Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο ματωμένος Φλεβάρης του 1933 στη Θεσσαλονίκη

Μία σε μεγάλο βαθμό άγνωστη σελίδα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, σελίδα ηρωισμού που βάφτηκε με αίμα συνέβη στις 15 Φλεβάρη 1933.

Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών – Αγροτών (ΚΚΕ),

2.154 καλημέρα και καλή δουλειά!

Μπορεί να τους είδες στη στάση το ξημέρωμα, σφιγμένους στα παλτά τους να τρέμουν δίπλα σου περιμένοντας το λεωφορείο. Ίσως να μπήκατε στο ίδιο τρόλεϊ ή ακόμη και να κατεβήκατε στην ίδια στάση. Μπορεί να σε σκούντησαν κατά λάθος αφηρημένοι καθώς βάδιζαν γρήγορα να προλάβουν να πάνε για δουλειά στην ώρα τους. Ίσως να έμεναν στο απέναντι διαμέρισμα ή στη δίπλα πολυκατοικία.

Ύστατη προσπάθεια του ΕΑΜ για ειρήνη και ομαλότητα


17 φλεβαρη 1947, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, πολυσέλιδο υπόμνημα. 

Την 1η Φλεβάρη του 1947, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, επισκέπτεται την Αθήνα η «Επιτροπή Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια»,