Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

«Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ»


«Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ»,
είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης στη μεγάλη συναυλία που είχε διοργανώσει το Κόμμα τον Ιούνη του 2015, με αφορμή τα 90 χρόνια του.

Συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές


 Τα κηρύγματα «αναμονής» μέχρι τις κάλπες δίνουν και παίρνουν.

Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βομβαρδίζουν καθημερινά τον λαό με κάλπικα διλήμματα, γιατί θέλουν τον λαό «συμμέτοχο» στις επιδιώξεις της αστικής τάξης.

Οι βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη Μικρασιατική Καταστροφή


 Τέτοιες μέρες, έναν αιώνα πριν, ο τουρκικός στρατός κατάφερνε να διασπάσει τις γραμμές του ελληνικού, προελαύνοντας ταχύτατα προς τη Σμύρνη. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μικρά Ασία έφτανε σύντομα στο τέλος του, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και πολύ περισσότερους ξεριζωμένους. Πώς φτάσαμε όμως εκεί; Ποιοι ήταν οι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτήν την ανείπωτη ανθρώπινη καταστροφή;

Δεν διορθώνεται μόνο καταργείται το σάπιο πλαίσιο των παρακολουθήσεων


 Η Βουλή αποφασίζει σήμερα τη συγκρότηση Εξεταστικής Εεπιτροπής για τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές, ενώ ήδη έχει προηγηθεί η συζήτηση της Παρασκευής για αυτό το θέμα. Συζήτηση, η οποία -με ευθύνη πρώτα απ’ όλα του πρωθυπουργού- δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να φωτιστεί η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»


 Η δεκαετία 1940 - '49 είναι πολύ πλούσια, ανεξάντλητη πηγή σε ιστορικά συμπεράσματα με μεγάλη αξία, για όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας και γενικότερα. Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, βεβαίως, δεν μπορεί να χωρέσει στα περιορισμένα χρονικά όρια μιας ταινίας - ντοκιμαντέρ.

Με εκτόξευση τιμών και νέο χαράτσι εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια του λαού


Η νέα εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τους προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβρη, αλλά και το νέο χαράτσι από την κυβέρνηση το οποίο επιβάλλεται άμεσα, αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς τον οικονομικό στραγγαλισμό και την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώθηκαν το Σάββατο 20 Αυγούστου και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2022, οι χρεώσεις του Σεπτέμβρη εμφανίζουν μέσο όρο αύξησης που ξεπερνά το 1.000%.

Βαλκάνια παίξε - κλάψε


Η γειτονιά είναι σημαντικό πράγμα. Ακόμα και η εξαθλιωμένη ή η πολυτελής κι απρόσιτη. Είναι σαν την αναγκαστική επιλογή συγκάτοικου στα καλά και στα κακά της ποιότητας ζωής. Από τον θόρυβο και το παρκάρισμα ως την πλημμύρα, τη φωτιά, τους υπονόμους και τη συμπεριφορά του διπλανού, του από πάνω και του από κάτω. Η γειτονιά είναι ο χώρος που μπορεί το σπίτι σου να το μικρύνει και να το κάνει κόλαση ή να το μεγαλώσει και να το κάνει νησίδα ηρεμίας ή και καταφύγιο.

Η νίκη των εργαζομένων της «Μαλαματίνας» είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης


Την ώρα που συμπληρώνεται ένας μήνας απεργιακών κινητοποιήσεων, το σύνθημα «Νίκη στον αγώνα των απεργών της "Μαλαματίνας"» δυναμώνει σε εκατοντάδες σωματεία και μαζικούς φορείς, μέσα στα εργοστάσια ολόκληρης της Ελλάδας, ανάμεσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και με πανό πρόσφατα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Παρά τους μηχανισμούς που κινητοποίησε η εργοδοσία, η εκστρατεία συκοφάντησης και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων έχει πέσει στο κενό.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 29/08/1632

Γεννιέται ο Βρετανός (Άγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του Κλασσικού Φιλελευθερισμού.

29/08/1824

Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος υπό τον Α. Μιαούλη πετυχαίνει σημαντική νίκη επί του οθωμανικού στη ναυμαχία του Γέροντα.