Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Μίλτος Πασχαλίδης - 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή


Ολόκληρη Συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή


Τραγούδια από την εποχή που ήταν στους «Χαΐνηδες» μέχρι και τις πρόσφατες επιτυχίες του μοιράστηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης από την Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ.

Πολλές ήταν οι φορές που σταμάταγε για να δώσει τη σκυτάλη στον κόσμο αλλά και να τραγουδήσει μαζί του, μεταξύ άλλων και ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια, το «Φλασάκι» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Με συντροφιά βιβλία του Κ. Παρορίτη και του Ν. Κυτόπουλου


Είναι γνωστές οι πολλαπλές και ποικίλες προσφορές της λογοτεχνίας. Μορφώνει, ψυχαγωγεί, καλλιεργεί, ευαισθητοποιεί, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση του ανθρώπου, στη γνώση του εαυτού του και των συνανθρώπων του αλλά και της θέσης και των καθηκόντων του μέσα στον κόσμο.
 Τα παραπάνω ισχύουν πολύ περισσότερο όταν αυτή αντλεί τα θέματά της από την ελληνική πραγματικότητα και προβάλλει την εξελικτική πορεία της χώρας μας, την ιστορία και τους αγώνες των ανθρώπων της στο πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα. 

Αναζήτηση συμβιβασμών στην «κινούμενη άμμο» των αντιθέσεων


Δίχως αποτέλεσμα έληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) που συνήλθε χτες σε τηλεδιάσκεψη, 4η φορά στη διάρκεια της πανδημίας, με βασικό ζήτημα τη δημιουργία «Ταμείου Ανάκαμψης» της ευρωενωσιακής οικονομίας, παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μάη, πιθανότατα στις 6/5. Απέτυχε, έτσι, άλλη μια προσπάθεια να γεφυρωθούν, με έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό, οι αντιθέσεις που οξύνονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, μπροστά στη νέα κρίση και τη διαχείρισή της.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να ματώσουν ξανά


Με αναφορά στα κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτικές κλινικές ξεκίνησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. 

«Έπρεπε να είχατε πάρει μέτρα και το πιο σημαντικό θα ήταν η επίταξη του ιδιωτικού τομέα», τόνισε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την έκπληκτη, καθώς υπήρχαν επίσημες καταγγελίες από εργαζόμενους και σωματεία σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας ότι δεν τηρούνται τα μέτρα. 

Μια αποκαλυπτική μελέτη για την τηλεργασία


Οπως πρόσφατα στην Ελλάδα ο ΣΕΒ ζήτησε «ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», έτσι και σε άλλες χώρες οι Ενώσεις των μεγαλοεργοδοτών στρώνουν το έδαφος για κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης το επόμενο διάστημα, ενόψει και της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF) ξεκαθάρισε ότι «αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί φυσικά να τεθεί το ερώτημα τι θα γίνει με το χρόνο εργασίας, τις μέρες των διακοπών και τις αμειβόμενες αργίες για να υποστηριχθεί η επανεκκίνηση και να διευκολυνθεί με λίγη παραπάνω δουλειά, με τη δημιουργία πρόσθετης ανάπτυξης».

Βίντεο για τη Μέρα Δράσης στους χώρους δουλειάς


ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! 
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, να υψώσουμε την γροθιά μας, να μην το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τις συλλογικές μας διαδικασίες και τα συνδικάτα μας στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που θέλουν

Γενοκτονία των Αρμενίων


Η γενοκτονία Αρμενίων ξεκίνησε στις 24/4/1915, από τους Τούρκους (οθωμανική αυτοκρατορία)


Η άνοδος του τουρκικού αστικού εθνικισμού: Καθώς η ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος - κράτος της στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας (της οθωμανικής), το χτύπημα των βασικών ανταγωνιστών της (κύρια της ελληνικής και αρμενικής αστικής τάξης) αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της κυριαρχίας της στον συγκεκριμένο γεωγραφικό - οικονομικό χώρο.

Για τις «χορηγίες»...


Στο γνωστό σίριαλ «Αγριες Μέλισσες» όλη η τοπική κοινωνία του μικρού χωριού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ξέρει ή έστω υποπτεύεται πως ο «μεγάλος άρχοντας του τόπου» ευθύνεται για εκβιασμούς, δολοφονίες, διάφορες παράνομες πράξεις. Αλλοι όμως είναι άνθρωποί του και τον στηρίζουν ποικιλότροπα, σε άλλους μπουκώνεται το στόμα με «μπακτσίσια», άλλοι απλώς σιωπούν.

Τρύπιο το «δίχτυ προστασίας των εργαζομένων»


Εντελώς... «τρύπιο» αποδεικνύεται το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «δίχτυ προστασίας των εργαζομένων».

Οχι μόνο γιατί το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες δεν φτάνει για να καλυφθούν οι βιοποριστικές ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων που πλήττονται εν μέσω της πανδημίας, σε συνθήκες μάλιστα που εργοδοσία και κυβέρνηση κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση, αλλά και γιατί με τις προϋποθέσεις και τους

Σάπισε


Η συζήτηση για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», ή ένα νέο «New Deal», με επίκεντρο τις γνωστές «επεκτατικές» συνταγές, οι προτάσεις χρηματιστών και διαφόρων άλλων αρπακτικών για «αέναα ομόλογα» της ΕΕ, οι γαλλογερμανικοί εύθραυστοι συμβιβασμοί και οι ισπανικές «προτάσεις - γέφυρα» για τη χρηματοδότηση του «ταμείου ανασυγκρότησης» στην Ευρωζώνη, είναι μερικά από όσα βρίσκονται στο τραπέζι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και τα καπιταλιστικά κράτη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία και κυρίως για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται «προ των πυλών».

Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, να μην τα νομιμοποιήσει ο λαός


-- Καλησπέρα κ. Κουτσούμπα και χρόνια πολλά

-- Καλησπέρα, χρόνια πολλά σε σας και σε όλο το προσωπικό του «Star», σε όλους τους συμπατριώτες μας, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα...

-- Την οποία έχετε καιρό να επισκεφθείτε λόγω των μέτρων. Ηταν λίγο ιδιαίτερο αυτό το Πάσχα για όλους.

-- Ελπίζω να περάσει σύντομα. Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια ζωής έκανα Πάσχα στην Αθήνα.
Κρίνουμε την κυβέρνηση απ' το τι γίνεται στους τόπους δουλειάς

Χορηγοί του φασισμού


Αποκαλύπτεται, 24/4/1973, ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε βομβαρδιστικά που έπλητταν συμμαχικές νηοπομπές και όχι μόνο.

Ήταν ένα από τα πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα των ΗΠΑ, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε χρυσές δουλειές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Η Ε.Ε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει, 24/4/1958, την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».


Οι ναυτεργάτες, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, έχουν τεράστια συμβολή στο ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται σε συνασπισμό κομμάτων


Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται, 24/4/1945, σε πολιτικό συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μπορούσε να προσχωρήσει οποιοδήποτε κόμμα, που συμφωνούσε με τους σκοπούς του.


Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

Απόδραση από την Ανάφη


Δραπετεύει, 24/4/1937, από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

Η απόδραση

Η απόσταση από την Ανάφη στην Αμοργό, είναι περίπου 25 μίλια. Η βάρκα δεν είχε πανί, είχε μόνο κουπιά. Πανιά θα της βάζανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με σεντόνια που είχανε πάρει μαζί τους.