχι μόνο δεν πανηγυρίζει, αλλά αντίθετα νοσταλγεί την εποχή του σοσιαλισμού και το εκφράζει με κάθε τρόπο. Μπορεί να μην αποτελεί επιστημονική δημοσκόπηση, καθώς αφορά sms που έστειλαν τηλεθεατές ενημερωτικής εκπομπής της ρωσικής τηλεόρασης, οπότε το δείγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό, ωστόσο η τάση είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Το 95% όσων συμμετείχαν στο ερώτημα αν “ήταν καλά στην ΕΣΣΔ” απάντησαν ναι, ενώ μόλις το 5% έστειλε την απάντηση όχι.

Όχι στην καταστολή


Με ταχύτατους ρυθμούς επιστρέψαμε στο 1990-93, όταν ο τότε πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα ΜΑΤ είχε πει το περίφημο «εσείς είστε το κράτος». Ήταν η περίοδος του ξυλοφορτώματος των πάντων, στη λογική του δόγματος «Νόμος και Τάξη».

Τριάντα χρόνια σα να μην πέρασε μια μέρα.

Ξαναχτυπά ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ


Μείζον πολιτικό θέμα προκαλουν οι προσβλητικές και γεμάτες χυδαία υπονοούμενα,,νεες δηλώσεις,του Αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ και προέδρου των Αστυνομικών Λάρισας,Θ.Νταβούρα
Είμαι ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα να παρέμβουν,τώρα,όλα τα κόμματα!

Οπτικοακουστική παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ για την 25 Μάρτη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ξεκινά στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube την προβολή οπτικοακουστικής παραγωγής σε 6 επεισόδια.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ώρα 20.00, με το 1ο επεισόδιο: «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας».

Πότε είστε “άριστοι”; Οταν κλείνετε με 187 διασωληνωμένους ή όταν ανοίγετε με 630 διασωληνωμένους;

Στις 5 Νοέμβρη ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το 2ο λοκντάουν. Εκείνη την ημέρα τα στοιχεία έλεγαν: Κρούσματα 2.917, διασωληνωμένοι 187, νεκροί 29.

Στις 9 Φλεβάρη ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το 3ο λοκνταουν. Εκείνη την ημέρα τα στοιχεία έλεγαν: Κρούσματα 1.526, διασωληνωμένοι 277, νεκροί 20.

Χτες (17 Μάρτη) ο Μητσοτάκης προανήγγειλε στο CNN “άνοιγμα με έξυπνο τρόπο”. Χτες τα στοιχεία έλεγαν: Κρούσματα 3.465, διασωληνωμένοι 630, νεκροί 56…

Η κομματική ιστοριογραφία για τον χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821 και η στρατηγική του ΚΚΕ


Η ενασχόληση του ΚΚΕ με την Επανάσταση του 1821 καταγράφεται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του έως τις μέρες μας. Αιτία, που ώθησε στην πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας, δεν ήταν μόνο και κυρίως η σημασία του '21 και οι ανάγκες της ιδεολογικής διαπάλης με την αστική ιστοριογραφία. Αποφασιστικά επέδρασε και το γεγονός ότι η ανάλυση για τον χαρακτήρα της Επανάστασης του '21, τις κινητήριες δυνάμεις της, τους στόχους και το αποτέλεσμά της, συνδεόταν με την αποτίμηση της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα.

Σήμα νέων κινδύνων


Γεμάτο από επικίνδυνα σχέδια είναι το «ταμείο» του ΝΑΤΟ για τη χρονιά που πέρασε, όπως έδειξε και ο απολογισμός που έκανε προχτές ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Η αύξηση - και μάλιστα εν μέσω πανδημίας - των στρατιωτικών δαπανών για 6η συνεχόμενη χρονιά, ξεπερνώντας πλέον το 1 τρισ. δολάρια ετησίως, οι πάνω από 80 ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υδρογείου, οι επισημάνσεις στους «συμμάχους» ότι «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απορροφήσουν "σοκ και δέος" τόσο στον στρατιωτικό, όσο και στον πολιτικό τους τομέα, οι οποίοι αλληλοεξαρτώνται όλο και περισσότερο», δείχνουν ότι τα ευρωατλαντικά σχέδια οδηγούν ολοταχώς σε νέους τεράστιους κινδύνους τους λαούς.

Εξαιρεί από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων την εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών!


Ενας ακόμα κρίκος στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού για χάρη της εργοδοσίας

Μια «βολική εξαίρεση» - παραγγελιά της εργοδοσίας αποτελεί η προκλητική και επιλεκτική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη γενική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων την εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών εργαζομένων στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές». Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιοχές (ανάμεσά τους και η Αττική) ουσιαστικά έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία στα δικαστήρια πλην τριών μόλις εξαιρέσεων! Και μία από αυτές τις εξαιρέσεις η κυβέρνηση φρόντισε να είναι η... «απεργοσπαστική».

Κανείς μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε


«Ο τρόμος είναι εργαλείο κοινωνικής υγιεινής», έλεγε ο Λένιν και σήμερα ο «εχθρός – λαός» το θυμάται ξανά και ξανά, με τον πιο βάρβαρο τρόπο, στη Ν. Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στους Αμπελόκηπους, στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στη Νίκαια, στη Θεσσαλονίκη… Στο κατάπτυστο, διχαστικό «διάγγελμά» του ο πρωθυπουργός της κατεστραμμένης χώρας έκρινε πως δεν χρειαζόταν να καταγγείλει τη βία της αστυνομίας, αλλά μόνο την αντίδραση σε αυτήν τη βία. Μια κίνηση που θύμισε τη σιωπή του Τραμπ στο θέμα Φλόιντ και τους καταγγελτικούς φανφαρονισμούς του για το κίνημα που ξέσπασε μετά.

Ομοψυχία


Τι είπε χτες ο Αλέξης Τσίπρας προς την κυβέρνηση της ΝΔ; Ενα «πολιτικό μορατόριουμ», θέλει, «μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Να καθίσουμε όλοι μαζί για να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που μας φέρατε. Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων». Τι έλεγε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή; «Ομοψυχία» και «κοινωνική συνοχή»...

«Φονιά» θεωρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν


Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας σήμερα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ένας φονιάς» και προειδοποίησε πως «θα υποστεί τις συνέπειες», σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «είναι ένας φονιάς», ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά: «Ναι, το πιστεύω».

Να ληφθούν μέτρα προστασίας εργαζομένων και καταναλωτών στα super market «Σκλαβενίτης» στην Ευκαρπία


Ερώτηση 

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση των super market «Σκλαβενίτης» και των καταναλωτών της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι χώροι εργασίας, μαζί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν μετατραπεί σε κέντρα υπερμετάδοσης της πανδημίας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/03/1821

Oι Πετμεζαίοι χτυπούν στα Καλάβρυτα

Ξεκινά η Επανάσταση του 1821

18/03/1844

Στον απόηχο της Επανάστασης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 (κύριο αίτημα της οποίας ήταν η κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και η ψήφιση Συντάγματος) ο Όθωνας ορκίζεται ενώπιον της Γ’ Εθνοσυνέλευσης ως Συνταγματικός Βασιλεύς.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει εκλογικό νόμο, με τον οποίο καθιερωνόταν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους άνδρες που διέθεταν κινητή ή ακίνητη περιουσία.