Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

«Ν' αλλάξει το σύστημα που γεννά και τρέφει φασίστες και κυνηγούς κεφαλών»


 ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
 
Η γυναίκα απέναντί μου είναι σαρωτική! Πληθωρική και ευαίσθητη, αντισυμβατική, ακαταπόνητη, σκανταλιάρα, με απίστευτη ενέργεια, χιούμορ, πείσμα, αυτοσαρκασμό και ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Ενας ολόκληρος κόσμος σε έναν άνθρωπο. Μότο της – και μότο του «Baumstrasse», του «Δρόμου με δέντρα», ενός χώρου Τέχνης και Εκπαίδευσης τον οποίο δημιούργησε μαζί με τον συνθέτη και σκηνογράφο Βασίλη Μαντζούκη το 2000 – είναι το εξής: «Αν ο στόχος σου είναι να κάνεις Τέχνη και να ζεις μέσα στην Τέχνη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνεις καριέρα. Αν ο στόχος σου είναι να κάνεις καριέρα, οι πιθανότητες να κάνεις Τέχνη είναι ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές». Δημιούργησε κι άλλο ένα σχολείο, το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με στόχο τη μελέτη του σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα


 Νέα ρωσικά χτυπήματα σε ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη - Καθημερινές οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

 Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγουν τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και οι «πρόβες» γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης εντείνονται ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο

Με καθημερινό πολύμορφο πρόγραμμα δράσης εργατικά σωματεία και φορείς κλιμακώνουν τη δραστηριότητά τους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Μετά από παρέμβαση των εκλεγμένων συνδικαλιστών με την «Εργατική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πάρθηκε απόφαση για στάση εργασίας το Σάββατο 9 Σάββατο από τις 5 μ.μ., ως τις 9 μ.μ., για όλους τους εργαζόμενους κάθε εργασιακού κλάδου στο ιδιωτικό τομέα στο νομό Θεσσαλονίκης ώστε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει συνδικάτα και φορείς του κινήματος. 

Γέφυρα καταρρέει, λεωφορείο βουλιάζει, αυτοκίνητα στη θάλασσα στη Μαγνησία

 ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ

Τρομακτικές οι καταστροφές από την βροχόπτωση και κυρίως την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στη Μαγνησία με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που παρότι γνώριζαν για το κύμα κακοκαιρίας που ερχόταν, δεν πήραν κανένα μέτρο πρόληψης και δεν προετοίμασαν καθόλου τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για 8 ευρώ καταργούν το 5ήμερο και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε όποιον διαμαρτύρεται!

Ξεσηκωμός παντού!

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω Οδηγία είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ όταν είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο πρώτος περίπλους της Γης

Στις 5 Σεπτέμβρη 1522 ολοκληρώθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Ενα γεγονός ιστορικής σημασίας που επιτάχυνε τις αλλαγές σ’ όλο τον πλανήτη και προκάλεσε την επαναστατική εξέλιξη των επιστημών. Ωστόσο, ο επικεφαλής αυτής της επιχείρησης, ο Ισπανός θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος δεν κατάφερε να δει την ολοκλήρωση του μεγάλου ονείρου του, αφού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αντίπαλο δέος

«Καλάθι μεταρρυθμίσεων» θα κουβαλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που παράλληλα αφήνει να διαρρεύσει ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το γενικότερο «οικονομικό κλίμα» στην ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για τα εφάπαξ ψίχουλα που ανακοινώνονται «κατά παράδοση» τέτοια εποχή, σαν φερετζές στις αντιλαϊκές εξαγγελίες.

Το «νέο» κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι η κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα φέρει ανάπτυξη και «αύξηση του παραγόμενου πλούτου», από τον οποίο έχει τάχα να περιμένει «μέρισμα» ο λαός. Πρόκειται για κοροϊδία στο τετράγωνο σε βάρος εργαζομένων και άλλων βιοπαλαιστών, που στενάζουν από την ακρίβεια και την επίθεση στο εισόδημά τους από όλες τις πλευρές.

Στην Άγκυρα ο Γ. Γεραπετρίτης για τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις


Στην Άγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για «επίσκεψη εργασίας» και συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, καθώς επιταχύνονται οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χθες ότι η υπουργική συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και, βασικά, όσων συμφωνήθηκαν εκεί.

Θυμίζουμε ότι τότε κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος προβλέπει:

Δράση όπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αφρική.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έγραψε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, στα «Νέα» σκιαγραφώντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να αναλάβει ρόλους και αποστολές στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο: «Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα δεν αρκέσθηκε στην ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πρόοδος... των κολαούζων

 Πρόοδος... 

Αλλον έναν λόγο - σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας - έχουν οι εργαζόμενοι για να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση που έφερε τον νόμο για τις 13 ώρες δουλειά τη μέρα, την επέκταση της «ευελιξίας» και την παραπέρα ποινικοποίηση της απεργίας. 

Μπορεί ο εργαζόμενος να λιώνει στη δουλειά από ήλιο σε ήλιο για να τα βγάλει πέρα, θα ξεκουραστεί όμως μια και καλή όταν καταφέρει να βγει στη σύνταξη, αφού τα ένσημα από τον δεύτερο εργοδότη μπορεί να μη μετράνε στη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα του εξασφαλίζουν όμως μερικά ευρώ παραπάνω στη σύνταξη! 

Όλα είναι στο χέρι του λαού, στους αγώνες για τις ανάγκες μας, στο δυνάμωμα της λαϊκής αντίστασης και αντιπολίτευσης

Οι μέρες που μένουν μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μέρες μάχης και αγώνα, καθημερινής συζήτησης σε κάθε γειτονιά, χωριό, σπίτι, χώρο δουλειάς και στέκι νεολαίας για να φτάσει παντού το κάλεσμα των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, η ανάγκη να εκλεγούν ακόμη περισσότεροι αγωνιστές δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Το ελπιδοφόρο αυτές τις λίγες μέρες είναι οι δυνατότητες και η δυναμική που διαμορφώνουν οι χιλιάδες υποψήφιοι που συγκροτούν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, στους δήμους και την Περιφέρεια.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/09/1522

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης.

05/09/1857

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ, «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.