Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

Στη μάχη για Συνέδριο

Στη μάχη για Συνέδριο χωρίς παρεμβάσεις από την εργοδοσία και μπράβους της πλειοψηφίας
                     συνεχή ενημέρωση
Τη μάχη για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Εμείς στο ξέφωτο!

Ας υποθέσουμε ότι ένας κομμουνιστής δήμαρχος, σαν τον Πελετίδη ή τον Σταμέλο, βγαίνει και δηλώνει ότι προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να συνδράμει τις λαϊκές οικογένειες στο δήμο του, τα τελευταία χρόνια κρατάει διπλά βιβλία στο δήμο του. Ενα μπλε για να δείχνει στις αρχές κι ένα κόκκινο για να ανακουφίζονται και οι μη κομμουνιστές.

Κόκκινος Στρατός

23 Φλεβάρη 1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού. 
Είχε προηγηθεί Διάταγμά της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών – Αγροτών σε εθελοντική βάση.
Οι πρώτες μονάδες του νέου επαναστατικού στρατού διακρίθηκαν αμέσως στη μάχη κατά των Γερμανών στις τοποθεσίες Νάρβα και Πσκοβ.

Η ίδρυση της ΕΠΟΝ

Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.
Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωές της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Στα σπλάχνα της ανδρώθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στα Γιάννενα

 Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα Γιάννενα, ανήμερα μιας μεγάλης γιορτής για την πόλη, μέρα που ο λαός των Ιωαννίνων γιορτάζει την απελευθέρωση του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι αλήθεια πως ο λαός μας έχει γράψει ηρωικές σελίδες στην ιστορία του.

22 Φλεβάρη 1943 ξεκινά η απεργία των μαθητών

Σχεδόν από τους πρώτους μήνες της ιταλογερμανικής κατοχής, από το καλοκαίρι του '41, σε χώρους που είχαν να κάνουν με την Εκπαίδευση, δημιουργούνται οι πρώτοι πυρήνες αντίστασης κατά των κατακτητών, στους οποίους πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ).

Το μυστήριο γύρω από το “δράκο του Σεϊχ-Σου”

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης και το μυστήριο γύρω από το “δράκο του Σεϊχ-Σου” 
Στις 22 Φεβρουαρίου 1966 έληξε δίκη Παγκρατίδη

 Σ έστησαν σε μια γωνιά και ήσουνα νέο παλληκάρι / σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήταν τέσσεροι φαντάροι / σ’ έστησαν σε μια γωνιά και σημαδεύαν τη καρδιά σου / σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήταν πρωί και παγωνιά” λένε οι στίχοι

Μήτσος Παπαρήγας

Αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στην υπόθεση της εργατικής τάξης 

Ασύνορη η θλίψη σύντροφε/ του χαμού σου./ Παγκόσμιο το μίσος κι η οργή/ στους φονιάδες... Μα εμείς δεν κλαίμε!/ Κάνουμε τη δύναμη και τα δάκρυά μας/ και τον πόνο μας όρκο!/ Κι ορκιζόμαστε σύντροφε!/ Τη θηλιά που σου πέρασαν/ ν' ανοίξουμε πιότερο μεις/ ως εκεί που φτάνει/ να χωρέσει και να πνίξει/ τους δήμιους που σ' έπνιξαν.

- Τη θέση π' άφησες στο χαράκωμα/ να την πάρουμε μεις/ οι χιλιάδες προλετάριοι της Ελλάδας./ Το θάνατό σου σύντροφε/ να τον κάνουμε φλάμπουρο της Νίκης/ ο θάνατός σου να γίνει σπόρος/ να βλαστήσει μεμιάς/ η Μεραρχία των προλεταρίων!!!
Σ. Μαυρόγιαννος1

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Η εκχώρηση λιμανιών εντάσσεται στην πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να "κλείσει" άρον άρον, πριν τις εκλογές, όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις των Μνημονίων. Η πιο πρόσφατη "πράξη του δράματος" είναι η προωθούμενη "παραχώρηση" των περιφερειακών λιμένων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Ο νέος γύρος εκχώρησης λιμένων εντάσσεται στην περιβόητη πολιτική του "γεωπολιτικού μεντεσέ", δηλαδή στην πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία του αίσχους

Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ ( 21 φλεβάρη 1947 ) πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πως «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα,

Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ

 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ ( 21 Φλεβάρη 1956 ), η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ.

Η παρέμβαση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις Αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα Νίκο Ζαχαριάδη και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ κ.ά.

Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ ΓΕΝΑΡΗ 2019

Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 
Μόλις 1 στους 6 παίρνει το πενιχρό επίδομα ανεργίας

Στους 1.127.089 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) το Γενάρη του 2019,

"Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους"

«Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ’ αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!»

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1848 στην Αγγλία θα εκδοθεί για πρώτη φορά ένα έργο το οποίο θα αποτελέσει σταθμό για το κομμουνιστικό κίνημα. 
Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», αυτό το κλασικό έργο των Μαρξ - Ενγκελς που γαλουχεί γενιές και γενιές κομμουνιστών, ιδιαίτερα νέων κομμουνιστών, είναι το πρώτο στην Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος Πρόγραμμα Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019

Δημιουργία «χώρων εποπτευόμενου θανάτου»

Με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων η δημιουργία «χώρων εποπτευόμενου θανάτου»

Μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις διατάξεις αυτές του νομοσχεδίου, που συζητιέται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Ακούστε ποιοι ρωτάνε!

Για το θάνατο του Εμπουκά στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας – Ακούστε ποιοι ρωτάνε!

Πέθανε ο 34 χρονών Νιγηριανός μετανάστης Εμπουκά Μαμασουμπέκ, πατέρας δύο μικρών παιδιών, μέσα διαβόητο Αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. (Είχαμε ξαναγράψει εδώ)

Είχε προσαχθεί την Παρασκευή 8/2 το μεσημέρι 11:30, για “εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας”.

“σοβιετικά τανκς που χόρευαν στην Πράγα”

Η Έρη Ρίτσου απαντά στα ψέματα του Τάκη Θεοδωρόπουλου για τον πατέρα της και τα “σοβιετικά τανκς που χόρευαν στην Πράγα”

Τέλος σε έναν από τους μακροβιότερους χόακες (hoaxes) γύρω από το Γιάννη Ρίτσο, επιχειρεί να βάλει η κόρη του Έρη, με αφορμή άρθρο του γνωστού και μη εξαιρετέου Τάκη Θεοδωρόπουλου, που όταν δεν εξυμνεί τις αρετές των λευκών Ευρωπαίων ανδρών ασχολείται με τους “αριστερούς διανοούμενους”.

O ΕΡΓ.Α.Σ συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία στο Ε.Κ.Θ


Παρά τις μεθοδεύσεις του αστικού κράτους, του εργοδοτικού συνδικαλισμού αλλά και των ξένων συνδικαλιστών που ήρθαν στην Ελλάδα για να «εποπτεύσουν» την άλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ( 20 Φλεβάρη 1946 ) το ψηφοδέλτιο του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία.

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, που ξεκίνησε από την Ελλάδα, πάνω από την Κριμαία

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από ελληνικο αεροδρόμιο πέταξε πάνω από την Κριμαία. Καθόλου παράξενο μιας και με μια σειρά ενέργειες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστησε την Ελλάδα βάση των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, και την ενέπλεξε στους ανταγωνισμου΄ς της ευρύτερης περιοχής.

Tο κόλπο τους έγινε πια… all time classic

«Όποιος δε συμφωνεί μαζί μας είναι με τους άλλους»

Όλη η βρωμιά της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο διάστημα, επικεντρώνεται στο μοτίβο “το ΚΚΕ δεν ψήφισε την απλή αναλογική”, “ψήφισε παρών για το χωρισμό εκκλησίας κράτους”, “καταψήφισε την πρόταση για το νόμο για την αύξηση του βασικού μισθού” και τέτοια.

Η κρίσιμη καμπή του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

 Κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης

Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19-24/2/1991) σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και αλλού, καθώς και της έντονης εσωκομματικής διαπάλης μερίδας στελεχών που επιζητούσαν την διάλυση του Κόμματος.

Η πλειοψηφία των συνέδρων επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι οι ιδεολογικές διαφορές στις γραμμές του Κόμματος ήταν αγεφύρωτες, αφού αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με το δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, αφού η οπορτουνιστική ομάδα στελεχών του ΚΚΕ, μέσω διολίσθησης, ωθούσε στη μετατροπή του

Οι απεργίες στη Σύρο το 1879

Στη Σύρο, ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας, έχει ξεσπάσει οικονομική κρίση, πυροδοτώντας σειρά απεργιακών-κοινωνικών αγώνων, σημαντική συμβολή στις οποίες έχουν και οι σοσιαλιστές.

Σε απεργία κατεβαίνουν οι αρτοποιοί, οι οινοπώλες, οι εργάτες των ναυπηγείων, κ.α. Στις 19/2/1879 ξεκινά η απεργία των εργατών των βυρσοδεψείων, η οποία υπήρξε από τις πιο δυναμικές. Συνολικά τα αιτήματα των εργατών των βυρσοδεψείων ήταν:

Μακρόνησος

19 Φλεβάρη 1947 αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η Μακρόνησος, νησί έκτασης 18 χ.μ.2 περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 5 χ.μ. από το Λαύριο, της ανατολικής ακτής Αττικής. Είναι Κοινοτική γη, και υπάγεται διοικητικά στην κοινότητα Κορυσσιάς.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 
Δημήτρη Κουτσούμπα στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ 

Ο Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αντιπρόσωποι στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ,

«σε ετούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»

Απάντηση για τα οικονομικά των κομμάτων

Νέα συκοφαντική επίθεση εξαπέλυσαν συντονισμένα -κι ασφαλώς όχι τυχαία- κατά του ΚΚΕ κέντρα, από την αντικομμουνιστική φυλλάδα «Δημοκρατία», έως τον κ. Γ. Πεταλωτή, του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ των μνημονίων.

Νίκος Καζαντζάκης

 Ηταν «λεύτερος»... γι' αυτό διώχθηκε


Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φλεβάρη 1883, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Το νέο πρόσωπο του Θεού μου, όπως συχνά Σού 'γραψα, είναι ένας αργάτης που πεινάει, δουλέβει κ' εξανίσταται. `Ενας αργάτης που μυρίζει καπνό και κρασί, σκοτεινός, δυνατός, όλος επιθυμίες και δίψα εκδίκησης. Είναι σαν τους παλιούς ανατολίτες αρχηγούς με προβιές στα πόδια, με διπλό τσεκούρι στη δερματένια ζώνη, ένας Τσιγκισχάνος, που οδηγάει καινούργιες ράτσες που πεινούν και γκρεμίζει τα παλάτια και τα κελάρια των χορτασμένων κι αρπάζει τα χαρέμια των ανίκανων.

Διδώ Σωτηρίου

«Ο συγγραφέας πρώτος σύμμαχος του λαού»

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στις 18 Φλεβάρη 1909 στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας. Αργότερα, με την οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έζησε για λίγο στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα. Μεταξύ των καθηγητών της στη Μέση Εκπαίδευση συγκαταλέγονταν ο μεγάλος πεζογράφος και σοσιαλιστής, Κώστας Παρορίτης και η μεταφράστρια και ποιήτρια, Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, καθηγητές που επέδρασαν στο να μυηθεί στις προοδευτικές και κομμουνιστικές ιδέες. Στα 18 της η εύπορη οικογένειά της της δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και μετά στη Σορβόνη.

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο ματωμένος Φλεβάρης του 1933 στη Θεσσαλονίκη

Μία σε μεγάλο βαθμό άγνωστη σελίδα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, σελίδα ηρωισμού που βάφτηκε με αίμα συνέβη στις 15 Φλεβάρη 1933.

Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών – Αγροτών (ΚΚΕ),

2.154 καλημέρα και καλή δουλειά!

Μπορεί να τους είδες στη στάση το ξημέρωμα, σφιγμένους στα παλτά τους να τρέμουν δίπλα σου περιμένοντας το λεωφορείο. Ίσως να μπήκατε στο ίδιο τρόλεϊ ή ακόμη και να κατεβήκατε στην ίδια στάση. Μπορεί να σε σκούντησαν κατά λάθος αφηρημένοι καθώς βάδιζαν γρήγορα να προλάβουν να πάνε για δουλειά στην ώρα τους. Ίσως να έμεναν στο απέναντι διαμέρισμα ή στη δίπλα πολυκατοικία.

Ύστατη προσπάθεια του ΕΑΜ για ειρήνη και ομαλότητα


17 φλεβαρη 1947, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, πολυσέλιδο υπόμνημα. 

Την 1η Φλεβάρη του 1947, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, επισκέπτεται την Αθήνα η «Επιτροπή Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια»,