Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Η Πρωτομαγιά του 1921 στη Θεσσαλονίκη

Εβραίοι υποδηματεργάτες της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνουν την περίοδο της Φεντερασιόν

Πρωτομαγιές στη Θεσσαλονίκη άλλοτε και τώρα. Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις μέσα σε ένα κλίμα άγριου διωγμού του εργατικού κινήματος και κατάπνιξης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τον εορτασμό μιας τέτοιας Πρωτομαγιάς, πριν ένα ακριβώς αιώνα, το 1921, θα γνωρίσουμε μέσα από τις αναμνήσεις ενός στελέχους του αριστερού και συνδικαλιστικού κινήματος, τον Άγι Στίνα (Σπύρο Πρίφτη).

Φώτης Αγγουλές «Σταυροί»

Σταυροί

Τόσοι σταυροί που στήθηκαν,

 τόσοι σταυροί που θα στηθούνε,

εμάς μονάχα με σταυρούς

μπορούν να μας μετρούνε.  

Μόνοι τους & όλοι μας


Μόνοι τους & όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ.

Επιτάχυνση των επικίνδυνων διεργασιών μετεκλογικά


«Η UNCLOS δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια», λέει ο Ν. Δένδιας, «δεν φοβάται το πολιτικό κόστος» των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιτάχυνση μετεκλογικά διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, με βάση και το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο, δείχνουν όλα τα στοιχεία προεκλογικά, ώστε με πετσόκομμα σε ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα να τρέξουν μπίζνες του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Τα αστικά κόμματα έχουν δεσμευτεί για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής μετά τις εκλογές


Τη σύμπλευση των κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά τομείς και νόμους, με πιο εμβληματικό τον νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση, ανέδειξε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 2 Μάη στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

Η σφαγή συνδικαλιστών από νεοναζί στο κτίριο των Συνδικάτων


 Σφαγή πάνω από 100 συνδικαλιστών στην Οδησσό της Ουκρανίας, 2/5/2014, από τα ακροδεξιά μορφώματα του «Δεξιού Τομέα», του «Τάγματος Αζόφ» και του «Αϊντάρ», που έκαψαν το κτίριο των Συνδικάτων της Οδησσού.

Εγχειρίδιο


Εγχειρίδιο ...ερμηνείας των προεκλογικών προγραμμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που παζαρεύουν τη συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση αποτελούν οι προτάσεις για το αναθεωρημένο «Σύμφωνο Σταθερότητας» που παρουσιάζει αυτήν την περίοδο η Κομισιόν.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα με το οποίο οι Έλληνες Ρομά μπορούμε να συμπορευτούμε σε κάθε μάχη, σε κάθε διεκδίκηση, ως ίσος προς ίσο


Ερ: Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και τι διεκδικούν; Υπάρχουν κοινωνικοταξικές διαφορές ανάμεσά τους;

Απ: Τα προβλήματα των Ρομά είναι πολυδιάστατα. Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους οι Ρομά δεν έχουμε ισότιμη πρόσβαση είναι η στέγαση, η εργασία, η εκπαίδευση, οι δομές υγείας και η δυσκολία πρόσβασής μας στην κοινωνικοοικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές…»


 Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει. Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.

Να εκτοξευτούν τα ποσοστά του ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατός ο λαός


Συνέντευξη στο «Mega» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ της Δευτέρας 1η Μάη, στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ενόψει της εκλογικής μάχης κατήγγειλε την υποκρισία που περισσεύει στα αστικά πολιτικά κόμματα που επιδίδονται σε κοκορομαχίες ενώ έχουν σύμπλευση στα στρατηγικά ζητήματα. 

Ραδιοφωνικός εμετικός χρυσαυγιτισμός


Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς ΜΜΕ και δημοσιογράφους λόγω κριτικής προς τις θέσεις του, ακόμη και όταν αυτή είναι άδικη, επιθετική και διαστρεβλωτική. Είναι απολύτως λογικό κι αναμενόμενο οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ να προκαλούν την αντίδραση Μέσων, δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων, που υπερασπίζονται το σημερινό σύστημα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 02/05/1519

Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.