Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Φ. Ένγκελς: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη»

 

Φριντριχ Ένγκελς (28 Νοεμβρίου 1820 – 5 Αυγούστου 1895), μια κορυφαία μορφή του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Καρλ Μαρξ θεμελίωσαν τον επιστημονικό κομμουνισμό, έγραψαν κι έδρασαν για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου από τα καπιταλιστικά δεσμά. Ο Ένγκελς και ο Μαρξ έδωσαν θεωρητική μάχη ενάντια στην ιδεαλιστική φιλοσοφία, τεκμηριώνοντας την υλιστική διαλεκτική. Ο Ένγκελς δεν ήταν μόνο μια από τις σημαντικότερες μορφές του πνεύματος, ήταν κι επαναστάτης στην πράξη, αφού πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ αύριο Παρασκευή


76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ στο Θησείο

Για τις πυρκαγιές της χώρας

 


Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, οι βουλευτές του και οι εκλεγμένοι σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια είναι σε θέσεις μάχης στα πύρινα μέτωπα, δίπλα στο λαό που δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά.

Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια, τώρα είναι ώρα μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις λαϊκές περιουσίες, που απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Να αναδείξουμε σε περισσότερους νέους και νέες ότι ο σοσιαλισμός είναι η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας


Για το περιεχόμενο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-”Οδηγητή” και το πώς αυτό αντανακλάται στις τριήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του στην Αθήνα μιλούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ.

Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους


Να καταλαγιάσει την οργή, που δικαιολογημένα ξεχειλίζει για την ανείπωτη καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές, δίνοντας ανέξοδες διαβεβαιώσεις ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό» επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ηλεία, έναν από τους τόπους του ...εγκλήματος σε βάρος της ζωής και της περιουσίας του λαού, ο οποίος βιώνει με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες από την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.

5/8/1944: Η ιστορική μάχη στις Καρούτες


Στα βουνά της Γκιώνας, στην Άμφισσα, λίγο μετά το Λιδωρίκι, στέκει ακόμη στα βάθη του χρόνου, ένα μικρό χωριό... ερημωμένο, αιματοβαμμένο, τέσσερις φορές καμένο από τους Γερμανούς. Ένα χωριό μαρτυρικό και τόσο σιωπηλά υπερήφανο, που αν επιχειρήσεις να αφουγκραστείς την ιστορία του, θα ανατριχιάσεις. Είναι οι Καρούτες. Εκεί, όπου στις 5 Αυγούστου του 1944, οι αντάρτες του ΕΛΑΣεξόντωσαν το Γερμανικό τάγμα 250 επίλεκτων στρατιωτών, που επιχείρησε να το κατακτήσει.

Ηλεκτροσόκ


Η επιβεβαίωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι επίκεινται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανέβασε κι άλλο τη θερμοκρασία του καύσωνα που ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες τα λαϊκά στρώματα.

Το κριτήριο


«Εμείς ζητάμε πυροσβεστικά οχήματα να σώσουν τα σπίτια μας και αυτοί μας στέλνουν περιπολικά για να μας διώξουν... Αμα δεν έχουν μέσα, ας μας αφήσουν να σβήσουμε εμείς τη φωτιά». Τα παραπάνω λόγια - κραυγή αγωνίας από κάτοικο της φλεγόμενης Βαρυμπόμπης, που ακούστηκαν ζωντανά σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, μέσα σε λίγες λέξεις αποτύπωσαν τη διαχρονική γύμνια του κράτους όταν πρόκειται να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού.

«Δώρον άδωρον»


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2020 - 2021

Το απαγορευτικό κόστος των διακοπών, ακόμα και για λίγες μέρες, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για 100.000 οικογένειες

«Δώρον άδωρον» αποδεικνύεται για χιλιάδες οικογένειες η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, αφού ακόμα κι αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους των κριτηρίων, που αυστηροποιούνται χρόνο με τον χρόνο, για να αποκλείονται περισσότεροι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος μιας ολιγοήμερης απόδρασης, έστω κι αν το κατάλυμα πληρώνεται από το πρόγραμμα.

Καταστροφικές πυρκαγιές και ο λαός ξανά στο έλεος. Αλληλεγγύη στους πληγέντες


Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς κατοίκους των κατεστραμμένων  περιοχών από τις πυρκαγιές που ακόμα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, στην Αττική, Εύβοια, Πύργο, σε όλη την χώρα.

Ο Δήμος Κουμπούρης για ν/σ το ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής ασφάλιση


Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει και να εκπληρώσει το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στα πλαίσια των τριών πυλώνων και στη συνέχεια να κλιμακώσει την επίθεση συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας στον χρηματιστηριακό τζόγο τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής ασφάλισης,

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/08/1824

Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός επαναστατικός στόλος, υπό τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, τρέπει τον οθωμανικό στόλο του Χοσρέφ Πασά, σε φυγή.